Skip to main content
|

4,1 Ρίχτερ στη Λέσβο - Τι λένε οι ειδικοί για τη νέα σεισμική ακολουθία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Αισθητός  σε πολλές περιοχές της Λέσβου έγινε ο σεισμός των 4,1 βαθμών της κλίμακας  Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 4:20 το απόγευμα της Πέμπτης,  με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 45 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 12,6 χλμ.

Σύμφωνα με τις αναφορές ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πέτρα, την Αγία Παρασκευή, τον Μεσότοπο, τον Πολιχνίτο, ενώ αναφορές υπήρξαν και από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια και τα Μοσχονήσια.


Η σεισμική δραστηριότητα εκδηλώθηκε από τα ξημερώματα της Πέμπτης με μικρότερης  έντασης σεισμούς και συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ.

Η σεισμική ακολουθία εκδηλώθηκε στην περιοχή της εισόδου του Κόλπου Καλλονής,  δυτικά της περιοχής που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό της Βρίσας στις 12 Ιουνίου του 2017.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Καθηγητής Γεωτεκτονικής και Γεωδυναμικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Νίκος Ζούρος, η νέα σημερινή σεισμική ακολουθία χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση,  καθώς τα επίκεντρα των σεισμών διατάσσονται σε  διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ  από την είσοδο του Κόλπου της Καλλονής και νοτιότερα.

Η διαχρονική εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή νότια της Λέσβου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δήλωσε ο Ραφαήλ Παλαιοπάνης, Γεωγράφος, Ερευνητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

δ

 Στον χάρτη, συνέχισε, αποτυπώνονται οι τρεις πιο πρόσφατες σεισμικές ακολουθίες:

  • της 12ης Ιουνίου 2017 (με σεισμούς μεγέθους έως 6,3 Mw)
  • της 01ης Φεβρουαρίου 2021 (με σεισμούς μεγέθους έως 4,9Mw)και
  • 22ας Ιουλίου 2021,η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με σεισμούς – μέχρι στιγμής – 4,1Mw.

Σύμφωνα με την αποτύπωση των επικέντρων των σεισμών, η σεισμική ακολουθία της 01ης Φεβρουαρίου 2021 εμφανίζει σαφή μετατόπιση προς τα δυτικά και κατά τι νοτιότερα, σε σχέση με την ακολουθία της 12ης Ιουνίου 2017,διατηρώντας όμως αντίστοιχη διεύθυνση (ΒΒΔ – ΝΝΑ), σύμφωνα με το υποθαλάσσιο κανονικό ρήγμα της περιοχής.

 Η σημερινή ακολουθία εμφανίζει και αυτή, μικρή μετατόπιση προς τα δυτικά – σε σχέση με τις άλλες δύο- με ενδιαφέρον στοιχείο,την αλλαγή διεύθυνσης (ΒΑ-ΝΔ), ακολουθώντας τη διεύθυνση αντίστοιχων ρηγμάτων της περιοχής.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ενδείξεις και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την τεκμηρίωση ενεργοποίησης νέου ρήγματος. Η σεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη και γνωρίζοντας την ιστορική σεισμικότητα της περιοχής θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, παρακολουθώντας το φαινόμενο και λαμβάνοντας τα βασικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας, κατέληξε ο κ. Παλαιοπάνης.  

 

ertnews.gr /  Δήμητρα Λαχουρή 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία