Skip to main content
|

Μια αρχαία πόλη βυθίζεται σε 17 μέτρα βάθος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΗ

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου μια αρχαία πόλη θα βυθιστεί σε 17 μέτρα βάθος, από τα νερά του φράγματος Γιορτανλί. Σήμερα είναι καλυμμένη από τόνους άμμου και ειδικού κονιάματος προκειμένου να προστατευθούν τα αρχαία μνημεία από το νερό.

Η πόλη των Αλλιανών βρίσκεται περίπου 18 χλμ. νοτιοανατολικά της Περγάμου και υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά κέντρα της Αρχαιότητας. Αφιερωμένη στη λατρεία του Ασκληπιού, η πόλη των Αλλιανών χτίστηκε τον 2ο αι. π.Χ. και ήκμασε ως τον 2ο αι. μ.Χ. Αν και η αρχαιολογική σκαπάνη που ξεκίνησε το 1998 έφερε στο φως ένα μικρό, συγκριτικά, κομμάτι της πόλης, τα ευρήματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ιατρικά εργαλεία, αγάλματα και θαυμάσια ψηφιδωτά είναι εξαιρετικής σημασίας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στις 20 Απριλίου 2005 οι Αλλιανοί ανακηρύχθηκαν από το Κρατικό Συμβούλιο Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων Σμύρνης ως πρώτου βαθμού προστατευόμενη περιοχή, η πόλη κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Σήμερα περίπου 50 μέλη και φίλοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, από τη Μυτιλήνη, διαδήλωσαν ειρηνικά μαζί με τούρκους ακτιβιστές και περιβαλλοντολόγους για την εφαρμογή των αποφάσεων των τουρκικών δικαστηρίων περί διάσωσης της πόλης και μη κατασκευής του φράγματος.Θέλοντας να διαδηλώσουμε και εμείς την αντίθεσή μας στην καταστροφή της σημαντικής αυτής πόλης αλλά και να τη δούμε για τελευταία φορά, ξεκινήσαμε με πούλμαν από το Δικελί της Τουρκίας το πρωί της Κυριακής. Στη διασταύρωση της Εθνικής οδού που οδηγεί στους Αλλιανούς η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει πινακίδα που απαγόρευε την είσοδο στον δρόμο. Την αγνοήσαμε, ώσπου φθάσαμε σε ανάχωμα στην άσφαλτο περίπου 800 μέτρα πριν από τον αρχαιολογικό χώρο, όπου και σταθμεύσαμε.

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε πεζή αλλά στα 400 μέτρα μάς σταμάτησε φορτηγάκι της στρατιωτικής αστυνομίας. Ο επικεφαλής μάς πλησίασε ενώ την ίδια στιγμή ένας άλλος στρατιώτης δίπλα από το όχημα μας σημάδευε με αυτόματο όπλο. Οι δήμαρχοι Δικελιού Οσμάν Οσγκιουβέν και Τσάνκαγια Αγκυρας Μπουλέτ Τανίκ και ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής έσπευσαν να ενημερώσουν τον επικεφαλής για τον ειρηνικό χαρακτήρα της επίσκεψής μας. Αυτός όμως υπήρξε ανένδοτος: με κανέναν τρόπο δεν μας επέτρεπε να προχωρήσουμε περισσότερο καθώς, όπως είπε, είχε αυστηρές εντολές να μην πλησιάσουμε στην αρχαία πόλη.

Υποχρεωθήκαμε να επιστρέψουμε στην Πέργαμο και συγκεντρωθήκαμε στο πάρκο της πόλης. Εκεί οι πρόεδροι των τουρκικών οργανώσεων μας μίλησαν για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για τη διάσωση των Αλλιανών και μας παρακάλεσαν για ακόμη μία φορά να βοηθήσουμε ώστε να αποτραπεί, έστω την ύστατη στιγμή, η καταστροφή της.

Μυτιληνιοί και Τούρκοι ενωμένοι για το περιβάλλον Η φιλία και η συνεργασία μεταξύ Μυτιληνιών και Τούρκων είχε ξεκινήσει το 1988, επί δημαρχίας Στρατή Πάλλη, με τον δήμαρχο του Δικελί Οσμάν Οσγκιουβέν , και στη συνέχεια επεκτάθηκε και με άλλους τούρκους δημάρχους σε πολιτιστικά και περιβαλλοντολογικά θέματα. Δέκα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε η μη κυβερνητική οργάνωση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο.

Και όταν πριν από τρία χρόνια ζητήθηκε για πρώτη φορά συμπαράσταση για τη διάσωση της πόλης, η οργάνωση προσέφυγε στον τότε ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος μαζί με τον Παναγιώτη Μπεγλίτη έφερε το θέμα στην Ευρωβουλή.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις