Πολιτική

28/10/2011 - 13:29

2011:Μπράβο οι Έλληνες είπαν "ΟΧΙ" στη Θεσσαλονίκη- Ματαιώθηκε η παρέλαση

up date Ο Μανώλης Γλέζος σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι

«στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στο Βόλο και στα Τρίκαλα και σε άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο.

Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε. Οι πολιτικοί φορείς και οι πολιτικές οργανώσεις παρήλασαν μπροστά στο Λαό. Δεν θα συμφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει όμως και ο ίδιος να κατανοήσει ότι είναι ανεπίτρεπτο να καλύπτει με το κύρος του την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση.»

----------------------------------------

Για τα ΜΜΕ που παρουσιάζουν το Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως "αθώο" θυμίζουμε ότι για πολλά χρόνια ήταν Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ήταν ενεργό μέλος ενός σάπιου συστήματος που μας έχει φέρει στην οικονομική και ηθική χρεοκοπία.  Εϊναι άλλο θέμα ο σεβασμός στους θεσμούς και άλλο θέμα ο σεβασμός σε  πρόσωπα που είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος.

Μείζον θέμα για την λειτουργία της δημοκρατίας δημιουργείται μετά την αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, από την στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Οι συνεχείς αποδοκιμασίες ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει από το βάθρο των επισήμων δηλώνοντας  με αυτό τον τρόπο την αντίθεση του σε όσα το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν. Μάλιστα συνομιλώντας με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι: «Δεν δέχομαι να με λένε προδότη!»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε. 

«Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση», τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».

Σε ερώτηση αν φοβάται για την τροπή που παίρνουν κάποιες αντιδράσεις με υβριστικά συνθήματα, ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν φοβάμαι γιατί είναι μια μικρή απαράδεκτη μειοψηφία. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει που πάει γι αυτό και δέχεται όλες αυτές τις πιέσεις και όλα αυτά τα μέτρα που είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδύνατων. Πιστεύει ότι μια μέρα θα ξημερώσει καλύτερη. Κι αυτό πιστεύουμε όλοι γι αυτό και είμαστε εδώ. Και λυπάμαι πάρα πολύ που αμαυρώνουν αυτή την ημέρα, μια ιστορική μέρα. Μια μέρα που ανήκει στον ελληνικό λαό δεν ανήκει σε αυτούς».

Έκρυθμη πάντως παραμένει η κατάσταση μέχρι αυτήν την ώρα στην παραλιακή λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης όπου στις 11 το πρωί επρόκειτο να ξεκινήσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια η στρατιωτική παρέλαση.

Προτού ξεκινήσουν τα πεζοπόρα τμήματα, διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον του πολιτικού κόσμου κατέλαβαν το οδόστρωμα και εμπόδισαντην έναρξη της παρέλασης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήσαν παρούσες.

Να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Εθνικής Αμυνας και των άλλων επισήμων, κάποια τμήματα πέρασαν που επρόκειτο να παρελάσουν πέρασαν από τον χώρο της παρέλασης. Επίσης, ένταση επικράτησε μεταξύ αποστράτων και πολιτών νωρίτερα καθως οι πρώτοι προσπάθησαν να παρελασουν με οχήματα μπροστά απο τους διαδηλωτές.

Μοιράσου το άρθρο!