Πολιτική

06/03/2023 - 14:57

223.953€ για την Βελτίωση, Αναβάθμιση και Επέκταση του δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών και Μονοπατιών


Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος υπέγραψε σήμερα το πρωί τη σύμβαση του έργου «Βελτίωση, Αναβάθμιση και Επέκταση του δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών και Μονοπατιών» της Δυτικής Λέσβου, συνολικού προϋπολογισμού 223.953 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είναι ενταγμένο στο Leader και αφορά στην επέκταση του δικτύου μονοπατιών από τα 127 χλμ. στα 222 χλμ.

Αναλυτικότερα, το μήκος των οργανωμένων και πιστοποιημένων πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Δυτικής Λέσβου επεκτείνεται, ώστε να αποτελεί ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν πανευρωπαϊκού επίπεδου που θα εδραιώνει τον περιπατητικό τουρισμό στον Δήμο Δυτικής Λέσβου που είναι ο μεγαλύτερος σε χωρική επικράτεια Δήμος της νήσου Λέσβου και αποτελεί αναμφισβήτητα την ναυαρχίδα του τουρισμού στο νησί.

Η πράξη αφορά στην επέκταση των υφιστάμενων μονοπατιών και την πιστοποίηση συνολικά του δικτύου με βάση τις σύγχρονες και κατά το νόμο προδιαγραφές. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος, που να ενισχύει την ελκυστικότητα της περιοχής, με έμφαση στη νησιωτική ιδιαιτερότητα, προστατεύοντας, βελτιώνοντας και αξιοποιώντας ορθολογικά, το φυσικό και πολιτιστικό της περιβάλλον.

Μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν τα στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής και σχεδιάστηκαν οι αναγκαίες εργασίες για την υλοποίηση της πράξης.

Οι προτεινόμενες εργασίες και δράσεις, περιλαμβάνουν βελτίωση βατότητας μονοπατιών, αποκατάσταση στοιχείων μονοπατιών (λιθόστρωτα, ξηρολιθοδομές κρήνες κλπ), σήμανση και δημιουργία διαδραστικών πινακίδων των μονοπατιών καθώς αναβάθμιση σημειακών παρεμβάσεων ανάδειξης και δασικής αναψυχής.

Στις προτεινόμενες δράσεις προβλέπεται και προώθηση του δικτύου μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών, με τη δημιουργία καινοτόμου ιστοτόπου, μικρής διάρκειας βίντεο κάθε πεζοπορικής διαδρομής, οδηγό, χάρτες, έντυπα και προσπέκτους των διαδρομών.

Η συγκεκριμένη πράξη, όπως και ο περιπατητικός τουρισμός γενικότερα, κατατάσσεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και είναι συμβατή με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς πρόκειται για μια ήπια τουριστική επένδυση, ένα τουριστικό προϊόν δημιούργημα της φυσιογνωμίας της περιοχής.

Μοιράσου το άρθρο!