Αλλαγή Πορείας: Συνέντευξη Τύπου για παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, νεολαία
Σύνοψη των θέσεων και προτάσεων της “Αλλαγής Πορείας” για τα ζητήματα της παιδείας
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για την “Αλλαγή Πορείας” η παιδεία, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, η άθληση, αποτελούν αυτονόητα δικαιώματα όλων των πολιτών.
Πρέπει επομένως να παρέχονται επαρκώς, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, μακριά από τις λογικές της αγοράς, του κέρδους και των διακρίσεων.
“ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:
- Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων (κατά τις συγχωνεύσεις Δήμων).
- Περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων.
- Προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών.
- Συγχωνεύσεις τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων ΑΕΙ.
- Πρόβλημα βιωσιμότητας της πανεπιστημιακής μονάδας στη Λέσβο.
Βέβαια, μέχρι τώρα, και χωρίς την ύπαρξη του “Καλλικράτη”, οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές επέδειξαν τραγική αδιαφορία. Έδειξαν ασυγχώρητη υποταγή στην κεντρική εξουσία ή αναλώθηκαν σε πυροτεχνήματα και δήθεν «απειλές» προς το κεντρικό κράτος.
Παρέπεμπαν στις καλένδες των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) οποιοδήποτε πρόβλημα σχολικής στέγης ήταν πιεστικό. Αδιαφόρησαν ουσιαστικά και για μια σειρά έργα, για τα οποία οι ίδιοι είχαν δεσμευτεί (Mουσικό Σχολείο οικόπεδο για σχολείο στη Βαρειά, μελέτη 5ου Δημοτικού Σχολείου).
Αδιαφορία που οδήγησε σήμερα το Δήμο Μυτιλήνης να νοικιάζει απαράδεκτα κτίρια για Νηπιαγωγεία, τη στιγμή που δεν αξιοποιεί τα δικά του ακίνητα, είτε για στέγαση δικών του αναγκών, είτε για πηγή εσόδων.
Οι άμεσες διεκδικήσεις μας για την επίλυση των ανοιχτών κτιριακών θεμάτων για:
- Νηπιαγωγεία, Μουσικό Σχολείο (να σταματήσει η κοροϊδία των 15 τελευταίων χρόνων), άμεση υλοποίηση της μελέτης του 5ου Δημοτικού Σχ. Μυτιλήνης, Αθλητικό Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Θερμής & Μόριας, δημιουργία Γυμνασίου στην περιοχή της Βαρειάς, ΕΠΑΛ του νησιού (Μυτιλήνης, Πλωμαρίου, Καλλονής).
ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α. ΚΤΙΡΙΑΚΟ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ
1. Καταγράφουμε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νέου Δήμου Λέσβου και παραχωρούμε τη χρήση κτιρίων που ανήκουν στο Δήμο σε νηπιαγωγεία και σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
2. Δημιουργία ενός ενιαίου χώρου με τις κατάλληλες ολοκληρωμένες υποδομές για τα Ειδικά Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, με πρόβλεψη για πολλαπλές και παράλληλες δραστηριότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης.
3. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εφαρμόζουμε Πρόγραμμα Ενεργειακής Αυτονομίας σε σχολικά κτίρια, αξιοποιώντας το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», το οποίο η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν αξιοποίησε.
Β. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
- Διεύρυνση και αξιοποίηση της Δημοτικής Συγκοινωνίας.
Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
1. Πρόγραμμα παροχής από το Δήμο αντισταθμιστικής-υποστηρικτικής εκπαίδευσης σε μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (οικονομικά αδύναμοι, παιδιά μεταναστών, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες).
2. Άμεση δημιουργία τμημάτων υποδοχής σε σχολεία με μαθητές που κατάγονται από άλλες χώρες (π.χ στο Πλωμάρι, την Καλλονή, τον Πολυχνίτο). Ιδιαίτερη μέριμνα για τους αλλοδαπούς ενήλικες συμπολίτες μας. Δημιουργία νυχτερινών ή απογευματινών σχολείων τύπου ΣΔΕ (Σχολεία Δεύτερης ευκαιρίας), για τη δωρεάν εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού, που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας παραμονής και κυρίως για την επιτυχή ένταξή τους στην κοινωνία μας.
Δ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
1. Θεσμοθετούμε δίκτυο παρέμβασης και κοινωνικής υποστήριξης, στο οποίο θα συμμετέχουν τα σχολεία, οι αρμόδιες επιστημονικές, παιδαγωγικές και επιστημονικές υπηρεσίες, οι αρμόδιοι συλλογικοί φορείς και η Αυτοδιοίκηση.
2. Δημιουργία επανδρωμένων με το κατάλληλο προσωπικό εγκαταστάσεων ξενώνα που να μπορούν να φιλοξενηθούν παιδιά ή ενήλικες με αναπηρία, από τα χωριά, ή όταν οι οικογενειακές ανάγκες το επιβάλουν (αρρώστια γονέων, οληγοήμερες διακοπές, επαγγελματικές υποχρεώσεις ή ο,τιδήποτε άλλο).
Ε. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
- Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και του Πανεπιστημίου μπορεί να ενισχυθεί πολύ περισσότερο και να προσλάβει προγραμματικό και δεσμευτικό χαρακτήρα, με αξιοποιήση νέων γνωστικών αντικειμένων και καινοτόμων ιδεών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Λέσβου.
Θεωρούμε ότι η επένδυση στην παιδεία είναι θέμα προσανατολισμού και προτεραιοτήτων. Όταν η προτεραιότητα τίθεται, οι λύσεις είναι εφικτές.
