Ομορφιά & Υγεία

13/07/2022 - 08:29

Αναβλητικότητα και stress

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Ο ανθρώπινος νους αποτελεί ένα εξαιρετικό σύστημα αρχειοθέτησης. Μάλιστα, μοιάζει πολύ με αυτό του υπολογιστή μας. Όταν έχουμε μια εργασία ημιτελή, τοποθετούμε τον φάκελο στην επιφάνεια εργασίας ώστε να μας θυμίζει ότι πρέπει να την ολοκληρώσουμε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται καλύτερα τις εργασίες που δεν έχουν τελειώσει ή έχουν διακοπεί, σε αντίθεση με τις εργασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.  Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται φαινόμενο Zeigarnik, από το επίθετο της Ρωσίδας ψυχολόγου που το παρατήρησε για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα η Zeigarnik πρόσεξε ότι οι σερβιτόροι θυμούνταν τις παραγγελίες που δεν είχαν ολοκληρωθεί αλλά ξεχνούσαν τελείως αυτές που είχαν σερβίρει. Η ψυχολόγος συνέχισε να κάνει ανάλογα πειράματα στο εργαστήριό της με διάφορους συμμετέχοντες, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία της.

Συνεπώς, ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για να μας θυμίζει τις ανολοκλήρωτες εργασίες μας στη δουλειά, στο σπίτι και στις υπόλοιπες δραστηριότητές μας. Αυτό δυσκολεύει την εστίαση της προσοχής σε αυτό που κάνουμε στο παρόν και παράλληλα δημιουργεί ένα στρες που διαταράσσει τον ύπνο και υποσκάπτει την υγεία μας. Μπορεί να πεταγόμαστε από το κρεβάτι ταραγμένοι πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, να βλέπουμε όνειρα ότι μας καταδιώκουν ή να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Γι’ αυτό καλό είναι να ολοκληρώνουμε μια εργασία και μετά να ξεκινάμε μια άλλη. Δεν υπάρχουν τζίνι για να πραγματοποιούν τις επιθυμίες μας ή να κάνουν τις δουλειές για μας, οπότε πρέπει να καταστρώνουμε ένα σχέδιο δράσης για αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε και να θέτουμε σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους. Επίσης, είναι σημαντικό να νικήσουμε την αναβλητικότητα ξεκινώντας από ένα απλό κομμάτι της εργασίας που βαριόμαστε να κάνουμε ή μας φοβίζει να ξεκινήσουμε. Μόλις γίνει η αρχή, σίγουρα θα φτάσουμε στο τέλος. 

Φυσικά πολλές εργασίες χρειάζονται μέρες για να ολοκληρωθούν. Όμως, έχει διαπιστωθεί πως καταγράφοντας τις δουλειές που πρέπει να διευθετήσουμε σε μια μέρα, επέρχεται ψυχική ανακούφιση. Κάνοντας προγραμματισμό για την κάθε μέρα αλλά και για την κάθε εβδομάδα, επιτυγχάνοντας τους καθημερινούς και εβδομαδιαίους στόχους, έστω και μικρούς, ο εγκέφαλος ηρεμεί και τα επίπεδα του στρες μειώνονται.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, ο εγκέφαλος τείνει να ξεχνά τις ολοκληρωμένες εργασίες. Γι’ αυτό κάθε εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μια ανασκόπηση όσων έχουμε επιτύχει και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας ώστε να έχει το κίνητρο να συνεχίσει. Μην ξεχνάμε πως ένα βήμα είναι η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.  

-----

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία" 

Μοιράσου το άρθρο!