Περιβάλλον

25/10/2010 - 15:07

Παρουσίαση θέσεων για περιβάλλον-ανάπτυξη-χωροταξία από την "Αλλαγή Πορείας"

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα, Δευτέρα 25/10, η “Αλλαγή Πορείας” στο ξενοδοχείο “Λέσβιον” για την παρουσίαση των θέσεων του συνδυασμού για το περιβάλλον, την ανάπτυξη και τη χωροταξία του νησιού.

Ακολουθεί πλήρες κείμενο των θέσεών μας για τα ζητήματα αυτά.

 

Με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη, εξακολουθούμε να...αναρωτιόμαστε: Γιατί δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα τα ακριβή οικονομικά στοιχεία και ο απολογισμός της Διαδημοτικής Επιχείρησης που είναι υπεύθυνη για τον ΧΥΤΑ; Πότε θα μας εξηγήσουν γιατί δεν υπάρχουν λεφτά ούτε καν για πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο ο ΧΥΤΑ, που χρυσοπληρώθηκε από τους Έλληνες και ευρωπαίους πολίτες;

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Το θέμα περιβάλλον και ανάπτυξη αφορά τη ζωή μας και το μέλλον του τόπου στον οποίο ζούμε.

 

Για μας το περιβάλλον δεν είναι απλά και μόνο τα ωραία τοπία, το πράσινο στις πόλεις, οι καθαρές ή όχι θάλασσες και ο αέρας που αναπνέουμε. Γιατί όλα αυτά και πολλά άλλα μαζί είναι ο τόπος στον οποίο ζούμε και οι πλουτοπαραγωγικές του πηγές, όπως οι ελαιώνες, η θάλασσα και οι κόλποι της, τα δάση οι πεδιάδες, οι υγροβιότοποι. Είναι οι πόροι της οικονομίας μας, που μπορούν να αξιοποιούνται και να παραμένουν ακμαίοι και αποδοτικοί ή να θυσιάζονται για το μέγιστο άμεσο κέρδος και ο τόπος να μένει φτωχότερος για το αύριο.

Δυστυχώς, μάς έχει επιβληθεί ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο οι αγορές και ο άγριος ανταγωνισμός για το κέρδος αποτελεί τη βασική αρχή, ενώ η κοινωνική ευημερία, το υγιές περιβάλλον, ακόμα και η επιβίωση του πλανήτη  δεν μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Πρέπει λοιπόν να παλέψουμε μέσα σ’ ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον για να επιβιώσουμε σαν τόπος και σαν κοινωνία. Να αναγνωρίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και να στήσουμε παραγωγικές δομές που θα εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας, χωρίς να τις καταστρέφουν. Πρέπει δηλαδή να σχεδιάσουμε το μέλλον της οικονομίας μας. Να μελετήσουμε καλά τα θετικά και τα αρνητικά κάθε επένδυσης και να παλέψουμε γι’ αυτά που συμφέρουν τον τόπο, αποτρέποντας ταυτόχρονα «επενδύσεις» και ενέργειες που συμφέρουν τους κεφαλαιούχους και βλάπτουν τον τόπο.

Ένα παράδειγμα: Γιατί ο επενδυτής του διεθνούς κεφαλαίου, κ. Ρόκας, πρέπει να εγκαταστήσει στην περιοχή του Δήμου Ερεσού – Αντίσσης 153 τεράστιες ανεμογεννήτριες και να παράγει 306 μεγαβάτ, τα οποία θα πουλάει στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφού σήμερα το νησί καταναλώνει το πολύ 70 μεγαβάτ; Γιατί να καταστρέφεται το τοπίο και όχι μόνο,  προς όφελος του επενδυτή, ενώ το νησί διαθέτει γεωθερμική ενέργεια και δεν χρειάζεται ούτε τη μισή ενέργεια από όση θα παράγεται;  Δεν θα ‘πρεπε να ‘χει σχεδιασθεί το ενεργειακό μας μέλλον με σωστή αξιοποίηση όλων των πηγών που διαθέτουμε και πρόβλεψη των αναγκών που πρέπει να καλύψουμε;

 

Μια συνθετική παρουσίαση αναπτυξιακής πολιτικής και περιβαλλοντικής κατάστασης.

 

1. Παραγωγικός κλάδος: κτηνοτροφία.

 

Ο αριθμός των ζώων σε σχέση με τους βοσκότοπους είναι ήδη υπερβολικός, με αποτέλεσμα τη διάβρωση των εδαφών λόγω υπερβόσκησης και τη μηδενική οικονομική απόδοση στην περίπτωση αύξησης του ζωικού κεφαλαίου. Ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι είναι όμηροι των επιχειρηματιών για τη διάθεση του προϊόντος τους σε τιμές εξευτελιστικές, ενώ ταυτόχρονα η κοινωνία εκβιάζεται για να αποδεχτεί την υποβάθμιση του περιβάλλοντος με την ανεξέλεγκτη διάθεση ανεπεξέργαστων αποβλήτων που ρυπαίνουν και καταστρέφουν.

