Πολιτική

11/05/2021 - 13:00

Αγανάκτηση για τις ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Άντισσας - Ερώτηση στη Βουλή

Αγανάκτηση, αγωνία αλλά και ανασφάλεια νιώθουν οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Ερεσού- Αντίσσης στη Λέσβο, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό στο ΚΥ Άντισσας, το οποίο εξυπηρετεί 5,5 χιλ. περίπου κατοίκους, που αυξάνονται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Την ίδια αγανάκτηση και ανασφάλεια νιώθουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γιατροί και συνολικά υγειονομικό προσωπικό του ΚΥ, αφού οι διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό που διατηρούνταν με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίσθηκαν στον τελευταίο ένα χρόνο της πανδημίας, αλλά έγιναν ακόμα μεγαλύτερες, καθιστώντας σε ορισμένες περιπτώσεις επισφαλή ή ακόμα και επικίνδυνη τη λειτουργία του ΚΥ, η λειτουργία του οποίου βασίζεται στην υπέρμετρη προσπάθεια που καταβάλλει το ίδιο το προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα υπηρετούν μόλις δύο ειδικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας, όντας μάλιστα σε ομάδα υψηλού κινδύνου, καλύπτει μόνο τις εφημερίες λόγω των παράλληλων καθηκόντων του ως αντιδημάρχου, ενώ οι εφημερίες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η 24ωρη λειτουργία του, καλύπτονται και από δύο ειδικευμένους γιατρούς του Κ.Υ. Καλλονής.

Επιπλέον, από τους τρεις αγροτικούς γιατρούς, που έχουν απομείνει και οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εφτά χωριών, τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η θητεία των δύο εξ αυτών, αφήνοντας μέσα στο καλοκαίρι το ΚΥ με ένα μόνο αγροτικό γιατρό. Όπως είναι φανερό, όχι μόνο δεν βγαίνουν οι βάρδιες για να λειτουργεί σε 24ωρη βάση το Κέντρο Υγείας, αλλά και για την πρωινή τακτική λειτουργία του ΚΥ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες. Ορθοπεδικός έρχεται μόλις μία φορά το μήνα από το ΚΥ Καλλονής αλλά και η μαία, η οποία μετά από πολλές προσπάθειες διορίστηκε μόνιμα στο ΚΥ Άντισσας, αποσπάστηκε τελικά στο Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης και επισκέπτεται το ΚΥ δύο μέρες την εβδομάδα. Επίσης, ο οδοντίατρος του ΚΥ Άντισσας συμμετέχει στην τακτική λειτουργία και στις εφημερίες του οδοντιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου.

Στο ΚΥ εργάζονται μόνο δυο νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αδύνατον να καλύψουν την 24ωρη εφημερία του ΚΥ, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες όπως και κάποιες βάρδιες του εμβολιαστικού κέντρου.

Ελλείψεις υπάρχουν και στις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού, όπως π.χ. στους οδηγούς ασθενοφόρων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το Κέντρο Υγείας Άντισσας απέχει 74 χιλιόμετρα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση εμφάνισης ενός έκτακτου περιστατικού, αλλά και στο προσωπικό καθαρισμού και τις παρασκευάστριες, οι οποίοι πολλές φορές εκτελούν και χρέη φύλακα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Αυτό το ίδιο ελάχιστο και εξαντλημένο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τα  αυξημένα καθήκοντα που έχει επιφορτιστεί το ΚΥ, λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Αφού σε αυτό λειτουργεί παράλληλα ειδικό ιατρείο για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων COVID-19, όπου διενεργούνται και ειδικά διαγνωστικά τεστ για τον COVID-19, ενώ από τις αρχές του Απριλίου ξεκίνησε η καθημερινή δωδεκάωρη λειτουργία Εμβολιαστικού Κέντρου.

Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης της Υγείας και της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ. Ούτε βέβαια αυτά τα χρόνια προβλήματα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας, μπορούν να αντιμετωπιστούν με «τα μπαλώματα» και τις προσωρινές μετακινήσεις μεταξύ ΚΥ και Νοσοκομείου, που επιστρατεύονται κάθε φορά ως λύση, για να καλύψουν εκρηκτικές συνθήκες που διαμορφώνονται. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, αποδεικνύεται η ανάγκη αλλά και επιβάλλεται η ενίσχυση του ΚΥ ως πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Α) Να εξασφαλισθεί η ασφαλής και με επάρκεια 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Άντισσας και του Εμβολιαστικού Κέντρου που λειτουργεί σε αυτό, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Β) Να στελεχωθεί το ΚΥ Άντισσας με όλο το αναγκαίο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (ιατρικό - νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό), καθώς και να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που εργάζεται ήδη σε αυτό, με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας.

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Μοιράσου το άρθρο!