Περιβάλλον

21/01/2014 - 11:22

Ο Κώστας Κορδώνης αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στην προκυμαία Μυτιλήνης και... το ρόλο της Α.Δ.Α.

Μ

ε αφορμή τα «δρώμενα» στην προκυμαία Μυτιλήνης οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Η με αριθ. πρωτ. 2893/250/15-01-2014 ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δε δημιουργεί πρόβλημα στον σχεδιασμό του Λιμενικού Ταμείου να παρέμβει στους κατειλημμένους περίφρακτους χώρους της Προκυμαίας εντός των οποίων το ίδιο δεν εκτελούσε κανένα έργο προκειμένου να το διακόψει σύμφωνα με την απόφαση.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), που πρέπει να σημειωθεί πως έχει διαφορετικό ρόλο και αποστολή από το Ν.Π.Δ.Δ. που είναι το Λιμενικό Ταμείο χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει σύγκρουση αλλά και επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο υπηρεσίες του κράτους, «βοήθησε» ουσιαστικά στην ανάδειξη των πραγματικών προθέσεων των υπευθύνων αυτών των καταστημάτων εστίασης, τους οποίους η Λιμενική Επιτροπή επιχειρούσε για 30 και πλέον μήνες να πείσει να απελευθερώσουν τους χώρους με τις εντός αυτών αυθαίρετες κατασκευές.

 Με συνεχείς υπαναχωρήσεις, προφάσεις, νέες προθεσμίες, προσφυγές στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου που απορρίφθηκαν, με υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα αποδώσουν τους χώρους, με παρεμβολές από το παρασκήνιο τρίτων προσώπων, με προσδοκίες ότι θα άλλαζε η σύνθεση και ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής, φθάσαμε στα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

 Οι εν λόγω υπεύθυνοι των καταστημάτων υπέβαλαν τους πολίτες σε εξευτελισμό, αναγκάζοντάς τους είτε να βαδίζουν επί τεθλασμένης γραμμής ανύπαρκτου πεζοδρομίου, είτε να υπερπηδούν φράκτη που εμπόδιζε τη διέλευση, είτε να υποχρεώνονται να βαδίζουν επάνω στην άσφαλτο.

 Μετά την εξέλιξη αυτή, είναι αυτονόητο ότι η συναινετική διάθεση, η ανοχή και η υπομονή που επιδείχτηκε έναντι αυτών των συμπεριφορών έχει τελειώσει. Η Λιμενική Επιτροπή προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και στις Διοικητικές Αρχές για την προστασία του αναφαίρετου ιερού δικαιώματος κάθε πολίτη να χρησιμοποιεί και να απολαμβάνει τον κοινόχρηστο χώρο που δεν αποτελεί ιδιοκτησία οιουδήποτε, που δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ημίκλειστο ή περίκλειστο «κατασκεύασμα» για την τέρψη των λίγων, στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους.

Οι πλαστικές παράγκες της Προκυμαίας από την ανατολική της πλευρά μέχρι και την οδό Χριστουγέννων στο Φανάρι, που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα, που αναδύουν εικόνα παρακμής, που εξαφανίζουν τη θέαση κτιρίων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής θα απομακρυνθούν ΤΩΡΑ.

Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες δεν πρέπει να αντικρύσουν ξανά αυτήν την αποκρουστική εικόνα σ’ ένα από τα ωραιότερα λιμάνια της χώρας μας. Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της γειτονικής Χίου.

Η Λιμενική Επιτροπή έχει αρχίσει ήδη την προσπάθεια. Ο Δήμος Λέσβου, οι πολίτες, οι φορείς του Τουρισμού, του Εμπορίου, του Πολιτισμού κλπ., οι επίδοξοι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες με το βλέμμα στο πρόβλημα και όχι στις επικείμενες εκλογές, οφείλουν να πάρουν θέση και να συνδράμουν στην προσπάθεια χωρίς εκπτώσεις και ψηφοθηρικούς υπολογισμούς. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι προς όφελος όλων, πρωτίστως των απασχολούμενων με τον τομέα της εστίασης που σήμερα αντιδρούν.

 Η Λιμενική Επιτροπή Λέσβου θα ανταποκριθεί στην καθολική απαίτηση να αλλάξει την φορά των πραγμάτων και σ’ αυτόν τον τομέα ευθύνης της, όπως με επιμονή πράττει τρεισήμισι χρόνια, για την υλοποίηση των στόχων που θέτει.

      

 

Για τη Λιμενική Επιτροπή Λέσβου

    Ο Πρόεδρος

 

ΚΟΡΔΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ    

 

Μοιράσου το άρθρο!