Οικονομία

13/12/2011 - 15:39

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Λέσβου για τις διορθώσεις στο Κτηματολόγιο - Αναλυτικές οδηγίες

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ύστερα από εισήγηση της Κτηματολόγιο ΑΕ προβλέφθηκε νέα διάταξη στο νόμο 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο που αφορά στην εφαρμογή διαδικασίας επαναπροσδριορισμού της θέσης και των ορίων των ακινήτων στα κτηματολογικά διαγράμματα, όταν αναφέρεται και διαπιστώνεται εκτεταμένη απόκλιση της απεικόνισής τους.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι τα οφέλη για τους δικαιούχους από τη διαδικασία αυτή είναι πολλά:

Πρώτον,  ανοίγει ο δρόμος για να ξεκαθαριστούν οριστικά τυχόν προβλήματα που υπάρχουν στην γεωμετρική απεικόνιση των περιουσίων τους

Δεύτερον, η συμμετοχή στη διαδικασία είναι εντελώς ανέξοδη για τους ενδιαφερόμενους

Τρίτον,  καθόλη τη διάρκεια των σχετικών εργασιών οι συναλλαγές των πολιτών θα διενεργούνται κανονικά, στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.

 

Η Κτηματολόγιο ΑΕ επιχειρεί για πρώτη φορά στο νησί της Λέσβου να συντονίσει τη διαδικασία συλλογής δηλώσεων επαναπροσδιορισμού, προκειμένου να διερευνηθεί η έκταση αποκλίσεων που έχουν αναφερθεί κατά το παρελθόν και από τοπικούς φορείς. Η διαδικασία αφορά στη συλλογή δηλώσεων γεωμετρικών αποκλίσεων των ακινήτων (θέση ή όρια) και όχι στα δικαιώματα. Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για εκτεταμένο φαινόμενο θα ακολουθήσει η διαδικασία για την αναμόρφωση των κτηματολογικών διαγραμμάτων με εφαρμογή νεότερων και ακριβέστερων μεθόδων μέτρησης και  απεικόνισης.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκαταστήσαμε, σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δύο Γραφεία Παραλαβής Δηλώσεων Επαναπροσδιορισμού. Τα γραφεία αυτά έχουν στελεχωθεί από προσωπικό του Δήμου και υποστηρίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό της Κτηματολόγιο ΑΕ. Το προσωπικό αυτό θα καταγράψει τις αποκλίσεις που θα υποδείξουν οι πολίτες σε ειδική εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής της Κτηματολόγιο ΑΕ.

Τα γραφεία αυτά βρίσκονται το ένα στη Μυτιλήνη (Βουρνάζων 10, Πλατ. Αλυσίδας, 1ος όροφος, Δ/νση Εμπορίου) και το δεύτερο στον Παππάδο (Πλατ. Ταξιαρχών, πρώην ΚΕΠ Δημοτικής Ενότητας Γέρας) και θα λειτουργούν καθημερινά 8.30-15.00.

Η Κτηματολόγιο ΑΕ, ως υπεύθυνος φορέας του Εθνικού Κτηματολογίου στη χώρα,  θα υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την εφαρμογή της διαδικασίας. Σημαντική προϋπόθεση, όμως, για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η συμμετοχή των πολιτών.

Η συμμετοχή όλων στη διαδικασία καταγραφής που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει για τρεις μήνες είναι σημαντική γιατί, μετά τη συλλογή των στοιχείων και αφού αυτά αξιολογηθούν, θα επιλεγούν οι περιοχές, οι οποίες θα κηρυχθούν υπό επαναπροσδιορισμό.

Παρόμοια διαδικασία θα τεθεί σε εφαρμογή και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

1.       ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ

Δικαίωμα υποβολής δήλωσης έχουν όλοι οι δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων σε ακίνητα της κτηματογραφημένης περιοχής (π.χ. κυριότητα, επικαρπία, πραγματική δουλεία κλπ.).

Επίσης, όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας κατά την περίοδο της κτηματογράφησης (και το ακίνητό τους εμφανίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη») θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία, προκειμένου να εντοπιστεί το ακίνητο.

Σημειώνουμε με έμφαση ότι η δήλωση αφορά στα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου (θέση ή όρια) και όχι στο δικαίωμα.

2.       ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ

Οι δηλώσεις υποβάλλονται στα κατά τόπους Γραφεία Παραλαβής Δηλώσεων Επαναπροσδιορισμού  από τους δικαιούχους.

Στην περίπτωση που τρίτος καταθέτει την δήλωση (συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον δικαιούχο) απαιτείται εξουσιοδότηση  που φέρει θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του δικαιούχου. Στην περίπτωση όμως, που τρίτος συμπληρώνει, υπογράφει και καταθέτει την αίτηση απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Και στις δύο περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τρίτος που προσέρχεται στο Γραφείο Παραλαβής Δηλώσεων για λογαριασμό του δικαιούχου, να μπορεί να υποδείξει ορθά  τη θέση και τα όρια των ακινήτων  που αφορά η δήλωση.

Για την υποβολή δήλωσης επαναπροσδιορισμού του ακινήτου χρησιμοποιείται το ειδικό έντυπο «ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ».

Για την ορθή συμπλήρωση της δήλωσης παρέχεται ειδικό έντυπο οδηγιών.

3.         ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ 

Κατά την υποβολή της δήλωσης τα στοιχεία της ταυτότητας του δηλούντα δικαιούχου που την υπογράφει, επιβεβαιώνονται με την επίδειξη του δελτίου της Αστυνομικής του Ταυτότητας (ή διαβατηρίου). Όταν η δήλωση υποβάλλεται από τρίτο πρόσωπο, για την  επιβεβαίωση των στοιχείων της ταυτότητας του δηλούντος προσκομίζονται φωτοτυπίες των προαναφερόμενων εγγράφων.

Ιδιαίτερα χρήσιμο στοιχείο που θα διευκολύνει την  επεξεργασία της δήλωσης και συστήνεται να συνυποβληθεί, εφόσον υπάρχει, είναι τυχόν πρόσφατο τοπογραφικό διάγραμμα, είτε αυτό έχει επισυναφθεί σε τίτλο ήδη καταχωρισμένο στο κτηματολογικό βιβλίο, είτε όχι.

Άλλα χρήσιμα στοιχεία που μπορούν να συνυποβληθούν με τη δήλωση ανά περίπτωση  είναι:

 

Για ακίνητα «Αγνώστου ιδιοκτήτη»

  • Εάν η δήλωση αφορά στον επαναπροσδιορισμό ακινήτου που φέρει αρχική εγγραφή με περιεχόμενο «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ», ο δηλών θα πρέπει να προσκομίσει όλα τα έγγραφα στοιχεία που αφορούν στον τίτλο κτήσης και περιέχουν την περιγραφή του ακινήτου του (π.χ. συμβόλαιο, δικαστική απόφαση κλπ), προκειμένου να γίνει ορθά ο εντοπισμός του.

Επισημαίνεται ότι η  διόρθωση της κτηματολογικής εγγραφής και η αναγραφή των στοιχείων του δικαιούχου στα κτηματολογικά βιβλία θα πραγματοποιηθεί είτε εξωδικαστικά στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο, είτε με δικαστική απόφαση, όπως ειδικότερα ορίζεται στο νόμο και όχι εντός της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού.

 

  • Εάν ο δικαιούχος έλαβε μέρος στη διαδικασία κτηματογράφησης, αλλά το δηλωθέν δικαίωμα και το ακίνητό του δεν εμφανίζονται στις κτηματολογικές εγγραφές, τότε κατά την υποβολή της δήλωσης συνιστάταινα προσκομίσει :
    • τη δήλωση που υπέβαλε  κατά την περίοδο της κτηματογράφησης με όλα τα επισυναπτόμενα στοιχεία που αφορούν στο δικαίωμα (π.χ. τίτλο κτήσης και συνοδευτικά έγγραφα, όπως συμβολαιογραφικά έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις, ένορκες βεβαιώσεις, , τοπογραφικό διάγραμμα κλπ),
    • την ένσταση ή την προσφυγή που τυχόν κατέθεσε  κατά την περίοδο της κτηματογράφησης (ή και αυτήν που κατέθεσε τρίτο  πρόσωπο και επηρέασε το ακίνητό του ), με τις σχετικές εισηγήσεις του αναδόχου και τις αποφάσεις των επιτροπών εκδίκασης και

Για περίπτωση κληρονομιάς:

Εάν ο κύριος του ακινήτου έχει αποβιώσει, και ο κληρονόμος ή οι κληρονόμοι αυτού δεν έχουν προβεί σε σύνταξη και αποδοχή κληρονομιάς, τότε  κατά την υποβολή της δήλωσης επαναπροσδιορισμού θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν τα παρακάτω έγγραφα, προς απόδειξη της νομιμοποίησής τους ανάλογα με την περίπτωση:

  • Εάν πρόκειται για κληρονόμο/ους εξ αδιαθέτου:

α) τον έγγραφο τίτλο κτήσης του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει), β) ληξιαρχική πράξη θανάτου, γ) πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης ε) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς και στ) πιστοποιητικό περί μη προσβολής κληρονομικού δικαιώματος

  • Εάν πρόκειται για κληρονόμο/ους με διαθήκη:

α) τον έγγραφο τίτλο του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει), β) ληξιαρχική πράξη θανάτου, γ) αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης, δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης ,ε) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς και στ) πιστοποιητικό περί μη προσβολής κληρονομικού δικαιώματος

4.         ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

1) Υποβολή δήλωσης. Η δήλωση συμμετοχής στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού θέσης και ορίων του γεωτεμαχίου υποβάλλεται από τους δικαιούχους των ακινήτων που εντοπίζονται εντός της περιοχής ενδιαφέροντος. Κάθε δήλωση που κατατίθεται μπορεί να αφορά σε ένα ή σε περισσότερα του ενός γεωτεμάχια.

2) Έλεγχος πληρότητας και ορθότητας των δηλώσεων από το εξειδικευμένο προσωπικό του Γραφείου. Στο στάδιο αυτό ελέγχεται η ταυτοποίηση προσώπου και ακινήτου.

3) Εντοπισμός on-line στην ειδική εφαρμογή- υπόδειξη γεωμετρικού σφάλματος. Είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προσέλθει στο Γραφείο για την υποβολή της δήλωσης, να γνωρίζει τη θέση και τα όρια του ακινήτου, ώστε με την υπόδειξή του να σημειωθεί σωστά η γεωμετρία στο υπόβαθρο.

4) Έκδοση Αποδεικτικού υποβολής δήλωσης. Μετά την υποβολή και καταχώριση της δήλωσης, εκδίδεται σχετικό αποδεικτικό που παραλαμβάνει ο δηλών.

Μοιράσου το άρθρο!