Πολιτική

14/01/2015 - 14:39

1.200 ευρώ το μήνα η "παράγκα" (Νηπιαγωγείο Βαρειάς)

yle="text-align: justify;">Γράφει : Πέλλη Γιακουμή / Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μαραθώνια εξελίχθηκε προχθές η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου κατά τη συζήτηση του θέματος μετεγκατάστασης  νηπιαγωγείου Βαρειάς. Εδώ και πολλά χρόνια  κατά καιρούς έχει γίνει λόγος  για τον ακατάλληλο χώρο όπου στεγάζεται το νηπιαγωγείο, σε μια  πρώην   ταβέρνα, με τζαμαρίες και χωρίς θερμομόνωση. Ένα κτίσμα  που αντιμετωπίζει και στατικά προβλήματα όπως κατήγγειλαν προχθές οι γονείς. Εκείνο όμως που δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό είναι ότι, αυτό το χώρο, που θυμίζει  περισσότερο παράγκα,  το ελληνικό δημόσιο ενοικιάζει καταβάλλοντας στην εποχή της κρίσης  το εξωφρενικό ποσό των 1200 ευρώ!!

 Η αποκάλυψη αυτή έγινε στο περιθώριο της προχθεσινής συνεδρίασης κατά τη συζήτηση του θέματος, που έγινε μέσα σε κλίμα έντασης - καθώς τυγχάνει ο ιδιοκτήτης ή ακριβέστερα ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας να είναι αυτοδιοικητικός παράγοντας- και ακούστηκαν και σχόλια του τύπου ότι η όλη συζήτηση έχει στόχο να βλάψει την δημοτική παράταξη όπου ανήκει, η οποία απειλούσε με αποχώρηση.  

Και όμως από το 2009 όταν ενοικιάσθηκε ο χώρος αυτό με αρχικό ενοίκιο ….1800 ευρώ (!) κανείς δεν ασχολήθηκε με την σκανδαλώδη τιμή του ενοικίου  και μάλιστα  για έναν χώρο που είναι ακατάλληλος για νήπια.Το ενοίκιο σταδιακά μειώθηκε στα 1200 ευρώ, ποσό που καταβάλλεται μέχρι και σήμερα και θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα η πολιτεία  να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα των μαθητών μια για πάντα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι γονείς αντιδρούσαν για το χώρο όπου λειτουργεί το Νηπιαγωγείο Βαρειάς χωρίς αποτέλεσμα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο όμως όταν συγκροτήθηκε  για πρώτη φορά Σύλλογος Γονέων στο σχολείο, οι δραστήριοι γονείς που απαρτίζουν νέο συμβούλιο μαζί με τους εκπαιδευτικούς έδωσαν πραγματική μάχη προκειμένου να μπει ένα τέλος, στο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου από τη φετινή κιόλας χρονιά.

Αυτό φάνηκε    ξεκάθαρα και από την προχθεσινή συνεδρίαση, αφού η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος δεν θα έπρεπε να πάρει πάνω από μισή ώρα   και όμως διήρκησε περίπου τρεις ώρες, αφού υπήρξαν εντάσεις και διαφωνίες  και το απολύτως δίκαιο  αίτημα της  μετεγκατάστασης,  μετατράπηκε από καθαρά  κοινωνικό ζήτημα, σε ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης!

Τελικά κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η μετεγκατάσταση του νηπιαγωγείου που εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσουπής και ανοίγει έτσι ο δρόμος για  τη διενέργεια διαγωνισμού για την ενοικίαση νέου χώρου. Η γραφειοκρατία σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσει και μήνες, όμως οι γονείς πέτυχαν τουλάχιστον  δώσουν ένα τέλος στην παραμονή και στέγαση του νηπιαγωγείου Βαρειάς στον συγκεκριμένο χώρο. Οι ίδιοι μάλιστα δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσει και αυτή η σχολική χρονιά στο ίδιο κτίριο.

Παράλληλα αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο  – επειδή οι γονείς έθεσαν θέμα στατικής επάρκειας – να επισκεφθεί χθες μηχανικός το κτίριο και να συγκροτηθεί επιτροπή καταλληλότητας. Ήδη όμως όπως τονίζουν οι γονείς  το κτίριο έχει ελεγχθεί από μηχανικούς της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Λέσβου, μόλις τον περασμένο Αύγουστο και σε σχετική έκθεση διαπιστώνεται πρόβλημα στατικής επάρκειας καθώς υπάρχουν ρωγμές στο κτίριο, ενώ διαπιστώνεται και  το πρόβλημα θερμομόνωσης .

 

Και άλλα νηπιαγωγεία …

Το νηπιαγωγείο Βαρειάς είναι ένα από τα πολλά νηπιαγωγεία της Μυτιλήνης που στεγάζονται σε προβληματικούς ή ακατάλληλους χώρους. Αυτό αναφέρθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση και δια στόματος του Δημοτικού Συμβούλου, σχολικού συμβούλου Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παναγιώτη Κατσαβέλλη ο οποίος ανέφερε σαν παράδειγμα το 5ο Νηπιαγωγείο της Καλλιθέας το οποίο στεγάζεται στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας. Η προσπάθεια των γονιών του νηπιαγωγείου Βαρειάς ίσως ν’ ανοίξει το δρόμο και για άλλους γονείς να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά τους.

Θυμίζουμε ότι στην αρχή της σχολικής χρονιάς οι συντονισμένες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των γονιών του 14ου Νηπιαγωγείου στο Κιόσκι, οδήγησαν το δήμο να προχωρήσει σε άμεσες επισκευαστικές εργασίες για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούσαν κινδύνους για την ασφάλεια των νηπίων.

«Αυθαίρετα» κτίρια

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στρατής Τζιμής μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» τονίζει ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση στεγαστικών προβλημάτων όχι μόνο στα νηπιαγωγείων αλλά και σε άλλα σχολικά κτίρια θα πρέπει να ξεκινήσει από τη …νομιμοποίησή τους.

 Μια «πληγή» που εδώ και χρόνια παραμένει ανοιχτή  είναι ότι τα περισσότερα κτίρια δεν έχουν νομιμοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα για επισκευές. «Ξεκινήσαμε τώρα, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει πριν χρόνια και σπεύδουμε να νομιμοποιήσουμε σχολεία προκειμένου να τα εντάξουμε σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και να λύσουμε σοβαρά ζητήματα. Ήδη έχουμε νομιμοποιήσει δυο σχολεία και συνεχίζουμε» μας είπε ο κ. Τζιμής.

Με αφορμή την περίπτωση του νηπιαγωγείου Βαρειάς ο κ. Τζιμής αναγνώρισε ότι «το φιλότιμο και η προσπάθεια νηπιαγωγών και γονέων έφερε αποτελέσματα».

 

αναδημοσίευση από Lesvosreport.gr

Μοιράσου το άρθρο!