Πολιτική

30/12/2011 - 10:01

To 2012 φέρνει επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές

yle="text-align:justify;">Να αντιμετωπιστεί πλήρως, εντός του Ιανουαρίου του 2012, το θέμα που έχει ανακύψει με τις «άγονες» γραμμές και τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης, υπόσχεται το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αξιοποιώντας το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν ακτοπλοϊκές εταιρείες στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) το αργότερο έως τα μέσα Ιανουαρίου. Οι «άγονες» γραμμές που αποτελούν και την «αχίλλειο πτέρνα» των ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου επιδοτούνται κάθε έτος από το κράτος με εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2011 έχουν προβλεφθεί περί τα 92 εκατ. ευρώ, ποσό που οι ακτοπλόοι θεωρούν ανεπαρκές.

Για το καθεστώς των επιδοτήσεων οι ακτοπλόοι έχουν ζητήσει τη σύσταση Επιτροπής για την άμεση αλλαγή των όρων προκήρυξης διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών για μίσθωση γραμμών δημόσιας υπηρεσίας. Ειδικότερα, ζητούν υψηλότερα μισθώματα λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων, να καταβάλλονται εγκαίρως τα μισθώματα, εντός τριών μηνών και όχι εντός 6-8 μηνών που ισχύει σήμερα, όπως επίσης και να θεσμοθετηθεί η καταβολή του 50% των μισθωμάτων των εκτελεσθέντων δρομολογίων σε διάστημα έως και 40 ημέρες από την εκτέλεσή τους, με την κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής αναγνωρισμένης τραπέζης εκ μέρους της πλοιοκτησίας.

Εντός του επόμενου μήνα, κατά πληροφορίες, αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις και για τη βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στη βάση των συμπερασμάτων του πορίσματος που συντάχθηκε από ειδική ομάδα στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

Οι προσφορές

Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, για τις «μεγάλες» άγονες γραμμές, που βγήκαν προσφάτως σε διαγωνισμό, από τις εταιρείες Blue Star Ferries του Ομίλου Attica, την ANEK, τη LANE και τη ΝΕΛ.

- Ειδικότερα, η εταιρεία Blue Star Ferries με το πλοίο «Blue Star Paros», κατέθεσε προσφορά για τις γραμμές:

Πειραιάς, Νάξος, Δονούσα, και Πειραιάς, Πάρος, Νάξος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Κατάπολα.

- Επίσης, οι εταιρείες Blue Star Ferries, με το πλοίο «Διαγόρας» και η ΝΕΛ με το πλοίο «Μυτιλήνη» εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις γραμμές: 1) Πειραιάς, Πάτμος, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Σύμη, Ρόδος, 2) Πειραιάς, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κως, Νίσυρος, Τήλος, Ρόδος και 3) Πειραιάς, Κάλυμνος, Κως, Νίσυρος, Τήλος, Ρόδος.

- Η ΑΝΕΚ με το πλοίο «Ιεράπετρα» και η ΝΕΛ με το πλοίο «European Express» εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη γραμμή Πειραιάς, Σύρος, Αγ. Κήρυκος, Φούρνοι, Καρλόβασι, Βαθύ Σάμου.

- Οσον αφορά τις γραμμές: 1) Πειραιάς, Μήλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ιος, Θήρα. 2) Πειραιάς, Σίφνος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ιος, Θήρα και 3) Πειραιάς, Θήρα, Ανάφη, κατέθεσε προσφορά η εταιρεία Ventouris Sea Lines με το πλοίο «Αγιος Γεώργιος», ενώ η εταιρεία ZanteFerries με το πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» εκδήλωσε ενδιαφέρον μόνο για τη γραμμή Πειραιάς, Σίφνος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ιος, Θήρα.

- Η εταιρεία ΛΑΝΕ με το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» κατέθεσε προσφορά για τις γραμμές: Πειραιάς, Μήλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ιος, Θήρα, και Πειραιάς, Θήρα, Ανάφη.

Του Νικου Μπαρδουνια

Μοιράσου το άρθρο!