Skip to main content
|

"Το λαγήνι" με τα 2.668 κομμάτια στο Μανταμάδο στέλνει μήνυμα...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Μια τυχαία συνάντηση της Γιούλας Κουτσουμπού και του Humade Crafts Workshop με τον Φυσιολατρικό Ανθρωπιστικό Σύλλογο "Ηλιαχτίδα" Μανταμάδου, 40 άτομα, 46 ώρες εθελοντικής εργασίας, 2668 κομμάτια, 30 κιλά κόλλας πλακιδίων και άπειρη ποσότητα θετικής ενέργειας ήταν τα υλικά για να φτιαχτεί 1 ψηφιδωτό.

Η Γιούλα με την αστείρευτη δημιουργικότητά της, ήταν ενθουσιασμένη για την δημιουργία ενός μεγάλου ψηφιδωτού. Η Ηλιαχτίδα με τη σειρά της σκέφτηκε ότι στο πιο αντιπροσωπευτικό χωριό της Λέσβου για την τέχνη της αγγειοπλαστικής θα πρέπει να γίνει ένα ψηφιδωτό, σημείο αναφοράς στην τέχνη αυτή.

 

Σχεδιάσαμε "Το λαγήνι" μεγάλο κεραμικό δοχείο για τη μεταφορά νερού. Έγινε μέτρηση από κεραμικό και σε κλίμακα αποτυπώθηκε η πρόσοψή του. Το εσωτερικό σχέδιο, πλούμισμα κατά την γλώσσα των αγγειοπλαστών, είναι παραδοσιακό έμβλημα του χωριού. Αποτελείται από την σπείρα που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και τα κλαδιά ελιάς που συμβολίζουν την ειρήνη. Όλη η κατασκευή του ψηφιδωτού δομήθηκε στην φιλοσοφία της επανάχρησης. Συγκεντρώθηκαν σπασμένα κεραμικά από τους ντόπιους αγγειοπλάστες. Κάτοικοι του χωριού και φίλοι του συλλόγου προσέφεραν σπασμένα κεραμικά σκεύη και τα μέλη του συλλόγου μάζεψαν κεραμίδια που ξεβράστηκαν από τη θάλασσα.

 

Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της 1ης Οικογιορτής Λέσβου που διοργανώνεται από το "Λέσβος χωρις πλαστικά" και το "Lesvos solidarity". Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους τους Μανταμάδου με την ευχή τους «να γεμίζουν πάντα τέχνη οι ζωές μας" να συνοδεύει τη λήξη της εκδήλωσης.

 

Επόμενη στάση της Οικογιορτής Λέσβου στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων στην Καλλονή, όπου το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 10:30 πμ to Humade Crafts Workshop σας προσκαλεί σε εργαστήρι παρασκευής σαπουνιού παρέα με τον Νικηφόρο. Ακολουθώντας την παράδοση των σαπουνάδων σας καλούμε να συμμετέχετε παρασκευάζοντας το δικό σας σαπούνι! Σαπουνάδες ονομάζονταν οι τεχνίτες στη Λέσβο όπου περνούσαν από τα σπίτια και έπαιρναν τα παλιά και "χοντρά" λάδια που ήταν ακατάλληλα για διατροφή, τα επεξεργάζονταν και παρασκεύαζαν σαπούνια. Στη συνέχεια παρέδιδαν τα σαπούνια αυτά στα ίδια σπίτια, σε ποσότητα ανάλογη με το λάδι που είχαν λάβει. Η ανακύκλωση στην πράξη, μια πρακτική με ιστορία εκατοντάδων χρόνων με εξαιρετικά αποτελέσματα!  

 

Εξαιτίας της φύσης της εκδήλωσης η συμμετοχή ατόμων είναι περιοριορισμένη. Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήρι επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6943098288.
Την Οικογιορτή Λέσβου συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Λέσβος Χωρίς Πλαστικά και Lesvos Solidarity.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία