Πολιτική

01/07/2014 - 06:56

157 ακατάλληλες παιδικές χαρές στο Δήμο Λέσβου! - Επιστολή Δημάρχου

yle="text-align: justify;">Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στους: Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ντινόπουλο Αργύρη, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Λεονταρίδη Θεόφιλο, Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Ντόλιο Γεώργιο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών,  κ. Ιωαννίδη Ιωάννη, Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου Χ., Βουλευτές Ν. Λέσβου, κ. Βογιατζή Παύλο, κ. Σηφουνάκη Νίκο, κ. Ζερδελή Γιάννη και Νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Λέσβου, κ.  Σπύρο Γαληνό, την παρακάτω επιστολή.

Προς 1. Υπουργό Εσωτερικών,  κ. Ντινόπουλο Αργύρη

 2. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Λεονταρίδη Θεόφιλο

 3. Υφυπουργό Εσωτερικών,  κ. Ντόλιο Γεώργιο

4. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου  Εσωτερικών,  κ. Ιωαννίδη Ιωάννη

 5. Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου Χ.

6.  Τους  Βουλευτές Ν. Λέσβου κ. Βογιατζή Παύλοκ. Σηφουνάκη Νίκο, κ. Ζερδελή Γιάννη              

7. Νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Λέσβου, κ.  Σπύρο Γαληνό

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το 2011 εκπονήθηκε από την Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου μελέτη, που αφορούσε την επισκευή του συνόλου των 157 παιδικών χαρών του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκ. Ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καταλληλότητά τους, βάσει συγκεκριμένων ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Όπως είναι ευρέως γνωστό, τα κάτισχνα οικονομικά του Δήμου δεν επέτρεπαν την εν συνόλω υλοποίηση της εν λόγω μελέτης. Παρ’ όλα αυτά, λόγω του ότι η ανάγκη επισκευής τους παρέμενε, προχωρήσαμε στην σταδιακή επισκευή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδικών χαρών με συνεργεία της Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, κατά το προηγούμενο έτος δαπανήθηκαν περί τα 15.000 € σε προμήθεια υλικών και οργάνων και περί τα 23.000 € για τις αντίστοιχες εργασίες που αφορούσαν αντικατάσταση ή επισκευή φθαρμένων οργάνων για να καταστούν οι παιδικές χαρές περισσότερο ασφαλείς και λειτουργικές.

Έπειτα από το πανελληνίως γνωστό τραγικό συμβάν σε μη αδειοδοτημένο παιδότοπο, όπου ένα παιδί έχασε την ζωή του, η ισχύουσα προθεσμία που είχε τεθεί για την 31η Δεκεμβρίου του 2014 μετατέθηκε ένα εξάμηνο νωρίτερα και ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την τήρηση αυτής, όσον αφορά την επισκευή των υφιστάμενων παιδικών χαρών, έτσι ώστε να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε., την 29η Μαΐου 2014, διατυπώθηκε η κοινή διαπίστωση ότι υφίστανται σοβαρότατες δυσκολίες για την επισκευή όλων των παιδικών χαρών όλων των Δήμων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και ζητήθηκε παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων παρεμβάσεων καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση λόγω του σημαντικού ύψους του οικονομικού αντικειμένου.   

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Δήμος Λέσβου, ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Χώρας, Δήμος-Τέρας, συντεθείς εκ δεκατριών πρώην Καποδιστριακών Δήμων, με εβδομήντα τρεις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, όπως και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι Δήμοι, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ισχύουσα προθεσμία ούτε και στο δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος.

Ως εκ τούτου ζητάμε την χορήγηση εξάμηνης παράτασης, την δυνατότητα πιστοποίησης των παιδικών χαρών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, όπως ο Δήμος Λέσβου, καθώς και την αύξηση της επιχορήγησης του Δήμου μας για τον σκοπό αυτό από το Πράσινο Ταμείο. Άλλωστε, σύμφωνα με έκθεση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών, θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία όλων των παιδικών χαρών του Δήμου Λέσβου καθώς σε καμία από αυτές δεν έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την επισκευή και πιστοποίηση των 157 παιδικών χαρών του Δήμου μας, τις οποίες όλες κληρονομήσαμε από το παρελθόν.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσετε στην υλοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματός μας, έτσι ώστε να μην στερηθούν από τους δημότες περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι και από τα παιδιά περισσότεροι χώροι αναψυχής, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη με κάθε έννοια περίοδο που διανύουμε ως πολίτες και ως Χώρα. Αν δεν συμβεί το απευκτέον, τελικά, αντιλαμβάνεστε την τεράστια κοινωνική αναστάτωση που θα προκληθεί, και μάλιστα, μεσούντος του θέρους, συμπεριλαμβανομένου και των επισκεπτών στο νησί μας, και νομίζω και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα- στις οικογένειες, και την αγανάκτησή τους, όχι τόσο εναντίον της Δημοτικής Αρχής, γιατί εμείς βρισκόμαστε εν πραγματική αδυναμία, κληρονομήσαντες και ένα τεράστιο χρέος, άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν των προεκτεθέντων, όσον και κατά της Κυβέρνηση και των εκπροσώπων της.

 

 

 

                                                                                          Διατελώ με  τιμή

Ο Δήμαρχος Λέσβου     Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος

 

 

Μοιράσου το άρθρο!