Skip to main content
|

Καλλονή | Σώθηκε...λίγο πριν βουλιάξει!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Καλλονή

Ρεπορτάζ | Θεόφιλος Μυζίκας/  http://kalloninews.gr/

Παραλίγο..."ναυάγιο" θα είχαμε το βράδυ της Τρίτης 12.01 στην κεντρική Λέσβο, στο λεκανοπέδιο Καλλονής, με τα 2 ποτάμια της περιοχής να φτάνουν στα όρια τους!

Είναι αλήθεια οτι ο Γενάρης, είναι μήνας "δώρων" για την κεντρική Λέσβο, μιας και τα τελευταία χρόνια φέρνει χιόνια, πλημμύρες και ζημιές!

 

Πάντως, η Κεντρική Λέσβος, δικαιούται μια βαθιά ανάσα ανακούφισης και μια πρώτη ευγνωμοσύνη σε αυτό τον νέο χρόνο, μιας και δεν "πνίγηκε" για ελάχιστα κυβικά νερού.

Ο ποταμός "Αχερών" που διασχίζει κατά μήκος της την Καλλονή και ο ποταμός "Τσικνιάς", που βρίσκεται πριν την είσοδο της Αρίσβης, έφτασαν στα όρια τους, αλλά τελικά δεν έπνιξαν την Καλλονή!

Ο  δήμαρχος...με τις πιτζάμες!

ee

Είναι γεγονός, πως πλέον εδώ στην Καλλονή, οι κάτοικοι έχουν καεί πολλάκις, οπότε το τρέξιμο υπο αυτές τις συνθήκες, είναι δεδομένο! Ωστόσο η βιασύνη του δημάρχου και η αγωνία του για τυχόν ακραίες και άσχημες εξελίξεις, τον έβγαλε απ' το σπίτι με τις πιτζάμες.Ήταν απο την πρώτη στιγμή στου δρόμους, δίπλα στους υπαλλήλους του δήμου και τους συναδέλφους του, έχοντας αγωνία καθ' όλη την διάρκεια των εξελίξεων!

Ο καθαρισμός του "Τσικνιά" και το...Νatura!

 

Μετά το τέλος του κόκκινου συναγερμού και της ταχυκαρδίας όλων, ήρθε η ώρα για την αυτοψία. Βλέποντας το σημείο που "έσπασε" ο Τσικνιάς αλλά και καθ΄όλη την διάρκεια του ρεπορτάζ όλα όαα συνέβαιναν , συμπεράναμε τα εξής:

Αρχικά οφείλουμε ένα μπράβο σε δήμο και περιφέρεια, που προ ημερών, κυριολεκτικά "έγλυψαν" τον Τσικνιά στο μεγαλύτερο μήκος του. Αυτό φάνηκε απο το γεγονός πως στα καθαρισμένα σημεά, το νερό δεν κολλούσε καθόλου στην ροή του.

Παράλληλα, συμπεράναμε οτι, τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν μετά την πλημμύρα του 2016, άντεξαν και ανταποκρίθηκαν σωστά. Θυμίζουμε, το 2016 ο ποταμός "έσπασε" πνίγοντας κοπάδια προβάτων, περιουσίες και σπίτια στην Σκάλα Καλλονής.

Τέλος, αυτό που παρατηρήσαμε κυρίως, και το θεωρούμε άκρως σημαντικό, είναι το γεγονός πως στον ποταμό Τσικνιά, το πρόβλημα πάλι δημιουργήθηκε, περίπου 1 χιλιόμετρο πριν τις εκβολές του, στο σημείο δηλαδή που δεν καθαρίζεται, μιας και το απαγορεύει η νομοθεσία, ως χώρο Natura.

Το 2016, επίσης σε αυτό το σημείο υπήρξε το μεγάλο πρόβλημα. Τώρα, λόγω των αντιπλημμυρικών, το πρόβλημα μεταβλήθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω.

Η ανάγκη για εξεύρεση λύσης σε αυτό, κρίνεται αναγκαία.

 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο στη σελίδα του kalloninews.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία