Πολιτική

03/04/2011 - 23:55

Αγωνιστική Παρέμβαση Λέσβου: ο αυταρχισμός δεν θα πέρασει

Εξαιρετικά προκλητικό και δείγμα αλαζονείας, αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής στάσης ήταν το έγγραφο που έστειλε στα σχολεία στις 31 Μαρτίου ο προϊστάμενος της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λέσβου Β. Κοντάρας με θέμα «Τήρηση τυπικού λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης». Υιοθετώντας ένα απαράδεκτα απειλητικό ύφος («διώκονται πειθαρχικά», «ελπίζοντας πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε με διαφορετικό τρόπο…», «…να στηρίξουν με κάθε τρόπο την πιστή τήρηση…»), προειδοποιεί τους συναδέλφους καλώντας τους να τηρούν τους νόμους και το «καθηκοντολόγιο»!

Τι προκάλεσε το έγγραφο αυτό; Ο κος Κοντάρας σκόπιμα, πιστεύουμε, δεν αναφέρει, προκειμένου να ερμηνεύει ο ίδιος κατά το δοκούν τι είναι αυτό που συνιστά παράβαση καθήκοντος ή υπηρεσιακό παράπτωμα στο μέλλον. Επικαλείται αορίστως «…ενέργειες, συσκέψεις, συζητήσεις και ανταλλαγές εγγράφων σε υπηρεσιακό επίπεδο, αλλά και δημοσιεύσεις στον Τύπο για υπηρεσιακά θέματα με διαδικασίες που είναι ασύμβατες με τις αρμοδιότητες που προβλέπει το καθηκοντολόγιο…». Μήπως εννοεί τις αντιδράσεις των συλλόγων διδασκόντων ενάντια στο παράνομο χαράτσι του 1,70 € που επέβαλλε στους συναδέλφους για την έκδοση της μισθοδοσίας τους χωρίς την έγκρισή τους; Μήπως εννοεί τις καταγγελίες εκπαιδευτικών ενάντια σε Διευθυντές; Μήπως εννοεί τις συσκέψεις εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και τοπικών κοινωνιών ενάντια στις συγχωνεύσεις; Μήπως εννοεί τις δημοσιεύσεις συνδικαλιστών και παρατάξεων που ασκούν κριτική στον ίδιο και σε εκπαιδευτικούς παράγοντες για διάφορα εκπαιδευτικά ζητήματα; Προφανώς, εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και η εν γένει κυβερνητική πολιτική, ο προϊστάμενος στοχοποιεί όλες αυτές τις αντιδράσεις- οι οποίες είναι πλέον πολύμορφες και μαχητικές- επιχειρεί να τις καταστείλει και να τις υποτάξει, καθώς γίνονται ολοένα πιο μαζικές και πολύπλευρες.

Επιπλέον, η ποινικοποίηση των «συσκέψεων», «συζητήσεων», «δημοσιευμάτων» και άλλων διαδικασιών δεν αποτελεί δυστυχώς απλώς γλωσσικό ολίσθημα του προϊσταμένου· αποτελεί την σαφέστερη έκφραση αυταρχικοποίησης ενός πολιτικού συστήματος που μισεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία και τα δίνει όλα στις τράπεζες και στο κεφάλαιο. Θέλουν να διοικούν χωρίς αντιδράσεις από τους εργαζομένους, χωρίς ίχνος κριτικής στις ενέργειές τους, χωρίς συνδικαλισμό απέναντί τους. Στο κάτω-κάτω είναι πια σαφές ότι μια διοίκηση- και μια κυβέρνηση- που φτάνει στο σημείο να επικαλείται την αυστηρή τήρηση της «νομιμότητας», θυμίζοντας μαύρες εποχές, έχει χάσει κάθε ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Καλούμε την Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου να πάρει άμεσα θέση για το έγγραφο αυτό του προϊσταμένου, όπως επίσης και την Ο.Λ.Μ.Ε.. Οι «προειδοποιήσεις», οι απειλές και οι λεονταρισμοί, δεν μπορούν πια να κάμψουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας που δικαιολογημένα εξεγείρεται, τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο των κοινωνικών αναγκών κόντρα στο αγοραίο σχολείο της αμάθειας που χτίζουν.

 

______________________________

Δείτε το επίμαχο έγγραφο :

Τήρηση τυπικού λειτουργίας Δημόσιας Διοίκησης

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!