Σύνοψη των θέσεων και προτάσεων της “Αλλαγής Πορείας” για τα ζητήματα πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η “Αλλαγή Πορείας” προτείνει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα δράσεων με χαμηλό κόστος, για την αναγέννηση της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας, την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου πολιτιστικού θυσαυρού της Λέσβου και τη μετατροπή του σε πραγματικό μοχλό ανάπτυξης, παραγωγής πνευματικού και υλικού πλούτου και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Δράσεις για την άμεση αξιοποίηση και ανάδειξη του πολιτισμού στο νησί
- Συγκρότηση τεσσάρων “Δημοτικών Εργαστηρίων Καλών Τεχνών” στη Μυτιλήνη, την Καλλονή, το Πλωμάρι και την Αγιάσο, με δωρεάν παροχή μαθημάτων από δίκτυο εθελοντών (ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, φωτογραφία κ.α.) σε ντόπιους, αλλά και επισκέπτες του νησιού.
- Άμεση συγκρότηση Επιτροπής Διαχείρισης του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών πολιτιστικών σωματείων. Χρήση του Δημοτικού Θεάτρου για πολιτιστικές-ψυχαγωγικές δράσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
- Προβολή του έργου των ντόπιων τεχνιτών και μαστόρων: ξυλοκατασκευές, σιδηροκατασκευές, επεξεργασία πέτρας και αξιοποίησή τους σε δημόσια κτίρια.
- Ψηφιοποίηση του ευπαθούς και σπάνιου σωζόμενου υλικού. Δημιουργία Ψηφιακού Αρχείου με τον πολιτιστικό πλούτο του Δήμου ανά τομέα (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, μνημεία, κεραμική, είδη συσκευασίας, παλιά έντυπα και εφημερίδες κ.α.).
- Αξιοποίηση του σήματος της ελιάς σε τοπικά προϊόντα πολιτισμού και στο επίσημο λογότυπο του Δήμου Λέσβου. Διενέργεια πανελλήνιου διαγωνισμού για την επιλογή του λογότυπου, με στόχο τη διαφήμιση του νησιού.
- Διοργάνωση εκδηλώσεων “γνωριμίας” και εξοικείωσης του λεσβιακού λαού με τους χώρους πολιτισμού, ώστε να ενσωματωθεί ο πολιτισμός στην καθημερινότητα των πολιτών.
- Φωτισμός μνημείων και χώρων πολιτισμού μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
- Άνοιγμα όλων των αθλητικών χώρων για δημόσια, δωρεάν χρήση τους από τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.
- Στήριξη, ανάπτυξη και δημιουργία μαζικών αθλητικών γεγονότων με δυνατότητα συμμετοχής ατόμων διαφορετικών ηλικιών και δυνατοτήτων (π.χ. ποδηλατικός γύρος της πόλης και των χωριών της Λέσβου) και ταυτόχρονη καμπάνια για τον περιορισμό χρήσης του αυτοκινήτου στην πόλη, σε συνδυασμό με την κατασκευή ποδηλατοδρόμων.
- Προγράμματα άθλησης για άτομα με αναπηρίες. Οι δραστηριότητες αυτές πρέπει να έχουν ψυχαγωγικό χαρακτήρα, να προάγουν την κοινωνικοποίηση και η συμμετοχή και η παρουσία να ενθαρρύνονται και να βραβεύονται χωρίς περιορισμούς.
- Συντήρηση και βελτίωση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων - κατασκευή νέων.
- Οικονομική στήριξη των δραστηριοτήτων από την Γ.Γ.Α., την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το κεντρικό κράτος.
- Ετήσιος προϋπολογισμός μαζικού αθλητισμού με τη συμμετοχή στη διαδικασία κατάρτισής του όλων των φορέων που θα υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος και θα παρακολουθήσουν την εκτέλεσή του.
ΝΕΟΛΑΙΑ
- Δημιουργούμε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και χώρους νεολαίας με την παραχώρηση δημοτικών χώρων στην πόλη της Μυτιλήνης και τα χωριά του νησιού. Κάθε τέτοιο στέκι θα διευθύνεται από Επιτροπή νέων (του χωριού ή της γειτονιάς), που θα εκλέγεται από τους ίδιους τους νέους. Οι Επιτροπές αυτές θα έχουν δικαίωμα λόγου και θα βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια.
- Όλα τα στέκια και οι χώροι νεολαίας εφοδιάζονται με δωρεάν ευρυζωνικές συνδέσεις. Στα στέκια διοργανώνονται δωρεάν σεμινάρια ελεύθερου λογισμικού, χρήσης διαδικτύου, εφαρμογών πληροφορικής, αλλά και ανοιχτές, απροκατάληπτες συζητήσεις με ειδικευμένους εισηγητές, για άλλα ζητήματα που απασχολούν τους νέους (εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντική προστασία, χρήση ψυχότροπων ουσιών, σεξουαλική υγεία-αντισύλληψη, ενδοοικογενειακή βία, δημοκρατικά δικαιώματα των στρατευμένων κ.α.).
- Δημιουργούμε μόνιμο “Κοινωνικό Φόρουμ Νέων”, στο οποίο θα συμμετέχουν σε ισότιμη βάση εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεμονωμένοι νέοι που δεν έχουν “συλλογική στέγη”, αλλά και εκπρόσωποι νεολαιίστικων πολιτιστικών, οικολογικών, αθλητικών κινήσεων και ομάδων. Οι αποφάσεις του Φόρουμ δεν θα γίνονται αντικείμενο κομματικής διαπραγμάτευσης, αλλά θα βασίζονται στην ομοφωνία, μέσα από τη σύνθεση των δαφορετικών απόψεων.