Υγρότοπος Χαραμίδας: κίνδυνο υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο για την ενεργοποίηση κατοίκων της περιοχής των Λουτρών, απαιτώντας τη διάνοιξη αυλακιών στην περιοχή της παραλίας της Χαραμίδας (και μάλιστα εν μέσω του θέρους) για την διοχέτευση του νερού του υγροτόπου. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν, καταγγέλλοντας τις παράνομες ενέργειες των παρελθόντων δημοτικών αρχών και φτάνοντας στο σημείο μέχρι και να καταθέσουν και στην εισαγγελία Μυτιλήνης για αυτό το ζήτημα. H περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και συγκεκριμένα στην περιοχή «Κόλπος Γέρας- Έλος Ντίπι – Ορεινός Όγκος Ολύμπου με κωδικό GR 4110005» ενώ έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος και στο ΓΠΣ του Δήμου Μυτιλήνης.
Τα τελευταία χρόνια και μέχρι και το 2009 οι δημοτικές αρχές προχώραγαν σε ενέργειες επέμβασης στην παραλία, καθόλα παράνομες αφού δεν είχε προηγηθεί καμία μελέτη ή έκδοση σχετικής άδειας. Οι ενέργειες αυτές οδηγούσαν το θαλασσινό νερό στην καρδιά του υδροβιότοπου, αποκόπτοντας την πρόσβαση σε τμήμα του αιγιαλού και αλλοιώντας το τοπίο της παραλίας δραματικά αφού τα αναχώματα από τις εκσκαφές όπως βλέπετε και στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες είχαν φτάσεις σε ύψος 2 μέτρων. Η βίαιη εισροή θαλασσινού νερού μέσα στον υγροβιότοπο μεταβάλλει το οικοσύστημα, αλλάζει την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής με άγνωστες συνέπειες. Μάλιστα το 2009 η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου αποφάνθηκε πως υπάρχει παράβαση των διατάξεων του Νόμου 2971/2001 «περί αιγιαλού», ενώ παραδέχθηκε και η ίδια ότι τα κανάλια έχουν διανοιχθεί μέσα στα όρια προστατευόμενης περιοχής Natura και δίπλα σε υδροβιότοπο.Η ίδια κοινοποίησε το πόρισμά της στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης, προκειμένου να προβεί και το ίδιο στις απαραίτητες ενέργειες, ενώ με σχετικό έγγραφο ζητούσε από την Κοινότητα Λουτρών να επαναφέρει το χώρο του αιγιαλού και της παραλίας στην πρότερή τους κατάσταση. Το λιμεναρχείο Μυτιλήνης, με τη σειρά του, βάσει της αυτοψίας της Κτηματικής Υπηρεσίας είχε εισηγηθεί την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
Την προηγούμενη χρονιά δεν είχε γίνει καμία επέμβαση στην περιοχή με αποτέλεσμα να αναβιώσει εντυπωσιακά ο υγρότοπος, όπως φαίνεται και τις φωτογραφίες που είχαμε κοινοποιήσει στα ΜΜΕ τον Φεβρουάριο του 2011, ενώ η φύση είχε φροντίσει να βρει διέξοδο έτσι ώστε η υπερβάλλουσα ποσότητα νερού να οδηγηθεί με το φυσικό τρόπο προς τη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, όπως είχαμε τονίσει και στο παρελθόν, απαιτείται η μελέτη του ζητήματος ώστε να βρεθεί η τεχνική λύση που θα εξασφαλίζει την παροχή ύδατος στον υγρότοπο άλλα και τη διοχέτευση του υπερβάλλοντος νερού προς τη θάλασσα αντιμετωπίζοντας ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα. Αντί για αυτό πληροφορούμαστε ότι η δημοτική αρχή παρευρέθηκε σε συνάντηση στα Λουτρά, συζητώντας την υιοθέτηση των ίδιων παράνομων ενεργειών του παρελθόντος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που έχει την ευθύνη για τις καταπατήσεις σε αιγιαλό, να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αλλά και από το Δήμο Μυτιλήνης να προχωρήσει επιτέλους στην εκπόνηση μελέτης σε συνεργασία με το Τμ Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου για τη διευθέτηση του ζητήματος ώστε να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον αλλά παράλληλα να προστατευθούν και οι κάτοικοι από ενδεχόμενα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.
Πρέπει επιτέλους η τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμος) να πάρουν θέση και να δείξουν την οικολογική τους ευαισθησία εκεί που πρέπει και μπορούν να παρέμβουν. Η κοινωνία πλέον απαιτεί περιβαλλοντική ποιότητα για εμάς και τα παιδιά μας και οι πολιτικοί μας «άρχοντες» ακόμα δεν το έχουν καταλάβει. Δεν χρειαζόμαστε άλλα κροκοδείλια δάκρυα. Θέλουμε πράξεις!!