Skip to main content
|

Η τέχνη του ευ ζην

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Χαρά Ζήκα

Όλοι γνωρίζουμε πώς να επιβιώνουμε, ο εγκέφαλος δίνει πάντα τις κατάλληλες λύσεις. Ωστόσο δεν ζουν όλοι οι άνθρωποι ποιοτικά και αυτό δεν οφείλεται πάντα στην έλλειψη χρημάτων, συγκεκριμένων συνθηκών ή υλικών ανέσεων αλλά στην απουσία εσωτερικής ισορροπίας.  Οι άλλοι γύρω μας, όσο κι αν μας αγαπούν, μας τραυματίζουν, μας δημιουργούν φοβίες ή πλάνες και διαταράσσουν τα μοτίβα σκέψης μας.

Η τέχνη του ευ ζην επιτυγχάνεται με την αυτοεπίγνωση, όταν αποδεχόμαστε και δεν πολεμάμε τον εσώτερο εαυτό μας. Όταν μαθαίνουμε να αποκωδικοποιούμε τα συναισθήματά μας και όχι να τα καταχωνιάζουμε, όταν μαθαίνουμε να ζούμε αρμονικά με τον παντοτινό φίλο μας, τον εαυτό μας. Πολλοί, με την πρώτη δυσφορία, προτιμούν να παίρνουν παυσίπονα ή  ψυχοφάρμακα που θα τους ανακουφίσουν από τα σωματικά συμπτώματα, τον ψυχικό πόνο, την αϋπνία ή τη θλίψη.

Το επώδυνο συναίσθημα είναι καθαρά δικό μας και δεν το προκαλεί η κακή τύχη, η σακατεμένη μοίρα μας ή κάποια εκδικητική θεότητα. Οι επώδυνες καταστάσεις είναι εξαιρετικά λειτουργικές στην εξελικτική μας διαδρομή. Για παράδειγμα, μια συναισθηματική φόρτιση μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τι δεν πάει καλά στη ζωή μας που πυροδοτεί αυτή την κατάσταση και τι πρέπει να αλλάξουμε. Μπλοκάροντας αυτή τη διαδικασία, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μένουμε εγκλωβισμένοι σε νοητικά σχήματα που εμποδίζουν την εξέλιξή μας.

Αυτό που χρειάζεται είναι να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας, η οποία μας βοηθά να αναδύεται ο πραγματικός εαυτός μας. Για να «ακούσουμε» τη διαίσθηση, θα πρέπει να σιγάσει για λίγο ο νους, να νιώσουμε την παρουσία μας στη στιγμή. Μια ωραία μουσική που θα μας ηρεμήσει, ένας ευχάριστος διαλογισμός που θα μας χαλαρώσει, ένας αγαπημένος χορός με απόλυτη συγκέντρωση στις ρυθμικές κινήσεις και θα μας συνδέσει με το σώμα, μερικές ασκήσεις αναπνοής που απελευθερώνουν την ένταση, ένα βιβλίο που μας εμπνέει, η ενασχόληση με κάποια μορφή τέχνης, το περπάτημα στη φύση, μας οδηγούν από τα εσωτερικά μονοπάτια μας στην ευδαιμονία.

Επίσης, οι δραστηριότητες αυτές έχει αποδειχτεί ότι ελαχιστοποιούν την πιθανότητα  να νοσήσει κάποιος από καρκίνο, συμβάλουν στη μείωση του άγχους και εναρμονίζουν τις σχέσεις μας με τους άλλους. Η καλύτερη επένδυση είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό ώστε να τον γνωρίσουμε και να συμφιλιωθούμε μαζί του. Η ενδοσκόπηση είναι ο μόνος τρόπος να απολαμβάνουμε τη ζωή μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Το υπέρτατο αγαθό σύμφωνα με τον Επίκουρο είναι η ευτυχισμένη ζωή που είναι αποτέλεσμα επιλογών και αποφυγών: «Μην σε απασχολεί τι τρως και τι πίνεις αλλά με ποιους τρως και πίνεις….την ευτυχία και τη μακαριότητα δεν τις προκαλούν ούτε τα πολλά πλούτη, ούτε οι πολλές ασχολίες, ούτε το κυνήγι για την εξουσία, ούτε η πολιτική δύναμη, αλλά το να μην είσαι θλιμμένος, η πραότητα των συναισθημάτων και η ψυχική διάθεση που καθορίζει τα όρια της ύπαρξής μας σύμφωνα με την φύση.»

 *Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία