Πολιτική

14/02/2016 - 18:18

Ανοιχτή επιστολή Ν. Κουρτζή - Οι θέσεις για τη ΔΕΔΑΠΑΛ και όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο

yle="text-align: justify;">Κύριε διευθυντά,

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη φιλοξενία και ζητώ την κατανόησή σας για την κατάφωρη κατάχρησή της. Χρησιμοποιώντας το έντυπό σας ως βήμα, επιθυμώ να απευθυνθώ στους πολίτες της Λέσβου. Για πρώτη φορά μετά τα αποτρόπαια γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, θέλω να τους ενημερώσω αναλυτικά για το φλέγον (και τελικά μοναδικό) θέμα της συνεδρίασης, την «ενημέρωση» εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για τη ΔΕΔΑΠΑΛ και τη «συζήτηση» που επακολούθησε. Τα εισαγωγικά μπήκαν για να καταδείξουν την παρωδία στην οποία και τα δυο στάδια εξελίχθηκαν, με ευθύνη του Δημάρχου και ορισμένων συμβούλων της παράταξής του.

 

Την επιστολή αυτή τη γράφω για δυο κυρίως λόγους: αφενός επειδή πιστεύω αμετακίνητα ότι όσοι έχουμε τιμηθεί με οποιαδήποτε θεσμική θέση οφείλουμε να λειτουργούμε εξωστρεφώς: να φτάνουμε εμείς κοντά στον πολίτη, να τον ρωτάμε και να τον ενημερώνουμε, χωρίς ωστόσο να του «χαϊδεύουμε» τα αυτιά. Όχι να τον περιμένουμε να έρθει αυτός σε εμάς, για να τον υποδεχτούμε πίσω από μεγάλα γραφεία και από θέση ισχύος. Αφετέρου, θέλω να καταδείξω τα ψεύδη και τις συκοφαντίες προς το άτομό μου, στις οποίες συνεχίζουν να επιδίδονται χωρίς καμία αιδώ, αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον της Λέσβου. Ψεύδη και συκοφαντίες για τις οποίες εξετάζω ήδη σοβαρά το ενδεχόμενο να κινηθώ νομικά.

Συνεχίζουν να ψεύδονται και να λασπολογούν οι ίδιοι που πριν από λίγες ημέρες μου φώναζαν να πάψω να μιλάω και να κάνω ερωτήσεις (στη συνέχεια θα αναφερθώ αναλυτικά σε αυτές) και αργότερα με έβριζαν και μου επιτίθονταν σαν τραμπούκοι, επειδή οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις μου προφανώς τους πίεσαν παραπάνω από όσο έχουν οι ίδιοι ορίσει ως «ανεκτό».

Θα μου επιτρέψετε να σημειώσω το αυτονόητο: για όσα αναφέρω παρακάτω, επικαλούμαι την κρίση των αναγνωστών σας και τους παραπέμπω στα ηχογραφημένα πρακτικά και στη μαρτυρία των πολιτών που ήταν παρόντες.

Από την αρχή της συνεδρίασης, έγινε κατευθείαν αντιληπτό σε εμένα (και φαντάζομαι σε κάθε παρευρισκόμενο) ότι ο Δήμαρχος θα την μετέτρεπε σε μια μάχη επί προσωπικού. Μόνιμη επωδός του, το «προσωπικό συμφέρον» που δήθεν έχω, λόγω της πρόσφατης μη ανανέωσης της σύμβασης συζύγου συνυποψηφίου μου. Αφενός όμως οι ερωτήσεις μου αφορούσαν σαφέστατα το σύνολο της λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑΛ και αφετέρου από πότε μια κοινωνική ή πολιτική (και όχι συγγενική, όπως αναφέρθηκε ψευδώς) σχέση ακυρώνει ένα δίκαιο αίτημα; Αν είναι έτσι, τότε τι θα πρέπει να πούμε για τους τόσους «συμβούλους» αγνώστων προσόντων και εμπειρίας, ενίοτε συγγενείς πολιτικών φίλων και ψηφοφόρων, που ο κ. Γαληνός έχει προσλάβει και πληρώνει;

Για να λήξει μια και καλή αυτό το θέμα που μόνο στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ουσία, για την εργαζόμενη της οποίας η σύμβαση δεν ανανεώθηκε, ισχύουν τα παρακάτω γεγονότα, που όλα αποδεικνύονται:

1.       Ήταν η μοναδική Χημικός Μηχανικός σε μια εταιρεία που υποχρεούται για καθημερινούς χημικούς περιβαλλοντικούς ελέγχους. Μέχρι στιγμής δεν έχει αντικατασταθεί.

2.       Ήταν από τους πρώτους πέντε εργαζομένους που έστησαν και λειτούργησαν το ΧΥΤΑ, οι οποίοι είχαν επιλεγεί με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ το 2009.

3.        Ήταν η παλαιότερη εργαζόμενη στην εταιρεία, με εξήμισι χρόνια εμπειρία και άριστες σχέσεις με όλες τις προηγούμενες διοικήσεις (όπως αυτές μαρτυρούν), με ερευνητικό έργο και πανελλαδική αναγνώριση στο ενεργητικό της. Ο Δήμαρχος όμως αναφέρθηκε σε αυτή ως «την πιο ευνοημένη». Έναντι ποιων, κ Δήμαρχε; Οι υπόλοιποι από τους αρχικούς συμβασιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, θεωρούνται και αυτοί «ευνοημένοι»;

4.       Τέσσερις μήνες πριν απολυθεί (γιατί περί απόλυσης πρόκειται), είχε συνδεθεί από τον ίδιο τον κ. Κατζανό (υπάρχουν πρακτικά που το φανερώνουν) με ερώτημα που είχα θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στη ΔΕΔΑΠΑΛ.

5.       Την ημερομηνία λήξης της σύμβασης ήταν λίγων μηνών έγκυος, κάτι που ο πρόεδρος της εταιρείας γνώριζε.

Παρόλα αυτά, όπως σαφώς είπα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, αν η συγκεκριμένη εργαζόμενη ήταν αποδεδειγμένα ανεπαρκής, η διοίκηση πολύ καλά έκανε και δεν ανανέωσε τη σύμβασή της. Ωστόσο, η ανεπάρκεια έπρεπε να έχει τεκμηριωθεί (κάτι που ποτέ δεν έγινε) και το σημαντικό κενό να έχει αναπληρωθεί, κάτι που επίσης δεν έγινε.

Στον αντίποδα, η ΔΕΔΑΠΑΛ σύναψε, τον προηγούμενο χρόνο, πάνω από 120 συμβάσεις έργου με άτομα κατά κύριο λόγο ανειδίκευτα, ενώ το κύριο αντικείμενό της είναι επιστημονικό (η οικολογική διαχείριση των σκουπιδιών). Τα άτομα αυτά επιλέχθηκαν χωρίς καμία προκήρυξη, χωρίς κανένα προσοντολόγιο, χωρίς καμία επιτροπή επιλογής, χωρίς καμία ανακοίνωση στον Τύπο. Έτσι αντιλαμβάνονται τη διοίκηση. Κατά τα άλλα, για την κατάντια μας φταίνε οι ξένοι, όπως συχνά λένε…

Μονίμως κάτι νέο «επείγον» χρησιμοποιούν ως δικαιολογία: μια την καθαριότητα, την άλλη το μεταναστευτικό. Μόνο που ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι πλέον επείγοντα. Οι πρακτικές της ΔΕΔΑΠΑΛ ωστόσο καλά κρατούν.

Μετέτρεψαν μια ανώνυμη εταιρεία με καθαρά επιστημονικό αντικείμενο σε ένα «πολυεργαλείο» σύμφωνα με τον Δήμαρχο, χωνευτήρι σύμφωνα με εμάς, που συνάπτει αβέρτα συμβάσεις χωρίς καμία ενημέρωση στους πολίτες, χωρίς καμία δημόσια λογοδοσία. Ένα μαγαζί ικανοποίησης και αύξησης εκλογικής πελατείας. Επιπλέον, έτσι απαλλάσσονται από πολλούς ελέγχους στην οικονομική διαχείριση, που εφαρμόζονται σε μια δημοτική υπηρεσία. Το μόνο για το οποίο ουσιαστικά είναι υποχρεωμένοι, είναι να δημοσιεύουν ετήσιους ισολογισμούς. Η σημαντική διαφορά ωστόσο, είναι ότι αν και ανώνυμη εταιρεία, η ΔΕΔΑΠΑΛ διοικείται από αιρετούς και διαχειρίζεται Δημόσιο χρήμα…

Επί πολλούς μήνες δεν εκδίδουν ούτε ένα δελτίο τύπου, αγνοούν σχετικές ερωτήσεις της Αντιπολίτευσης και μόνο όταν ξεσηκώνεται ντόρος από απανωτά δημοσιεύματα, ανακοινώνουν ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ταυτόχρονα στρέφονται νομικά κατά του Τύπου! Ακόμα και τότε, αντί να κάνουν μια ψύχραιμη και σφαιρική ενημέρωση, αοριστολογούν (όταν δεν επιδίδονται σε προσωπικές αναφορές και ύβρεις).

Ο δε πρόεδρος της εταιρείας κ. Κατζανός, «δεν θυμάται» και δεν προσκομίζει σημαντικά στοιχεία, όπως με ποιες ΜΚΟ η ΔΕΔΑΠΑΛ έχει συνάψει συμβάσεις συνολικού ποσού μισού εκατομμυρίου, πόσα από τα 500.000€ των συμβάσεων έχουν ξοδευτεί και σε τι ακριβώς (παρουσιάζοντας τιμολόγια), πόσοι επιστήμονες εργάζονται στην εταιρεία, ούτε καν πόσες ακριβώς φορές το ΔΣ έχει συνεδριάσει μέσα στο 2015! Προσκομίζει όμως δυο πρακτικά του ΔΣ, δυο αραιογραμμένων σελίδων το καθένα (μαζί με τις παρουσίες) και υπογεγραμμένα μόνο από τον ίδιο. Το ένα τον εξουσιοδοτεί πλήρως να συνάπτει συμβάσεις με ΜΚΟ.

