Πολιτική

18/10/2011 - 12:00

Αναλυτικό πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών του Δήμου Λέσβου-Πέμπτη 20 Οκτωβρίου η πρεμιέρα

Προβολές ταινιών στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου.

 Αξιόλογες ταινίες, και αν μη τι άλλο μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου που αξίζει την στήριξή μας. 

Πρόγραμμα προβολών ταινιών από τις 20 Οκτωβρίου-19 Δεκεμβρίου 2011 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

1) «Οι τελευταίες ημέρες της Σόφι Σολ»( Sophie Scholl: The Final Days)

Μαρκ Ρόδεμουντ -Γερμανία- Δράμα-2005-117΄ Παίζουν: Γιούλια Γιέντς, Αλεξάντερ Χελντ, Φάμπιαν Χίνριχς. Η ταινία πραγματεύεται την αληθινή ιστορία της 21χρονης Σόφι Σολ, φοιτήτριας της Βιολογίας και της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, που τον Φεβρουάριο του 1943 συνελήφθη, μαζί με τον αδελφό της, από τους ναζί γιατί διένειμαν, ως μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης «Λευκό Ρόδο», αντιχιτλερικά φυλλάδια στο πανεπιστήμιο και εκτελέστηκε. Το επίκεντρό της στρέφεται στην ανάκριση της Σόφι από έναν ναζί αστυνομικό και στη δίκη που ακολούθησε (όλα στηρίζονται στα πρακτικά της Γκεστάπο, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

----------------------------------- 2)ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ «Σκυλίσια ζωή»- 1918- Α/Μ-40΄

Παίζουν: Τσάρλι Τσάπλιν, Τομ Γουίλσον Ο Σαρλώ είναι άνεργος και δυσκολεύεται να ξεφύγει από την αστυνομία και να βρει δουλειά. Για καλή του τύχη βρίσκει ένα άθλιο αλλά συμπαθητικό κοπρόσκυλο που θα τον βοηθήσει να βρει τροφή και χρήμα. β) «Τα χαμίνι»

Τσάρλι Τσάπλιν -1921- 60΄- Α/Μ. Τσάρλι Τσάπλιν, Τζάκι Κούγκαν(μικρό αγόρι), Εντνα Περβάιανς, Κάρλ Μίλερ.

Ο Σαρλώ, που έγινε αλήτης, μαζεύει από το δρόμο ένα αγοράκι, που το εγκατέλειψε η μητέρα του. Το μεγαλώνει και πέντε χρόνια αργότερα, οι δυο τους δουλεύουν μαζί. Το χαμίνι σπάει τζάμια και ο Σαρλώ τα επιδιορθώνει κι έτσι κερδίζουν τα προς το ζην. Αλλά η μητέρα του παιδιού, που έγινε διάσημη τραγουδίστρια, προσπαθεί να βρει το παιδί της…

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

-----------------------------------

3)«Ο φούρναρης» -Κωμωδια Γκάρετ Λιούις-2007-Εγχρ-85΄ Παίζουν: Ντάμιαν Λιούις, Κέιτ Ασφιλντ, Μάικλ Γκάμπον. O Μίλο, ένας επαγγελματίας δολοφόνος που ζει στην Πόλη απομονωμένος χωρίς να τον δένει τίποτα με κανένα, για πρώτη φορά στα χρονικά, μετά από μια τόσο μεγάλη καριέρα, αδυνατεί να εκπληρώσει την αποστολή του και τα κάνει μαντάρα. Αποφασίζει, λοιπόν, να δραπετεύσει από την πόλη για να αποφύγει την οργή των εργοδοτών του η οποίοι τον ψάχνουν για να τον σκοτώσουν και καταφεύγει για να κρυφτεί σε ένα απομακρυσμένο αγροτικό χωριό της Ουαλίας, όπου τον συναντά μια μεγάλη έκπληξη μια και οι ντόπιοι τον μπερδεύουν με το νέο αρτοποιό! Αρπάζει την ευκαιρία, υποδύεται τον νέο αρτοποιό και στην ζωή του πια μπαίνουν τα κέικ και το ψωμί!

