Περιβάλλον

16/01/2014 - 18:46

Βιολογικός και λύματα κτηνοτροφικών μονάδων τα αίτια της ρύπανσης του Κόλπου Καλλονής

yle="text-align: justify;">του Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα Νέα της Λέσβου

-Στα λύματα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων περιμετρικά του κόλπου αλλά και στην ελλειμματική λειτουργία του βιολογικού της Καλλονής εντοπίζουν οι επιστήμονες το πρόβλημα της μόλυνσης


Το δάχτυλο επί "τον τύπον των ήλων" επιχειρεί να βάλει η Περιφέρεια στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ρύπανσης του κόλπου Καλλονής που τα τελευταία χρόνια έχει ταλανίσει τους αλιείς και οστρακαλιείς λόγω της απαγόρευσης της αλιείας οστράκων από τις υψηλές τιμές κολοβακτηριδίων, ενώ πέρυσι για πρώτη φορά καταγράφηκε στα νερά και το βακτήριο βακτήριο e.coli με συνέπεια να τιναχθεί στον αέρα η οστρακαλιευτική περίοδος με τα αναμενόμενα επακόλουθα για την οικονομία της κεντρικής Λέσβου.
Μετά το περσινό σοβαρό πρόβλημα η Περιφέρεια ανέθεσε μελέτη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η πρώτη φάση της οποίας έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί την Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη εντοπίζει το πρόβλημα στην ρύπανση από τα ποιμνιοστάσια που είναι ανεπτυγμένα περιμετρικά του κόλπου Καλλονής ενώ πρόβλημα εντοπίζεται και στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Καλλονής στις εγκαταστάσεις του οποίου αποδίδεται μέρος της ρύπανσης εφόσον ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων υπολειτουργεί.
Μετά την παρουσίαση της πρώτης φάσης της μελέτης που αφορά την καταγραφή του προβλήματος στη χερσαία ζώνη του κόλπου ακολουθούν άλλες δύο φάσεις. Η δεύτερη αφορά την επιστημονική έρευνα στα νερά του κόλπου ενώ η τρίτη και τελευταία φάση έχει να κάνει με τις προτάσεις των επιστημόνων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μέχρι τώρα η Περιφέρεια αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το όλο θέμα, καθώς θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως τα προβλήματα στον κόλπο Καλλονής άρχισαν να καταγράφονται επί Νομαρχίας Παύλου Βογιατζή και παρά τις τότε δεσμεύσεις για ανάθεση μελέτης κάτι τέτοιο δεν έγινε με συνέπεια, οι αλιείς και οστρακαλιείς  Καλλονής και Πολιχνίτου να συνεχίζουν να βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων "καρδιοχτυπώντας" κάθε χρόνο για το αν θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου η οστρακαλιευτική περίοδος ή θα ισχύει απαγόρευση.
Πάντως από την πρώτη φάση της επιστημονικής διερεύνησης του προβλήματος  δεν απέχουν από τις εκτιμήσεις των στελεχών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας τα οποία είχαν εκτιμήσει ως πιθανή αιτία του προβλήματος τα παραπάνω σημειώνοντας μάλιστα πως το πρόβλημα καταγραφόταν περισσότερο κατά τις χρονιές στις οποίες  είχαμε έντονες βροχοπτώσεις. Το τελευταίο δεδομένου πως με τις βροχοπτώσεις παρασύρονται σε συντομότερο χρόνο μεγαλύτερες ποσότητες λυμάτων από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της γύρω περιοχής μέσα στη θάλασσα κάτι το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τους μελετητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε ότι εκτός από τα κολοβακτηρίδια, Πρόβλημα στον κόλπο Καλλονής είχε καταγραφεί και από τα βαρέα μέταλλα στο παρελθόν όταν στα όστρακα είχαν ανιχνευθεί υψηλότερες από τις προβλεπόμενες τιμές σε Κάδμιο.
Η ολοκλήρωση της μελέτης αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την Περιφέρεια ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος του κόλπου Καλλονής Το θέμα ωστόσο είναι πως πρέπει να συνεργαστούν και άλλοι αρμόδιοι φορείς με πρώτο τον Δήμο με τη συμμετοχή και των κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών που θα πρέπει να ενημερώσουν τα μέλη τους ως προς την λήψη μέτρων. Το τελευταίο ωστόσο είναι πρόωρο ακόμα, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της μελέτης και να ακολουθήσει τρίτη με τις προτάσεις των επιστημόνων για το τι θα πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Ο Αντώνης Γιαννάκης
Μιλώντας χθες στα "Νέα της Λέσβου" ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Αντώνης Γιαννάκης  δεν θέλησε να γνωστοποιήσει στην εφημερίδα μας κάποια από τα σημεία της μελέτης επισημαίνοντας ότι «λίγες μέρες υπομονή μέχρι να παρουσιαστεί πρώτα στο Περιφερειακό Συμβούλιο» τόνισε ωστόσο ότι «για πρώτη φορά ως Περιφερειακή Αρχή θέσαμε επί τάπητος το ζήτημα της ρύπανσης του κόλπου Καλλονής στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε το εισόδημα των αλιέων - οστρακαλιέων της κεντρικής και νότιας Λέσβου. Έχουμε ήδη ολοκληρωμένη την πρώτη φάση της μελέτης και αναμένουμε τα επόμενα στάδια ώστε με τη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και με τις υποδείξεις των επιστημόνων να προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις που θα προταθούν για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Μοιράσου το άρθρο!