Πολιτική

31/05/2013 - 12:03

Αδιέξοδη συνεδρίαση Δ.Σ. ΕΛΜΕ Λέσβου

Αδιέξοδη συνεδρίαση Δ.Σ. ΕΛΜΕ Λέσβου

pan style="background-color:#d3d3d3;">Ενημέρωση από την Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λέσβου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου η δεύτερη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου με θέμα α) την συγκρότησή του σε σώμα (δεύτερη προσπάθεια) και β) τις αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ για τα κενά-πλεονάσματα.

Όλα τα μέλη του ΔΣ παρόντα: Κουτσαντώνης Αλέξανδρος, Αθηναίος Παναγιώτης (Ενιαίο Ψηφοδέλτιο), Περδικούρη Μαρία, Κουφός Δημήτρης (Αυτόνομη Πρωτοβουλία), Μπάλλας Ανδρέας (Αγωνιστική Παρέμβαση), Ηλίας Νίκος (ΑΚΕΤΕΕ), Μπεκιάρης Γιώργος (ΕΣΑΚ-ΔΕΕ).

Προηγήθηκε το β΄ ζήτημα με ενημέρωση από το μέλος του ΔΣ και αιρετό Ν. Ηλία, ο οποίος είπε τα εξής:

  • Τα κενά-πλεονάσματα υπολογίστηκαν με τον νέο τρόπο, δηλ. με την αύξηση του ωραρίου (δηλ με Μ.Ο. 20 ώρες, αντί για τις 19) και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις επί θητεία, οι μακροχρόνιες αποσπάσεις (επίσης στην α΄θμια) κ.λπ..
  • Η διαδικασία αυτή ανέδειξε πλασματικά πάρα πολλά πλεονάσματα ακόμα και σε ειδικότητες που φέτος είχαμε πολλά κενά.
  • Οι υπολογισμοί του Υπουργείου στο survey διαφέρουν από εκείνους του ΠΥΣΔΕ, το οποίο παρενέβη στο σύστημα για να αλλάξει αιτιολογημένα τα λάθη.
  • Οι υπολογισμοί έγιναν με εκτιμήσεις από τους Διευθυντές για τον αριθμό των τμημάτων της νέας χρονιάς και με όρο για το σπάσιμο ενός τμήματος τους 28 μαθητές.

Στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε η εκτίμηση ότι ο ρόλος του ΠΥΣΔΕ θα είναι εντέλει διακοσμητικός στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Κατατέθηκαν επίσης διαφωνίες σε σχέση με τις ομάδες σχολείων που αποφάσισε το ΠΥΣΔΕ και στις οποίες συμφώνησαν οι αιρετοί και ζητήθηκε να κατατεθούν εκ νέου προτάσεις από τους συλλόγους και να υπάρξουν προτάσεις για αλλαγές σε καταφανείς άδικες ομαδοποιήσεις (λ.χ. Μανταμάδος- Πέτρα- Φίλια).

Ως Αγωνιστική Παρέμβαση θεωρούμε ότι οι αιρετοί και τα ΠΥΣΔΕ οφείλουν:

  • Να δώσουν τα πραγματικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία μας και όχι τα πλασματικά πλεονάσματα που δημιουργούνται στα συστήματα του Υπουργείου με τεχνητά κριτήρια για να δημιουργούνται ψεύτικες εντυπώσεις.
  • Να κάνουν τους υπολογισμούς τους με βάση τμήματα με 25 μαθητές κατά ανώτατο όριο, 20 στις κατευθύνσεις και τα ΕΠΑΛ και έναν καθηγητή ανά 10 μαθητές σε όλα τα εργαστήρια.
  • Να αρνηθούν, εντέλει, να εφαρμόσουν τη νέα εγκύκλιο ή και να παραιτηθούν, στο βαθμό που η εφαρμογή αυτής της πολιτικής στην ουσία προδιαγράφει την κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων σε όλη την Ελλάδα και προετοιμάζει τη δεξαμενή για πολλές χιλιάδες απολύσεις μονίμων εκπαιδευτικών.

Για το α΄ θέμα:

Από την Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών ΤΕΕ ο Ν. Ηλίας, που είχε επιφυλαχτεί στην προηγούμενη συνεδρίαση να κάνει πρόταση, είπε ότι η παράταξή του θα στηρίξει την πρόταση της Αγωνιστικής Παρέμβασης και της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας και επανέλαβε την πρόθεσή του να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από άλλο μέλος της παράταξής τους. Εκ των υστέρων και μετά από ερώτηση πρόσθεσε ότι η παράταξή του διεκδικεί και θέση στο προεδρείο.

