Skip to main content
|

60 πλοία χωρίς πιστοποιητικό αξιοπλοΐας...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Προσωρινές λύσεις αναζητά το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με στόχο εντός των επομένων ημερών να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ρωσικό νηογνώμονα και περίπου 60 πλοία μικρά επιβατηγά και τουριστικά τα οποία επί της ουσίας έχουν μείνει χωρίς έγκυρα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

Μέχρι χθες μετά από σχετική εντολή της Επιθεώρησης Εμπορικών πλοίων του ΥΠΑΑΝ είχαν δέσει 24 πλοία τουριστικά και μικρά επιβατηγά που εκτελούν τοπικές γραμμές και έφεραν μη έγκυρα πιστοποιητικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός νηογνώμονας έχει αναγνωρίσει ως έγκυρα τα πιστοποιητικά 14 πλοίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΝ υπάρχουν όμως ακόμη 35 πλοία που φέρονται να ανήκουν στην κλάση του ρωσικού νηογνώμονα για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη κάποια εικόνα. Η εντολή που είχαν τα κατά τόπους Λιμεναρχεία του Λιμενικού, ήταν για όποια από τα πλοία αυτά έπιαναν λιμάνι να απαγορευτεί ο απόπλους των.

Ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε εντός πέντε ημερών να ξεπερασθεί το πρόβλημα και όλα τα πλοία να αποκτήσουν νέα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια που εξετάζει και συζητά το ΥΠΑΑΝ είναι δύο. Το πρώτο αφορά στην πίεση προς το ρωσικό νηογνώμονα να στείλει γρήγορα αντιπρόσωπο στην Ελλάδα και να προχωρήσει τις διαδικασίες εφοδιασμού των πλοίων με νέα έγκυρα πιστοποιητικά.

Σαν εναλλακτικό σενάριο εξετάσθηκε, σε σύσκεψη με εκπροσώπους διεθνών νηογνωμόνων, η ανάθεση σε επιθεωρητές αυτών από το ίδιο το υπουργείο και με δικά του έξοδα, της επιθεώρησης των πλοίων και η έκδοση πιστοποιητικών στη συνέχεια από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στη δυνατότητα που δίνει σε μία χώρα το κοινοτικό δίκαιο, να λάβει μέτρα «ισοδυνάμου αποτελέσματος» για ορισμένες κατηγορίες πλοίων. Το υπουργείο έχει ζητήσει ήδη την άδεια της κοινότητας.

Ωστόσο, το διάστημα των πέντε ημερών φαίνεται να είναι μικρό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Στο μεταξύ, το υπουργείο ενημέρωσε το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και τη Διεθνή Ένωση Νηογνωμόνων για τη στάση του Ρωσικού νηογνώμονα, ο οποίος είναι μέλος του IACS.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «λόγω του κατακερματισμού και αυτής της ασυνεννοησίας μεταξύ υπηρεσιών του πνα διαδικαστικό/οικονομικό/καταστατικό θέμα μεταξύ του ρωσικού νηογνώμονα και του τοπικού αντιπροσώπου του μεταμορφώθηκε σε μείζον ζήτημα».

Για την επίλυση του όλου ζητήματος και την άμεση έναρξη δρομολογίων των πλοίων αυτών η ΕΕΝ πρότεινε την επανενεργοποίηση του άρθρου 11 του ΠΔ 32/1997.

Την επαναφορά σε ισχύ της διάταξης του άρθρου 11 του Προεδρικού Διατάγματος 32 της 4.3.1997 (ΦΕΚ Α 35), σύμφωνα με την οποία, τα επιβατικά πλοία κάτω των 1.500 κόρων ολικής χωρητικότητας δεν απαιτείται να είναι εντεταγμένα σε κλάση εξουσιοδοτημένου οργανισμού (Νηογνώμονα), προτείνουν ως εναλλακτική λύση και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

Επίσης κάνουν λόγο για προσχηματικούς λεονταρισμούς από πλευράς του υπουργού Ανάπτυξης, ενώ επαναφέρουν τη θέση τους για ενιαίο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Την άμεση λύση του προβλήματος ζητάει και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, ενώ τέλος με ανακοινώσεις τους οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways ενημερώνουν ότι τα πλοία τους δεν τα παρακολουθεί ο ρωσικός νηογνώμονας.

  πηγη: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία