Πολιτική

11/07/2014 - 10:34

Άντε γεια... Αναστασία Αντωνέλλη...

style="text-align: justify;">Γράφει η Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
 
Ακόμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι, με τους οποίους συμπορεύτηκε στις πρόσφατες εκλογές με το ψηφοδέλτιο του Σπ. Γαληνού, γύρισαν την πλάτη στη δημοτική σύμβουλο Αν. Αντωνέλλη, που στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, δεν κατάφερε να πείσει τους συναδέλφους της για την αναγκαιότητα της μη περικοπής της χρηματοδότησης του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κατά 250 χιλιάδες ευρώ. 
 
Το θέμα ως γνωστόν, αποτέλεσε αφορμή για μια ιδιαίτερα σφοδρή κόντρα, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τις προηγούμενες εβδομάδες μεταξύ της Αν. Αντωνέλλη και του αντιδημάρχου Οικονομικών Ν. Κατράνη. Για το ίδιο θέμα, είχε ληφθεί απόφαση και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο επανήλθε και στη νέα συνεδρίαση επειδή την προηγούμενη φορά δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία. 
Εισηγούμενος το θέμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Κατράνης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μείωση αυτή είναι αναγκαία, αφού γενικά οι χρηματοδοτήσεις του Δήμου Λέσβου, έχουν υποστεί μεγάλη περικοπή. Εξήγησε μάλιστα, ότι μέρος των χρημάτων αυτών θα χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να πληρωθεί δάνειο στην πρώην Εμπορική Τράπεζα, το περιβόητο overdraft που είχε συναφθεί από τη Δημοτική Αρχή του Α. Χατζηκομνηνού, μετά από απαίτηση της ίδιας της τράπεζας. 
 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ 
Παίρνοντας το λόγο η Αναστασία Αντωνέλλη, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο Δήμος Λέσβου σε περικοπή πόρων από το Νομικό Πρόσωπο που διαχειρίζεται σοβαρά θέματα, όπως είναι η λειτουργία των παιδικών σταθμών, η σίτιση των απόρων, το «Βοήθεια στο Σπίτι» και άλλες σημαντικές κοινωνικές δομές, στήριγμα των πολιτών και αδύναμων ομάδων πληθυσμού, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, τη στιγμή που άλλοι δήμοι της χώρας αυξάνουν τις επιχορηγήσεις για τις συγκεκριμένες δομές. Όπως είπε, υπάρχουν πολλές οικονομικές εκκρεμότητες, όπως πληρωμή σίτισης απόρων, σίτισης παιδικών σταθμών, ενοίκια παιδικών σταθμών κ.α. 
Οι ισχυρισμοί της Αν. Αντωνέλλη φαίνεται ότι δεν έπεισαν επαρκώς τους άνδρες δημοτικούς συμβούλους, κυρίως υποψηφίους του Φ. Ξύδα, που είχαν μείνει εκείνη την ώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Αρκετοί ζήτησαν να μάθουν πόσα χρήματα έχει σήμερα το ταμείο του Νομικού Προσώπου και όταν άκουσαν το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ξαφνιάστηκαν και απαίτησαν να μάθουν πού βρέθηκαν όλα αυτά τα χρήματα και πώς είναι δυνατόν ένα Νομικό Πρόσωπο να διαχειρίζεται τόσο μεγάλα ποσά, τη στιγμή που ολόκληρος ο Δήμος έχει στο ταμείο του 3 εκατομμύρια ευρώ και το Νομικό Πρόσωπο του Κ. Αστυρακάκη έχει περίπου 200 χιλιάδες ευρώ και τα Νομικά Πρόσωπα που διαχειρίζονται τα σχολεία μόνο 40 χιλιάδες ευρώ. 
Τα ερωτήματα φυσικά δεν άφησε αναπάντητα η Αν. Αντωνέλλη, η οποία εξήγησε ότι το Νομικό Πρόσωπο έχει να πληρώσει όλους τους υπαλλήλους των παιδικών σταθμών της Λέσβου και των υπολοίπων δομών που προΐσταται ο οργανισμός και η μισθοδοσία ξεπερνά τις 300 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Επιπλέον, αυτή την περίοδο βρίσκονται στο ταμείο του Ν.Π., εξήγησε, τα χρήματα που θα αποδοθούν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». 
Η Αν. Αντωνέλλη τόνισε ακόμη, ότι όλα αυτά τα χρόνια γίνεται μια συνετή διαχείριση χρημάτων, με εξοικονόμηση πόρων και περικοπή των περιττών δαπανών, ενώ επισήμανε ότι το Νομικό Πρόσωπο αξιοποιεί στο έπακρο όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που το αφορούν. 
 
ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ 
Δυστυχώς για την πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, στην ψηφοφορία που ακολούθησε δεν βρήκε κανέναν σύμμαχο, αφού οι περισσότεροι εν δυνάμει υποστηρικτές της, που συμπορεύτηκαν μαζί της στο ψηφοδέλτιο του Σπ. Γαληνού, είτε είχαν φύγει από τη συνεδρίαση, είτε είχαν πάει στην τουαλέτα, είτε είχαν βγει για να καπνίσουν. Ακόμη και ο Δ. Μουτζούρης που ήταν στην παράταξη του Σπ. Γαληνού, ψήφισε θετικά για την περικοπή των πόρων. 
Τελικά η περικοπή των πόρων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 1 μόνο αρνητική ψήφο της Αν. Αντωνέλλη και 3 λευκά από τον Γ. Πάλλη, το Δ. Βελούτσο και τον Απόστολο Πατέστο. 
 

 

Διαβάστε επίσης:

O Nίκος Κατράνης «αποκαλύπτει»: η Αναστασία Αντωνέλλη καβάλησε το καλάμι!

Μοιράσου το άρθρο!