Ομορφιά & Υγεία

27/07/2022 - 11:55

Όλοι έχουμε...up & down!

γραφει η Χαρά Ζήκα *

Όλοι περνάμε περιόδους απόλυτης υγείας και περιόδους που μας απασχολούν πολύ σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας. Άλλες φορές πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας και όλα είναι χαρούμενα, λαμπερά και φωτεινά και άλλες φορές νιώθουμε σαν να κουβαλάμε ένα σκοτεινό σύννεφο γύρω από το κεφάλι μας και τα βλέπουμε όλα μαύρα. Υπάρχουν μέρες που γιορτάζουμε μια γέννηση ή έναν γάμο και μέρες που θρηνούμε για τον θάνατο κάποιου αγαπημένου. Κάθε άνθρωπος βιώνει εναλλαγές στη διάθεση, όπως εναλλάσσεται η μέρα με τη νύχτα, το καλοκαίρι με τον χειμώνα. Τίποτα δεν είναι σταθερό, όλα φαίνεται να ακολουθούν μια κυκλική ροή, σύμφωνα με αρκετές φιλοσοφίες.

 Μια χαρακτηριστική εικόνα που περιγράφει παραστατικά το μυστήριο της ζωής και αυτές τις εναλλαγές θα δει κανείς στις τράπουλες ταρώ, στην κάρτα που λέγεται Τροχός της Τύχης και έχει το νούμερο δέκα. Σύμφωνα με την αριθμολογία, το 10 δείχνει μια νέα αρχή, αφού αποτελείται από το 1 που σηματοδοτεί ενάρξεις και ακολουθεί το 9, που σημαίνει ολοκλήρωση. Στην κάρτα ο τροχός απεικονίζεται στον ουρανό για να δείξει ότι κινείται από άγνωστες, αόρατες δυνάμεις σε μας. Στο πάνω μέρος του τροχού κάθεται ακίνητη μια σφίγγα κρατώντας ένα ξίφος. Η σφίγγα συμβολίζει την τέλεια ένωση των αντίθετων δυνάμεων που υπάρχουν στη φύση, την ισορροπία εν μέσω της αέναης συμπαντικής κίνησης και αλλαγής ενώ το ξίφος αντιπροσωπεύει τη σωστή διάκριση και την πνευματική δύναμη.

Συνεπώς, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Το σημαντικό είναι η αντίδρασή μας στην αλλαγή και πόσο εκτιμάμε κάθε περίοδο της ζωής μας, είτε τη χαρακτηρίζουμε ευχάριστη είτε δυσάρεστη. Δεχόμαστε τη νέα κατάσταση, βρίσκουμε κάποιο νόημα ή αξία ή απλά μας συνθλίβει το πέρασμα του τροχού; Για παράδειγμα, ένας χωρισμός φέρνει μεγάλο πόνο αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αυτοανάλυση και αυτογνωσία και να μας οδηγήσει σε μια καλύτερη σχέση. Μια ασθένεια μπορεί να μας φέρει απόγνωση ή να μας βοηθήσει να αγαπήσουμε περισσότερο το σώμα και τον εαυτό μας.  

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι οι τρεις μοίρες κρατούσαν και έπλεκαν το νήμα της ζωής των ανθρώπων και όποτε ήθελαν το έκοβαν. Οι Ίωνες φιλόσοφοι χρησιμοποιούσαν τον όρο ειμαρμένη για να δείξουν ότι υπάρχει μια υπέρτατη αρχή στον κόσμο, που ταυτίζεται με την τύχη και το πεπρωμένο. Πρόκειται για μια δύναμη που υποτάσσει όλους τους ανθρώπους και τους θεούς, ακόμη και τον Δία. Στον μύθο του Ιξίωνα, υποδηλώνονται καθαρά οι εναλλαγές που μπορούν να συμβούν στη ζωή ενός ανθρώπου.

Ο Ιξίων προσκάλεσε τον πεθερό του σε εορταστικό γεύμα και τον δολοφόνησε, παραβιάζοντας τον ιερό νόμο της φιλοξενίας. Έκτοτε τον απέφευγαν όλοι και εκείνος ζούσε σαν απόβλητος. Έτσι, κατέφυγε ικέτης σε ναό του Δία. Εκείνος από συμπόνια τον συγχώρεσε και μάλιστα τον ανέβασε στον Όλυμπο. Όμως ο Ιξίων πόθησε την  Ήρα και ζευγάρωσε μαζί της, δείχνοντας αγνωμοσύνη στον Δία.  Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί ο Ιξίων δεμένος σε έναν φλεγόμενο τροχό που περιστρέφεται διαρκώς. 

Ο μύθος αυτό μας λέει ότι αν γινόμαστε έρμαια των παθών μας, αν κατακλυζόμαστε από συναισθήματα, θα πιστεύουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που είμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε, ότι πράγματα συμβαίνουν υποκινούμενα από δυνάμεις πάνω από μας και θα οδηγηθούμε σε έναν φαύλο κύκλο επαναλαμβανόμενων καταστάσεων. Για παράδειγμα,  κάθε μέρα ξυπνάμε, πλενόμαστε, τρώμε, δουλεύουμε, κοιμόμαστε και την άλλη μέρα ξανά από την αρχή, χωρίς καμία επίγνωση. Αντίθετα, αν κατανοήσουμε πως κάθε εκδήλωση είναι προσωρινή, αν αντιληφθούμε τις «συντεταγμένες» μας στο μωσαϊκό του χωροχρόνου, θα μπορέσουμε να βγούμε από την κυκλική κίνηση και να βρεθούμε στη θέση της σφίγγας, η οποία μένει ανεπηρέαστη από το γύρισμα του τροχού.

 

*Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία"

Μοιράσου το άρθρο!