Αναφορές Σ. Γαληνού για Σχέδια Βελτίωσης και Χρηματοδότηση Δήμου Λέσβου
ΘΕΜΑ: Επιβεβλημένη ανάγκη να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου.
Μεγάλος προβληματισμός κυριαρχεί στη Λέσβο σχετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου Λέσβου, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, γεγονός το οποίο έχει αναδειχθεί και από σύσσωμο τον τοπικό τύπο.
Ενδεικτικά σας καταθέτω ως αναφορά δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου», όπου αναφέρονται οι δηλώσεις του Δημάρχου και των εργαζομένων του Δήμου Λέσβου, σχετικά με την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο νεοσύστατος καλλικρατικός Δήμος, ο οποίος ταχύτατα οδηγείται σε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λέσβου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της χώρας, γεγονός το οποίο αντίστοιχα συνεπάγεται και μεγαλύτερες δαπάνες για τη λειτουργία του.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επιβάλλει την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου, προκειμένου να υπάρξει εύλογος χρόνος ώστε να μπορέσει να οργανωθεί και να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες λειτουργίας που πλέον υφίστανται.
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Κατανομή πόρων για τα Σχέδια Βελτίωσης
Σας καταθέτω ως αναφορά τους προβληματισμούς που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη της Λέσβου, εξαιτίας των ασαφειών της ανακοίνωσης κατανομής πόρων για τα σχέδια βελτίωσης.
Η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος που αφορά τον «Εκσυγχρονισμό Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» από 285 σε 500 εκατ. Ευρώ αποτέλεσε μία σημαντική βελτίωση ωστόσο δεν αίρει το πρόβλημα της ανισοκατανομής στην περιφερειακή κατανομή των κονδυλίων που είναι αναντίστοιχη με τα μεγέθη, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε περιφερείας. Η περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου έχει ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση με την περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου και την περιφέρεια των Ιονίων νήσων (10 εκατομμύρια ευρώ έκαστη) παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει την Λέσβο, την τρίτη ελαιοπαραγωγό περιοχή της Ελλάδας και την πρώτη περιοχή στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στο Αιγαίο.
Το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί την φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας με τους ελαιοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους να αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα. Παράλληλα δεν διαθέτει αντίστοιχη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας με τις περιφέρειες του Νότιου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, με αποτέλεσμα η εξάρτηση του Βορείου Αιγαίου από την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή να είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Η αυξημένη σημαντικότητα της πρωτογενούς παραγωγής για το Βόρειο Αιγαίο πρέπει προφανώς να αντανακλάται στην κατανομή των πόρων.
Η αναμόρφωση του προγράμματος που αφορά τον «Εκσυγχρονισμό Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» πρέπει τόσο για λόγους δικαιοσύνης όσο και για λόγους αποτελεσματικότητας να ενσωματώσει αυτές τις παραμέτρους μεταβάλλοντας τον δείκτη κατανομής των πόρων υπέρ της περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου.