Νέα μπαζώματα στη Γέρα - Η ατιμωρησία συνεχίζεται εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάνει πολλές φορέας κατά το παρελθόν αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία των υγροτόπων του Κόλπος της Γέρας. Τελευταία φορά ήταν τον Απρίλιο του 2010, όταν είχαμε καταγγείλει στη Νομαρχία Λέσβου μπαζώματα στο έλος της Ευρειακής δίπλα από το Ιέρα Κλαμπ. Στην περιοχή βλέπαμε σκουπίδια παντού και μπάζα, υποβάθμιση σπάνιων υγροτόπων, στην προσπάθεια κάποιων ιδιωτών να κερδίσουν εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά του κοινωνικού συνόλου, «επενδύοντας» σε ένα παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης που δεν έχει πια κανένα μέλλον.
Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα καθώς χθες γίναμε και πάλι αποδέκτες καταγγελιών από πολίτες για την απόθεση μπάζων στην ίδια περιοχή. Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία που σας κοινοποιούμε (η λήψη της έγινε σήμερα στις 9 το πρωί) μεγάλος όγκων χωμάτων μεταφέρθηκε στην περιοχή με σκοπό προφανώς το μπάζωμα του υγροτόπου (εντός της σημερινής ημέρας???)
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προχώρησαν σε καταγγελία του συμβάντος στη Δνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ κοινοποίησαν την καταγγελία στην Αντιδημαρχία Γέρας του Δήμου Λέσβου καθώς και το WWF Ελλάς, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι για την προστασία της περιοχής, πριν έχουμε μη αντιστρεπτές καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον. Στην αναφορά μας ζητάμε από την Υπηρεσία να μας ενημερώσει και για τις ενέργειες που είχε κάνει για τις προηγούμενες αναφορές μας.
Η περιοχή του κόλπου της Γέρας, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δειλά δειλά αποδέκτης τουριστικών επενδύσεων που προσβλέπουν στην προσέλκυση επισκεπτών για να απολαύσουν το φυσικό της περιβάλλον, το υπέροχο τοπίο του λεσβιακού ελαιώνα αλλά και τους μικρούς υγροτόπους, που αποτελούν οικοτόπους σπουδαίας ορνιθοπανίδας αλλά και σημαντικής χλωρίδας (άγριες ορχιδέες) και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Ασσωμάτου κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια, οργανώνοντας επισκέψεις των μαθητών στους υγροτόπους της Γέρας, φέρνοντας τους σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Τι να δείξουμε όμως στα παιδιά μας; Τα σκουπίδια και τα μπάζα; Αντί λοιπόν να δούμε πως θα προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού αυτές τις περιοχές, προχωράμε σε συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος μας, χάνοντας το μοναδικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του τόπου.