Η ΕΣΑΚ επανέλαβε την πρότασή της για αναλογικό προεδρείο από όλες τις παρατάξεις.

Η Αγωνιστική Παρέμβαση επανέλαβε την πρόταση για το Αριστερό προεδρείο αλλά μπροστά στην άρνηση της ΕΣΑΚ κατέθεσε πρόταση για λειτουργικό προεδρείο ως εξής: Πρόεδρο την Μ. Περδικούρη από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία και Γραμματέα τον Α. Μπάλλα από την Αγωνιστική Παρέμβαση, ενώ δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει καμία ψήφο σε Διευθυντές και σε μέλη παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού (Ενιαίο Ψηφοδέλτιο και ΑΚΕΤΕΕ). Για τη συμπλήρωση των άλλων θέσεων προτείναμε να τις αναλάβει όποιος υποψήφιος ενδιαφέρεται, με μία διασταλτική ερμηνεία του καταστατικού που λέει ότι θα αρκέσει για αυτές η υποβολή της υποψηφιότητας από έναν μοναδικό υποψήφιο και όχι η ανάγκη να πάρει κάποιος τέσσερις θετικές ψήφους.

Για την Αγωνιστική Παρέμβαση η πρόταση αυτή είναι ούτως ή άλλως μια υποχώρηση, αφού δεχόμαστε τη συνύπαρξη σε προεδρείο με παρατάξεις με εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές και πρακτικές, αρκεί τις υπογραφές και την εκπροσώπηση του σωματείου να την έχουν οι δύο παρατάξεις της Αριστεράς. Η θετική ψήφος όμως σε υποψήφιο των παρατάξεων αυτών (πρώην ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) είναι ένα ηθικό-πολιτικό όριο για εμάς που δεν μπορούμε να υπερβούμε.

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία πρότεινε προεδρείο ενωτικό και μαχητικό, με τις ιδεολογικές διαφορές στην άκρη, και συγκεκριμένα την Μ. Περδικούρη (Α. Πρωτοβουλία) για Πρόεδρο, τον Α. Μπάλλα (Αγ. Παρέμβαση) για Γραμματέα και εκπρόσωπο της ΑΚΕΤΕΕ μη Διευθυντή (δηλ. τον αντικαταστάστη του Ν. Ηλία) για Αντιπρόεδρο. Ζήτησε και από τους εκπροσώπους τους Ενιαίου Ψηφοδελτίου να στηρίξουν την πρόταση αυτή.

Οι δύο εκπρόσωποι του Ενιαίου Ψηφοδελτίου αρνήθηκαν να τοποθετηθούν!!!

Ακολούθησαν ψηφοφορίες για κάθε θέση:

Για Πρόεδρος:          Μ. Περδικούρη        ΝΑΙ 4, ΛΕΥΚΑ 3

Για Γραμματέας:     Α. Μπάλλας                         ΝΑΙ 4, ΛΕΥΚΑ 3

Για Αντιπρόεδρος: Ν. Ηλίας                   ΝΑΙ 3, ΛΕΥΚΑ 4

Στο σημείο αυτό η διαδικασία διακόπηκε κι άρχισαν οι καταγγελίες κι οι αποχωρήσεις (Ν. Ηλίας, Π. Αθηναίος, Α. Κουτσαντώνης, Δ. Κουφός)… Θεωρούμε βασικό υπεύθυνο- αλλά όχι τον μόνο- για τη διάλυση της συνεδρίασης τον προεδρεύοντα Α. Κουτσαντώνη, επειδή έδειξε ανεπίτρεπτη αμέλεια στον συντονισμό της συζήτησης και εκνευριστική βιασύνη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς να έχουν γίνει σαφή πολλά πράγματα…

Η διαδικασία θα συνεχιστεί (ή θα επαναληφθεί, τέλος πάντων) την Τρίτη 4/6 και ώρα 19:00 στο 1ο Γυμνάσιο. Θυμίζουμε ότι οι συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ανοιχτές για όλους και η συμμετοχή συναδέλφων είναι επιθυμητή αλλά και αναγκαία.

Μοιράσου το άρθρο!