Το ΔΣ δηλαδή εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο να συνάπτει συμβάσεις μόνος του. Ανεξάρτητα από τη νομιμότητα αυτής της εξουσιοδότησης, πόσο σύμφωνο με τις αρχές της χρηστής και διαφανούς διοίκησης είναι ένας αιρετός να έχει τόση εξουσία συγκεντρωμένη στο πρόσωπό του;

Να σημειωθεί ότι για καθεμιά από αυτές τις συνεδριάσεις της «μιας σελίδας», όπως και για όλες τις άλλες, τα μέλη του ΔΣ έλαβαν αποζημίωση, προερχόμενη από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών! Τα ίδια μέλη του ΔΣ, μαζί με τους «ειδικούς συμβούλους», έλαβαν σε αντιμισθίες μέσα μόνο στο 2015, όπως ο κ. Κυρατζής απεκάλυψε, 100.000 ευρώ! Κανείς από την Δημοτική Αρχή δεν παρουσίασε και δεν απάντησε ωστόσο, ποιο συγκεκριμένο έργο έχει προσφερθεί που να αντιστοιχεί σε αυτό το τεράστιο ποσό.

Από τα ανταποδοτικά τέλη, που κανονικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παραγωγή έργου και επενδύσεις σχετικές με το αντικείμενο, θα πληρωθεί και το πρόστιμο των 120.000€ που το ΙΚΑ καταλόγισε στην εταιρεία. Το πρόστιμο επιβλήθηκε επειδή η ΔΕΔΑΠΑΛ ασφαλίζει τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), ως εργολάβους, ενώ τους υποχρεώνει, κατά παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας, σε ωράριο, υπερωριακή απασχόληση, εργασία τα Σάββατα και αρνείται να τους δώσει άδειες, γιατί δεν προβλέπονται. Εξαρτημένη εργασία με ΤΕΒΕ αντί ΙΚΑ, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης και χωρίς άδειες. Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας, δηλαδή! Και μη ρωτήσετε μπορεί να συμβεί αν κάποιος «ευνοημένος», «τολμήσει» αντί να ευγνωμονεί (έμπρακτα), να καταγγείλει.

Όμηροι οι εργαζόμενοι ανάμεσα σε ανεργία και εργασιακό μεσαίωνα, υπό την αιγίδα του Δήμου. Κατά τα άλλα, τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής ξόρκισαν στη συνεδρίαση το «κακό» της ιδιωτικοποίησης, την ίδια στιγμή που οι πρακτικές τους είναι πολύ χειρότερες από αυτές του κάθε συνεπούς και σοβαρού ιδιώτη. Αυτός τουλάχιστον δεν αξιώνει ψήφους.

Αναμφίβολα η ΔΕΔΑΠΑΛ έχει μαζέψει πολλά σωσίβια και πλαστικά από τις ακτές, όλους τους μήνες των μεγάλων ροών. Όμως ας μας απαντήσουν, που βρίσκονται τώρα όλα αυτά τα σωσίβια; Αληθεύει άραγε αυτό που κυκλοφορεί σε «πηγαδάκια» των ΜΚΟ, ότι ο κ. Κατζανός εμπόδιζε συνεργεία ΜΚΟ να καθαρίσουν χώρο καταυλισμού προσφύγων και αν ναι, γιατί; (Σημείωση: οι μεγάλες ΜΚΟ προσλαμβάνουν με δημόσιες προκηρύξεις, γιατί υποχρεώνονται από το Νόμο αλλά και τους χρηματοδότες τους να δίνουν αναλυτικότατο λογαριασμό μέχρι ευρώ.)

Κανένα από αυτά και άλλα επιτακτικά ερωτήματα των πολιτών της Λέσβου δεν απαντήθηκαν στη εκφυλισμένη «συζήτηση» της Τετάρτης. Κάποια δεν έφτασαν να ερωτηθούν καν, μέσα στο κλίμα που επικρατούσε. Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Δήμαρχος, ενεργώντας ως βασιλικότερος του βασιλέως, απαγόρευσε σε εμένα προσωπικά να κάνω περαιτέρω ερωτήσεις και στους Αντιδημάρχους του να τις απαντούν! Οι αρχές και οι αντιλήψεις του ανθρώπου δοκιμάζονται και κρίνονται στα δύσκολα, όταν βρίσκεται υπό πίεση, όπως και στα… πολλά. Ο κ. Δήμαρχος, όπως και όλη η παράταξη της πλειοψηφίας, βρισκόντουσαν φανερά υπό πολύ μεγάλη πίεση.

Διαβεβαιώνω κάθε σκεπτόμενο πολίτη της Λέσβου ότι η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Οι «Ενεργοί Πολίτες» θα συνεχίσουμε να ασκούμε το θεσμικό καθήκον μας που είναι ο ενδελεχής αντιπολιτευτικός έλεγχος της Δημοτικής Αρχής και να αντιμαχόμαστε τον εκφυλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Με τιμή

Νικόλας Κουρτζής
Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου
Επικεφαλής «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου»

Μοιράσου το άρθρο!