Ομορφιά & Υγεία

08/06/2022 - 09:06

Μεγαλώνουμε ή γερνάμε;

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Ο τρόπος ζωής μας καθορίζει την εμφάνισή μας, το ρυθμό γήρανσης και τελικά την ψυχολογία μας. Οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι οι ακόλουυθοι:

Ύπνος: είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας, αφού η ποιότητά του συμβάλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος. Επίσης, τα ξενύχτια και ο ακανόνιστος ρυθμός ύπνου μπορούν να πυροδοτήσουν μια υποβόσκουσα κατάθλιψη. 

Κίνηση: διατηρεί το σώμα σε καλή κατάσταση και τα επίπεδα ενέργειας υψηλά. Δεν χρειάζεται να τρέχουμε όλοι στα γυμναστήρια, οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, όπως το κολύμπι, ο χορός ή το περπάτημα δίπλα στη θάλασσα, μπορεί να κινητοποιήσει κάποιον ώστε να ξεκινήσει να ασκείται.

Ισορροπία: έρευνες δείχνουν ότι είναι σημαντικό να κάνουμε ασκήσεις ισορροπίας καθώς μεγαλώνουμε, διότι από τα 65 χρόνια και μετά παρατηρούνται πτώσεις που οδηγούν σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Μάθηση: όπως το σώμα χρειάζεται άσκηση, το ίδιο συμβαίνει και με τον εγκέφαλο για να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ενός μουσικού οργάνου ή ενός αντικειμένου που μας ενδιαφέρει διατηρεί τον εγκέφαλο σε καλή λειτουργία και μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Alzheimer.

 Διατροφή: αναμφισβήτητα παίζει σπουδαίο ρόλο, αφού αποτελεί το καύσιμο των σωματικών και των νοητικών μας λειτουργιών. Όσο καλύτερη η τροφή, τόσο υψηλότερη η απόδοσή μας και τόσο μακροβιότερη η ζωή μας.

Ιαματικά νερά και μασάζ: εκτός από απόλαυση προσφέρουν πολλά ευεργετικά οφέλη στο σώμα.  Στο λάδι για μασάζ, μπορούν να προστεθούν διάφορα αιθέρια έλαια και να ευεργετήσουν σώμα και πνεύμα. Δεν είναι απαραίτητο πάντα να μας κάνει κάποιος άλλος μασάζ, δοκιμάστε μόνοι σας να προσφέρετε αυτή τη φροντίδα στον εαυτό σας, κάνοντας μασάζ στα χέρια και στα πόδια. 

Φίλοι: η καλή παρέα, οι αγαπημένοι συγγενείς ελαττώνουν το άγχος της καθημερινότητας, δίνουν χαρά και νόημα στη ζωή.  

Ηρεμία: πολλές φορές  η yoga και ο διαλογισμός που προτείνονται όταν περνάμε αγχώδεις καταστάσεις, μετατραυματικό στρες ή ανησυχία, δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι καλό να βοηθάμε τον εαυτό μας με κάποια βότανα που ονομάζονται προσαρμογόνα. Το άγχος προκαλεί σοβαρές φθορές στο ανοσοποιητικό, ενδοκρινικό και νευρολογικό σύστημα. Τα βότανα αυτά δεν διώχνουν το άγχος αλλά βοηθούν το σώμα να το αντιμετωπίσει καλύτερα. Για παράδειγμα, η Ashwaganda είναι ένα βότανο που φύεται κυρίως στην Ινδία και χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες. Επίσης πολύ αποτελεσματικό για ευεξία και καλή διάθεση είναι το γνωστό βαλσαμόχορτο (St John’s Wort). Και τα δύο αυτά βότανα κυκλοφορούν σε ταμπλέτες σε όλα τα φαρμακεία.  

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία" 

Μοιράσου το άρθρο!