Πολιτική

08/08/2019 - 08:32

3.000 αιτούντες άσυλο στη Λέσβο μπορούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα αλλά παραμένουν στο νησί

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες. Αποκαλυπτική η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ για το προσφυγικό:

Ξεπέρασαν τους 20.000 οι εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής.

"Μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες προστέθηκαν σε αυτούς που ήδη "φιλοξενούνταν" στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού. Οι θετικές εντυπώσεις που αποκόμισε, κατά δήλωση του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ακατανόητες και προδίδουν εφησυχασμό που μπορεί να αποβεί επικίνδυνος.

Οι άμεσες ενέργειες για την αποσυμφόρηση είναι περισσότερο από αναγκαίες.

Προκαλεί έκπληξη η αναφορά  του διοικητή του ΚΥΤ της Μόριας, , για 3.000 αιτούντες άσυλο (μόνο στη Λέσβο) που δικαιούνται μεταφορά στην ενδοχώρα αφού έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός τους για διάφορους λόγους.

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βιώνουν, για ακόμη μια φορά, συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για επιπλέον καθυστερήσεις.

Οι "θεωρητικές αναζητήσεις" ας περιμένουν.

Προέχουν οι ανθρώπινες ζωές", καταλήγει το ΚΙΝΑΛ

 

---------

Ασφυκτική η κατάσταση στη Μόρια:

Σσύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, διαμένουν στη Μόρια 7.213 άτομα, όταν η δυναμικότητα του ΚΥΤ είναι 3.000. Μάλιστα, από το σύνολο όσων σήμερα βρίσκονται στον χώρο του Κέντρου, περίπου 2.500 λόγω μη επαρκών και ακατάλληλων δομών, ζουν σε σκηνές στον παρακείμενο ελαιώνα. Αρκετοί, δε, δεν μπορούν να στήσουν τις σκηνές τους ούτε στον υπαίθριο αυτό χώρο και προσπαθούν να εγκατασταθούν σε όποια γωνιά βρουν ελεύθερη.

Μοιράσου το άρθρο!