Μόνος τρόπος για την υπέρβαση αυτού του αδιεξόδου η συνεταιριστική οργάνωση των κτηνοτρόφων για την καθετοποίηση της παραγωγής, την ίδρυση τυροκομικών μονάδων, ελεγχόμενων από τους ίδιους και την περιβαλλοντικά σωστή διάθεση των αποβλήτων. Η ανασυγκρότηση όμως ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος που μπορεί να απωθήσει την κομματοκρατία, η οποία έχει προκαλέσει την αποσύνθεση του, απαιτεί την ανάπτυξη της μαχητικότητας των ίδιων των κτηνοτρόφων, την ανάληψη ευθυνών στον έλεγχο των συνεταιρισμών από τους ίδιους, αλλά και την απαξίωση των κομμάτων που διέφθειραν το συνεταιριστικό κίνημα. Και ίσως οι εκλογές αυτές είναι μια  ευκαιρία για την αποδυνάμωση τους με την ενίσχυση των κινήσεων και ανθρώπων που δεν έχουν εμπλακεί στο γαϊτανάκι της εξουσίας.

 

2. Παραγωγικός κλάδος: ελαιοκομία

Καθετοποίηση ως την τυποποίηση με ονομασία προέλευσης, βιολογική γεωργία  και προώθηση της γνωριμίας με τους ορεινούς κυρίως ελαιώνες που είναι υγιή και πλούσια οικοσυστήματα με υποδειγματικά αρμονική συμβίωση ανθρώπου και φύσης. Συνεταιριστική οργάνωση παραγωγών οργάνωση της ανάδειξης του διεθνώς.

 

3. Πλουτοπαραγωγική πηγή: Κόλπος Καλλονής

Οφείλουμε να παλέψουμε για τη διαφύλαξη του πλούτου του με ταυτόχρονη προστασία του εισοδήματος των ανθρώπων που θα πληγούν από τυχόν μέτρα περιορισμού της αλιείας η απαγόρευση κάποιων μεθόδων.

Αυτό το θέμα μπορεί να γίνει αφορμή για την κατανόηση της οικοσυστημικής προσέγγισης του περιβάλλοντος. Γιατί οι κόλποι δεν κινδυνεύουν μόνο από την υπεραλίευση. Πιο επικίνδυνες μπορούν να είναι οι συνέπειες από τις χρήσεις γης των εδαφών ολόκληρης της γύρω λεκάνης απορροής. Φυτοφάρμακα, αστικά απόβλητα, αλλά και κάθε είδους ουσίες που καταλήγουν στα νερά των κόλπων, επηρεάζουν την ισορροπία και τη ζωή τους.

Και πρέπει σ’ αυτόν τον τομέα και όχι μόνο, να αξιοποιήσουμε την επιστημονική συνδρομή που μπορούμε να πάρουμε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε.

 

Μια ανάπτυξη συμβατή με τη διατήρηση των περιβαλλοντικών αξιών του νησιού είναι λοιπόν η καρδιά του προγράμματος μας για την αλλαγή πορείας στην οικονομία.

 

Αυτό σημαίνει σχεδιασμούς σε όλους τους τομείς και κυρίως ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης μέσω της χωροταξίας που θα θέσει κανόνες στις χρήσεις της γης σ’ όλη την έκταση του νησιού. Κανόνες που θα προστατεύουν από την εξάντληση ή την καταστροφή τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού και θα δίνουν κατεύθυνση σε επενδύσεις πραγματικά αναζωογονητικές για την οικονομία μας.

 

Η εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο, ενώ παράλληλα μέσω των πολεοδομήσεων η πόλη της Μυτιλήνης όπως και οι μικρότεροι οικισμοί να γίνουν πραγματικά αξιοβίωτοι για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού και ταυτόχρονα πολύ πιο οικονομικοί για τη δημόσια και την ιδιωτική οικονομία. Το παράδειγμα της άναρχης ανάπτυξης της Μυτιλήνης προς τα νότια προάστια είναι χαρακτηριστικό. Μια πόλη 23.000 κατοίκων που εξυπηρετούνται για τα πάντα από ένα κέντρο σε έκταση, ενώ τα προάστια μετατρέπονται σε υπνωτήρια  χωρίς ζωή, είναι μια πόλη προβληματική από πολλές απόψεις και ταυτόχρονα αντιοικονομική.

Και στο κέντρο της πόλης, όπου οι αξίες γης είναι τεράστιες, έχουμε το φαινόμενο της κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων από το ιδιωτικό αυτοκίνητο και τους επιχειρηματίες με την ανοχή των αρχών και με συνέπεια τη διαρκή συρρίκνωση των δημόσιων χώρων, με αποτέλεσμα η πόλη να γίνεται δύσβατη και δυσάρεστη για κατοίκους, επισκέπτες, ΑΜΕΑ, παιδιά και ηλικωμένους.

Το νησί μας έχει όλα τα προσόντα για έναν ήπιο τουρισμό με πολλές εναλλακτικές μορφές, (bird watching, περιπατητικός τουρισμός, καταδυτικός τουρισμό κ.λπ.), ο οποίος θα ενισχύσει την οικονομία. Για την ανάπτυξη όμως αυτού του τομέα απαιτείται η διατήρηση της ομορφιάς του τοπίου, η δημιουργία σχετικών υποδομών, αλλά και η οργανωμένη ανάδειξη και διαφήμιση αυτών των δυνατοτήτων.

 

Μοιράσου το άρθρο!