Πολιτική

30/11/2012 - 14:30

Ανταποκριτής του ΟΗΕ σε σύσκεψη στην Περιφέρεια για το θέμα των μεταναστών

Ανταποκριτής του  ΟΗΕ σε σύσκεψη στην Περιφέρεια για το θέμα των μεταναστών

Σύσκεψη με αντικείμενο την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Λέσβος από την εκρηκτική διάσταση που λαμβάνει τους τελευταίους μήνες η παράνομη μετανάστευση, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια, παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη, του Δημάρχου Λέσβου κ. Δημητρίου Βουνάτσου, του Αστυνομικού Διευθυντή Λέσβου κ. Δημητρίου Κουρσουμπά με τον Ειδικό Ανταποκριτή των Ηνωμένων Εθνών στα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Προσφύγων Francois Crepeau και τον Διευθυντή Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Νίκα.

Οι τοπικοί φορείς προσπάθησαν να αποτυπώσουν και να μεταφέρουν με ακρίβεια στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ τη διάσταση της παράνομης μετανάστευσης στη Λέσβο, τα δεδομένα της, αλλά και τις συνθήκες παραμονής τους από την ανθρώπινη αλλά και από την πολιτική σκοπιά.

Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Δήμαρχος συνηγόρησαν πως το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο και πως απαιτούνται άμεσα πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποφάσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπισή του.

Ο Περιφερειάρχης αφού εξήγησε στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ τους τρόπους μετάβασης των μεταναστών από τα απέναντι Τουρκικά παράλια στη Λέσβο, αλλά και στη Χίο και στη Σάμο, τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά το ότι δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα, είχε διαβλέψει και επισημάνει στην κυβέρνηση την ολοένα και αυξανόμενη παράνομη μετανάστευση. Παρ΄ όλα αυτά, σημείωσε πως δεν έγινε κάτι επί της ουσίας, με αποτέλεσμα η Αστυνομία και το Λιμενικό να μην έχει σήμερα πλέον δυνατότητα να υποδεχτεί άλλους μετανάστες και να χρειαστεί πριν από λίγες ημέρες η συνδρομή της Αυτοδιοίκησης και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για να βρεθεί ένας προσωρινός χώρος κράτησής τους.

Ο Ειδικός Ανταποκριτής του ΟΗΕ κ. Francois Crepeau, άκουσε με προσοχή και σημείωσε τις εισηγήσεις των τοπικών φορέων και αναμένεται να παραδώσει την αναφορά του στον ΟΗΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος Λέσβου, συζήτησαν διεξοδικά με τον Διευθυντή Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Νίκα, για το ίδιο θέμα, προσδοκώντας σε μία άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ζητήματος.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, δήλωσε:

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως η κατάσταση κινδυνεύει να καταστεί πια μη διαχειρίσιμη. Το βάρος αυτού του ευρωπαϊκού προβλήματος, πέφτει αποκλειστικά στη χώρα μας που βρίσκεται ήδη σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Είναι σαφές πως απαιτείται καθοριστική παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο. Εμείς από την πλευρά μας σαν Περιφέρεια και σαν Δήμος θα επανέλθουμε, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητές μας για να βρεθεί λύση. Όμως τονίζω ξανά πως δεν είναι στο χέρι μας.».

Μοιράσου το άρθρο!