Πολιτική

01/09/2019 - 08:43

Ανταρσία στο Αιγαίο : Η αντιπροσφυγική ρητορική της νέας Περιφερειακής Αρχής θα διογκώσει τα προβλήματα

Η Ανταρσία στο Αιγαίο για την ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δήλωση του νέου Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης Νίκου Μανάβη

Θα είμαστε η φωνή του κόσμου της εργασίας και της προσφυγιάς μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο

- Η αντιπροσφυγική ρητορική της νέας Περιφερειακής Αρχής θα διογκώσει τα προβλήματα

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά, εκφράζει το αντικαπιταλιστικό ρεύμα στα νησιά του Β. Αιγαίου, στηρίζει τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ- ΔΝΤ και όλου του αστικού μπλοκ εξουσίας.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη στην τελετή της ορκωμοσίας επισημαίνουμε: Η προσφυγιά είναι πρόβλημα πρώτα και κύρια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/ τριες, που ξεριζώθηκαν απο τις πατρίδες τους. Πρόβλημα είναι οι αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ελληνικών κυβερνήσεων.

Ο ορισμός ‘’αντιπεριφερειάρχη προσφυγικής κρίσης’’ (κι όχι πολιτικής) και η αναπαραγωγή της ανυπόστατης κινδυνολογίας για αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δείχνουν την αντιπροσφυγική ρητορική και πολιτική που η νέα Περιφερειακή Αρχή υιοθετεί. Αυτή η επιλογή θα οδηγήσει σε διόγκωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/τριες που βρίσκονται στα νησιά μας όσο και οι κάτοικοι αυτών.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά προτάσσει τον κοινό αγώνα ντόπιων και προσφύγων – μεταναστών/τριων για την ανατροπή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων, για την κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, για τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που δημιουργούν τις μεταναστευτικές ροές, για το κλείσιμο όλων των hot – spots σε όλη την χώρα, για την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες – μετανάστες/ τριες και για ενσωμάτωση τους στις κοινωνίες των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, όσων από αυτούς το επιθυμούν.

 

 

Δήλωση του Περιφερειακού Συμβούλου

Ο νέος περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσίας στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Στη συνέχεια έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ως εκπρόσωπος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα υπερασπίζομαι τα συμφέροντα των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών/ τριων – προσφύγων (ανεξάρτητα από φύλλο, φυλή, θρήσκευμα και σεξουαλικό προσανατολισμό) για την ανατροπή των μνημονιακών και αντιμεταναστευτικών πολιτικών και γενικότερα της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, για μια νέα κοινωνία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση.

Οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ μεγάλα προβλήματα όπως είναι το υψηλότατο κόστος των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων, τις ανεπαρκείς συνδέσεις με τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και ενδοπεριφερειακά. Επίσης μείζονα πρόβλημα για εμάς τους νησιώτες είναι η νέα κοινή αγροτική πολιτικής της Ε.Ε. που θα οδηγήσει σε άμεσο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρών αγροτών, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, τα καρτέλ των εργοδοτών που καταστρατηγούν ακόμη και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, τα καρτέλ των εμπόρων αγροτικών προϊόντων που κλέβουν τον ιδρώτα και το μόχθο των αγροτών μας, οι μεγάλες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στο δημόσιο σύστημα υγείας κ.α.

Η επιλογή του νέου Περιφερειάρχη να βάλει απέναντι του τους πρόσφυγες - εκτός όλων των άλλων - δείχνει πως κάτω από το “χαλί” της προσφυγικής κρίσης θέλει να κρύψει την απουσία κάθε διάθεσης σύγκρουσης με τις αστικές πολιτικές που γεννούν τα προαναφερόμενα προβλήματα».

Μοιράσου το άρθρο!