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 ----------------------------------- 4)«Η νύφη της θάλασσας» ( Jaffa)-Κοινωνική

Κιερέν Γεντάγια-Ισραήλ-Δράμα- 2009-110΄ Παίζουν: Ντάνα Ίβγκι, Ρονίτ Ελκαμπέτζ, Μόνι Μοσχόνοφ. Στην καρδιά της Γιάφα, ενός προαστίου του Τελ Αβίβ που αποκαλείται από τους Ισραηλινούς «η Νύφη της Θάλασσας», ο Ρέβεν έχει ένα γκαράζ, μια οικογενειακή επιχείρηση. Η κόρη του Μάλι και ο γιος του Μέιρ δουλεύουν μαζί του, όπως και ο Τουφίκ και ο Χασάν, ένας νεαρός Παλαιστίνιος και ο πατέρας του. Κανείς δεν υποψιάζεται ότι η Μάλι και ο Τουφίκ είναι ερωτευμένοι από χρόνια. Καθώς οι δύο εραστές ετοιμάζονται μυστικά να παντρευτούν, η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα μεταξύ του Μέιρ και του Τουφίκ...

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

-----------------------------------

5) «Μινούς»-Παιδική Βίντσεντ Μπολ- 2001-86΄-Εγχρ- Ολλανδία Παίζουν: Ντάνα Ίβγκι, Ρονίτ Ελκαμπέτζ, Μόνι Μοσχόνοφ. Η Μινούς... είναι γάτα! Μια γάτα που μεταμορφώνεται σε νεαρή γυναίκα και βοηθά το δημοσιογράφο Τίμπε να βρίσκει ειδήσεις για την τοπική εφημερίδα. Η Μινούς, με τις ιδιαιτέρες ικανότητές της, ανακαλύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του τοπικού εργοστασίου και ευεργέτης της μικρής πόλης δεν είναι αυτό που φαίνεται. Πηγή της είναι το δικό της δίκτυο από γάτες, που συχνάζουν τη νύχτα στις στέγες, και οι οποίες την πληροφορούν και κουτσομπολεύουν τις ανθρώπινες προσωπικότητες της πόλης. Υπάρχει, όμως, ένας όρος: ο δημοσιογράφος πρέπει να παρέχει καταφύγιο και... γατοτροφή.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου

----------------------------------- 6) «Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας» (Soldiers of Salamina)

Ντέιβιντ Τρουέμπα- Κοινωνική/Πολιτική/Ιστορική- Εγχρ- Ισπανία- 119΄-2003 Παίζουν: Κάρις Βαν Χούτεν, Τέο Μάασεν, Σάρα Μπάνιερ. Μια μυθιστοριογράφος(Αριάντα Τζιλ) που έχει εγκαταλείψει τη συγγραφική της καριέρα, ερευνά μια πραγματική ιστορία που συνέβη τις τελευταίες ημέρες του εμφυλίου: Ο συγγραφέας και μέλος της Φάλαγγας Ραφαέλ Σάντσες Μάθας τουφεκίστηκε μαζί με άλλους πενήντα αιχμαλώτους αλλά σώθηκε με απλό τραυματισμό και κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια ενός στρατιώτη της αντίθετης πλευράς... Η ταινία είναι ελεύθερη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Χαβιέρ Θέρκας που αναφέρεται στο ισπανικό εμφύλιο.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

-----------------------------------

7) «Ανάμεσα» (ANCHE LIBERO VA BENE)- Κοινωνική Κιμ Ρος Στιούαρτ -2006-108΄-Εγχρ- Ιταλία Παίζουν : : Αλεσάντρο Μόρας, Κιμ Ρόσι Στιούαρτ, Μπάρμπορα Μπομπούλοβα Ο δεκάχρονος Τόμι ζει με την αδελφή του τη Βιόλα και τον Ρενάτο, τον πατέρα του. Η μητέρα του τους έχει εγκαταλείψει. Οι τρεις τους έχουν αναπτύξει μεταξύ τους πολύ δυνατούς αλλά ιδιαίτερους δεσμούς, δεδομένων των συνθηκών. Η Βιόλα που είναι και η μεγαλύτερη πειράζει συνέχεια τον αδελφό της παραμένοντας όμως μια στοργική παρουσία για τον μικρό. Ο πατέρας, πιεστικός και καμιά φορά αυταρχικός, πάντα όμως με γνώμονα το καλό της οικογένειας. Οι τρεις τους έχουν φτιάξει μια κοινή, όχι πάντα αρμονική, οικογενειακή ζωή μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται η Στεφανία, η μαμά των παιδιών και σύζυγος του Ρενάτο…

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου

----------------------------------- 8) «Σούπα πάπιας» (Duck Soup)Ντελιριακή κωμωδία Λίο Μακ Κάρεϋ-1933-A/M- 70΄- Παίζουν: Αδελφοί Μαρξ, Μάργκαρετ Ντιμόν, Λουίς Κάλχερν

Η εκατομμυριούχος Τισντέιλ επιβάλλει ως νέο πρόεδρο της Φριντόνια τον παλαβιάρη Φαϊρφλάι με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Τη φλερτάρει όμως κι ο πρέσβης της γειτονικής Σιλβάνια, ο οποίος στέλνει ως κατασκόπους τον Πίνκι και τον Τσικολίνι. Σύντομα ωστόσο ξεσπά πόλεμος για την καρδιά (δηλαδή για τα λεφτά) της γηραιάς ευεργέτιδας. Η πιο παλαβιάρικη ταινία των αδελφών Μαρξ κι ένα αριστούργημα της σουρεαλιστικής κωμωδίας.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

----------------------------------- 9)«Η γη της Επαγγελίας»(Ziemia Obiecana)- Κοινωνική

Αντρέι Βάιντα- Πολωνία -1975 Παίζουν: Ντανιέλ Ολμπρίσκι, Βοιτσιέχ Πσόνια, Αντζρέι Σεβερίν, Ανα Ναρέμπεκα. Στο γύρισμα του19ου αιώνα, στο Λότζ της Πολωνίας που είναι ένα κέντρο παραγωγής για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, γεμάτο με μαχαιροβγάλτες και βιομηχάνους, επικρατούν άθλιες συνθήκες εργασίας. Τρεις νέοι φίλοι, ένας Πολωνός, ένας Εβραίος και ένας Γερμανός, βάζουν τα χρήματά τους για να χτίσουν ένα εργοστάσιο. Η ταινία ακολουθεί την ανελέητη επιδίωξη της τύχης τους.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

-----------------------------------

10) « Ο νεαρός μάγος» (LE JEUNE MAGICIEN) Βαλντεμάρ Ντζίκι –1987-Εγχρ-99΄–Πολωνία/Καναδάς Παίζουν: Ράστι Τζέντγουαμπ, Εντουαρντ Γκαρσόν Ο Πίτερ, ένα δωδεκάχρονο αγόρι, ονειρεύεται να γίνει μάγος... Ώσπου, μια μέρα ανακάλυψε ότι απόκτησε μαγικές δυνάμεις. Μπορούσε να μετακινήσει αντικείμενα χωρίς να τα αγγίξει. Αλλά η μεγάλη ανησυχία εκείνου και των γονιών του ήταν ότι δεν είχε τον έλεγχο των δυνάμεών του. Μετά από αρκετές αποτυχίες γνωρίζει τον Αλέξανδρο, και με τη βοήθεια του νέου φίλου του, μαθαίνει να τις ελέγχει και τελικά σώζει ολόκληρη την πόλη του από την καταστροφή.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 ----------------------------------- 11) «Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία»-Κοινωνική Στεφάν Κομαντάρεφ»- Βουλγαρία-2008-105΄ Παίζουν: Μίκι Μανόλοβιτς, Κάρλο Λιούμπεκ, Χρίστο Μουταφτσίεφ, Άννα Παπαδοπούλου. Έπειτα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο Άλεξ δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε ποιο είναι το όνομά του. Για να μπορέσει να του επαναφέρει τη μνήμη, ο παππούς του ο Μπάι Νταν ταξιδεύει στη Γερμανία προκειμένου να οργανώσει ένα ταξίδι στο παρελθόν, ένα ταξίδι μνημών πίσω στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Βουλγαρία, 1980. Σύννεφα «γεμίζουν» τα μέχρι τότε ειδυλλιακά παιδικά χρόνια του Άλεξ, ο οποίος ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη… Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 ----------------------------------- 12) «Οικογενειακή γιορτή»- Κοινωνική
Τόμας Βίντεμπεργκ-Δανία- 1998-105΄-Εγχρ. Όλα διαδραματίζονται στην έπαυλη του μεγαλοαστού και πατριαρχικού Χελγκ, χτισμένη στην εξοχή της Δανίας, ο οποίος φιλοξενεί όλη την οικογένειά του, με αφορμή τα 60ά γενέθλιά του. Ανάμεσα στους καλεσμένους, είναι τα παιδιά του: ο Κρίστιαν, o κυνικός πρωτότοκος γιος του οποίου η δίδυμη αδερφή αυτοκτόνησε την περασμένη χρονιά, η Έλεν, και ο νεότερος αδερφός Μίκαελ, που είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ο Κρίστιαν, αντί πρόποσης, επιλέγει να επιτεθεί λεκτικά στον πατέρα του, αποκαλύπτοντας μυστικά που συγκλονίζουν το γιορτινό κλίμα.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

-----------------------------------

13) «Αζούρ και Ασμάρ» -Παιδική Μισέλ Οσελό- 2006- Γαλλία- Εγχρ-99΄ Με τις φωνές των: Γιώργο Καραμίχο, Νίκο Ψαρρά, Ζέτα Δούκα και Γιώργο Χανιώτη. Μια φορά κι έναν καιρό, δυο παιδάκια μεγάλωναν στη στοργική αγκαλιά της ίδιας γυναίκας. Ο Αζούρ, ο ξανθός γαλανομάτης γιος ενός ευγενούς κι ο Ασμάρ, με τα κατάμαυρα μάτια, ο μελαχρινός γιος της γκουβερνάντας. Τα δυο αγόρια μεγάλωναν σαν αδέρφια, μέχρι την ώρα που η μοίρα τα χώρισε βάρβαρα. Αλλά ο Αζούρ, μαγεμένος από τις ιστορίες της γκουβερνάντας, για τη μυθική Πριγκίπισσα των Νεραϊδών, δεν θα ησυχάσει μέχρι να τη βρει... Ανοίγει τα πανιά του για τη μακρινή χώρα... Χρόνια και καιροί περνούν και τα ομογάλακτα αδέρφια νέοι άντρες πια κι αντίζηλοι, ξεκινούν τη μεγάλη περιπέτεια για την ανακάλυψη της Μαγικής Χώρας. Για την κατάκτηση της καρδιάς της Νεράιδας. Οι κίνδυνοι και τα θαύματα διαδέχονται το ένα το άλλο, μέχρι...

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

-----------------------------------

14) «Μοντέρνα τέρατα» -Κωμωδία Μάριο Μονιτσέλι/Ντίνο Ρίζι/Ετορε Σκόλα- 1977-Εγχρ-105΄ Τα «Μοντέρνα Τέρατα» αποτελούν ένα παζλ από δεκατέσσερις κωμικοτραγικές στιγμές στη ζωή μιας ομάδας ανθρώπων, που οι περιστάσεις αλλά και η ίδια η φύση, τους μετατρέπουν σε... «τέρατα». Ξεκινώντας από την πρώτη ιστορία, παρακολουθούμε τις απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου μιας διάσημης τραγουδίστριας να διατηρήσει τη δημοτικότητα της γυναίκας του -και τη βασική πηγή εσόδων του- μέχρι την αποτυχημένη απόπειρα ενός πλούσιου οδηγού μιας Ρολς Ρόις να βοηθήσει έναν πεζό τραυματία, τη δυσάρεστη έκπληξη που περιμένει έναν πρωταγωνιστή σε μια πορνοταινία όταν ενημερώνεται για την ιδιότητα του ρόλου του, μέχρι την τελευταία ιστορία, με την κηδεία ενός διάσημου κωμικού του θεάτρου…

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

----------------------------------- 15) «Παγωμένο ποτάμι»- Κοινωνική

Κόρτνεϊ Χαντ- 2008 – Έγχρ- 97΄ Παίζουν: Μελίσα Λίο, Μίστι Άπχαμ, Τσάρλι ΜακΝτέρμοτ, Μάικλ Ο' Κίφι Η Ρέυ Έντυ (Μελίσα Λίο) είναι έτοιμη να αγοράσει το σπίτι των ονείρων της για την μικρή της οικογένεια. Αλλά όταν ο τζογαδόρος άντρας της τους παρατάει παίρνοντας μαζί του όλες της τις οικονομίες, συναντά, μάλλον ανορθόδοξα, την Λίλα Λίτλγουλφ (Μίστυ Άπχαμ), ένα μοναχικό κορίτσι της φυλής των Μόχοκ (Mohawk) και δέχεται την προσφορά της για να κάνουν παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών πάνω στο παγωμένο Σεντ Λόρενς.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

----------------------------------- 16) «Ο Ψύλλος»- Παιδική Δημήτρη Σπύρου- Ελλάδα- 1990- Εγχρ-90΄

Ο «Ψύλλος» είναι η χειρόγραφη εφημερίδα που εκδίδει και συντάσσει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σε ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας τη δεκαετία του ’60, αλλά στην ουσία είναι το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού του.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

-----------------------------------

17) «Λευκή νύχτα γάμου»- Κοινωνική κομεντί Μπαλτάσαρ Κορμακούρ – Ισλανδία - 2008- Εγχρ- 98΄

Παίζουν : Χίλμιρ Σνάερ Γκούντνασον, Μάργκαρετ Βιλαλμοντότιρ Ο Τζον και η Θόρα παντρεύονται. Κανονικά, θα έπρεπε να ήταν μια ευτυχισμένη μέρα, όμως, δυστυχώς, υπάρχουν μερικά προβληματάκια. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι γονείς του Τζον μάλλον έχασαν τον δρόμο για τον γάμο ούτε ότι η μητέρα της Θόρα είναι το πρότυπο της κακιάς πεθεράς. Δεν είναι καν η μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στους δύο, ούτε ότι ο Τζον χρωστάει χρήματα στους γονείς της Θόρα. Όχι, είναι κάτι άλλο, πολύ πιο σοβαρό… Βλέπετε, ο Τζον υπήρξε παντρεμένος και, μάλιστα, ήταν ακόμα όταν γνώρισε τη Θόρα, ως φοιτήτριά του στο Πανεπιστήμιο.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 ----------------------------------- 18) «Osama, Για μια Θέση στον Ήλιο»-Κοινωνική

Σεντίχ Μπαρμάκ-Αφγανιστάν- 2003-Αφγανιστάν-82΄ Η τραγική μοίρα ενός 12χρονου κοριτσιού που αναγκάζεται να μεταμφιεστεί σε αγόρι για να μπορέσει να δουλέψει στο Αφγανιστάν, στην περίοδο του καθεστώτος των Ταλιμπάν, σε μια συγκλονιστική, εικαστικά εντυπωσιακή ταινία.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

-----------------------------------

19) «Πάρτυ» (THE PARTY) -Κωμωδία Μπλέικ Εντουαρντς- 1968-99΄- Εγχρ-99΄ Παίζουν: Πήτερ Σέλερς, Κλοντίν Λονγκέ, Μαρτζ Τσάμπιον, Αλ Τσέκο Ο Πίτερ Σέλερς υποδύεται τον αφελή Ινδό hrundi V. Bakshi, έναν άσημο ηθοποιό, που, μετά από ένα τραγικό λάθος στα γυρίσματα, απολύεται από την ταινία που εργαζόταν. Λόγω ενός μπλεξίματος στις λίστες του βοηθού παραγωγής, καλείται στο - υψηλών προσκεκλημένων - πάρτι του μεγαλοπαράγοντα των στούντιο. Εκεί, με τη συμβολή ενός μεθυσμένου σερβιτόρου, ενός υστερικού μπάτλερ κι ενός ελέφαντα...καταφέρνει να προκαλέσει το απόλυτο χάος...

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

----------------------------------- 20) «Σαλβαδόρ» SALVADOR (Puig Antich)- Πολιτική

Μανουέλ Χουέργκα -2006- Ισπανία/Μεγάλη Βρεττανία-134΄ Παίζουν: Ντάνιελ Μπρούλ, Τιστάν Ουλόα, Λεονάρντο Σπαραλία, Τζόελ Τζόαν, Τσέλσο Μπούφαλο. Παρακολουθούμε στην Ισπανία τη δράση του αναρχικού Σαλβαδόρ, τοπικού ήρωα της Καταλονίας, τις κατασκευασμένες εναντίον του κατηγορίες από το καθεστώς του Φράνκο, που οδήγησαν τελικά στην εκτέλεσή του, και την αντίδραση της κοινής γνώμης, που κατάφερε αυτή να είναι η τελευταία εκτέλεση ανθρώπου στην Ισπανία.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

----------------------------------- 21) «Ενας μπαμπάς με 25 παιδιά» -Παιδική Χον Χουάνγκ -90΄-2001-Κίνα-Εγχρ Παίζουν: Χονγκ Χουάνγκ, Ζαο Γκουάνγκ, Κέσενγκ Λη, Λην Λη, Λάνγκ Γιουν. Ο Ζάο είναι ένας ορνιθοτρόφος, ορφανός από μικρός, που καταφέρνει να γίνει ο πλουσιότερος κάτοικος του χωριού του. Εμφανιζόμενος στην τηλεόραση μετά από μια δωρεά την οποία είχε κάνει, δηλώνει: «θα ήθελα να γίνω ο πατέρας σου, αν με δεχόσουν», απευθυνόμενος σε όποιο παιδί πιθανότατα θα ενδιαφέρονταν. Τη μέρα του γάμου του, εμφανίζονται 25 παιδιά αναζητώντας τον καινούργιο τους πατέρα. Ενώ αρχικά διστάζει, ο Ζάο αποφασίζει, τελικά, να τα υιοθετήσει…

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

-----------------------------------

22) «Οι ψίθυροι» -Δραματική

Γουίλιαμ Ουάιλερ- 1961- Α/Μ- 107΄ Παίζουν: Όντρεϊ Χέπμπορν, Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Τζέιμς Γκάρνερ Η Μάρθα Ντόμπι (Σίρλεϊ Μακ Λέιν) και η Κάρεν Ράιτ (Οντρευ Χέπμπορν), φίλες από την εφηβεία τους, είναι συνιδιοκτήτριες ενός σχολείου θηλέων. Κάποιο κακομαθημένο κοριτσάκι του σχολείου, το οποίο θέλει να εκδικηθεί τις δασκάλες γιατί τιμωρήθηκε για κάποια σοβαρή αταξία, διαδίδει ένα βαρύ ψέμα, πως τάχα οι δύο γυναίκες διατηρούν μεταξύ τους κρυφό δεσμό. Βασισμένο σε θεατρικό που είχε γράψει η Λίλιαν Χέλμαν στη δεκαετία του ‘30, οι Ψίθυροι είναι ένα θαυμάσιο ψυχολογικό υφαντό του Ουάιλερ, ο οποίος καταφέρνει ν’ αποδώσει σπαρακτικά το ταμπού της λεσβιακής σχέσης των δυο καθηγητριών…

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου

-----------------------------------

23) «Η επεισοδιακή ζωή της Ταμάρα Ντρού»- Κομεντί Στέφεν Φρήαρς- 2010-Εγχρ-111΄

Παίζουν: Τζέμα Άρτερτον, Λιουκ Έβανς, Ντόμινικ Κούπερ, Ρότζερ Άλαμ, Τάμσιν Γκρεγκ Όταν η Ταμάρα( Τζέμα Άρτερτον) επιστρέφει στο βουκολικό χωριό των παιδικών της χρόνων, η ζωή των ντόπιων γυρνάει ανάποδα. Το άλλοτε ασχημόπαπο έχει μεταμορφωθεί σε καλλονή (με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής). Ο έρωτας, οι ζήλιες, οι εξωσυζυγικές σχέσεις, και οι επαγγελματικές φιλοδοξίες συγκρούονται ανάμεσα στους κατοίκους των κοντινών αγροικιών, με την Ταμάρα στο κέντρο να πυροδοτεί όλο το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας την αρχαιότερη μαγεία όλων: το σεξαπίλ...

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 ----------------------------------- 24) «Ο Βίντσεντ και εγώ» -Παιδική Μικαέλ Ριμπώ-Καναδάς-1990-Εγχρ-90΄ Παίζουν: Τσέκι Κάριο Νίνα Πετρόνζιο Κρίστοφερ Φόρεστ Πολ Κλερκ Η Τζο, ζωγραφίζει σαν το είδωλό της, τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Μια μέρα, καθώς σκιτσάρει πρόσωπα, συναντά απροσδόκητα έναν μυστηριώδη Ευρωπαίο έμπορο έργων τέχνης ο οποίος αγοράζει μερικά από τα σχέδιά της και της δίνει παραγγελία για μερικά ακόμα. Λίγο καιρό αργότερα, η Τζο διαβάζει σ’ ένα περιοδικό για την ανακάλυψη και την πώληση μερικών από τα σχέδια του νεαρού Βίνσεντ Βαν Γκογκ για εκατομμύρια δολάρια, σχέδια που μόνο εκείνη και ο έμπιστος φίλος της Φίλιξ γνωρίζουν ότι είναι δικά της. Η Τζο και οι φίλοι της αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο Άμστερνταμ και να βρουν το μυστηριώδη άντρα. Ή ακόμα καλύτερα να πάνε κατευθείαν στην πηγή και να μιλήσουν με τον ίδιο τον Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, στην Άρλ του 19ου αιώνα… Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011 -----------------------------------

25) «Τραγουδώντας στη βροχή»- Μιούζικαλ Στάνλεϊ Ντόνεν, Τζιν Κέλι-1952 Ασπρόμ. & Έγχρ- 103' Παίζουν: Τζιν Κέλι, Ντέμπι Ρέινολντς, Ντόναλντ Ο'Κόνορ, Τζιν Χάγκεν Πρωταγωνιστικό ζευγάρι του βωβού κινηματογράφου καλείται να περάσει με επιτυχία στον ομιλούντα. Πρώτος και καλύτερος ο μεγάλος σταρ Ντον Λόκγουντ ( Τζιν Κέλι, ), ο οποίος μετατρέπει την τελευταία του βουβή ταινία σε ομιλούσα με μεγάλη επιτυχία εν αντιθέσει με τη συμπρωταγωνίστριά του Λίνα Λαμόντ (Τζιν Χάγκεν ), η οποία έχει απαίσια φωνή και χρειάζεται ντουμπλάρισμα. Αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνει η καλλίφωνη Κάθι Σέλντεν, την οποία ερμήνευσε στο πλευρό του Τζιν Κέλι η 19χρονη τότε Ντέμπι Ρέινολντς. Η Κάθι, και στο σινεμά, και στη σκηνή, ανατρέπει τη συναισθηματική ισορροπία των πρωταγωνιστών, κοινώς κάνει τη Λίνα να καταλάβει ότι δεν είναι ερωτευμένη με τον Ντον, και τον Ντον να καταλάβει ότι είναι ερωτευμένος με την Κάθι.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 

-----------------------------------

26) «Βάλο»- Παιδική Κάιγια Γιουρικάλα - Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία- 2005- Έγχρ- 84΄ Παίζουν: Γιόνι Κεχούσμαα, Βίβι Γιάρβινεν, Σάρα-Μαρία Γιούντουνεν Η ταινία αφηγείται μια ιστορία που μοιάζει με εκείνες του Καρόλου Ντίκενς, με τον Βάλο, τον ταλαντούχο εννιάχρονο γιο ενός καπνοδοχοκαθαριστή, ο οποίος μέσω των καπνοδόχων φέρνει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά που ζουν σε ένα μικρό χωριό. Αναφέρεται στα θαρραλέα παιδιά, στη δύναμη της φιλίας και στη σημασία να πιστεύει ο καθένας στον εαυτό του. Το σενάριο βασίζεται στα αυθεντικά ημερολόγια ενός παιδιού, που γράφτηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011 

------------------------------

[slideshow]

Μοιράσου το άρθρο!