Πολιτική

27/01/2011 - 18:43

Απάντηση από Λήμνο στα "παραμύθια" του Βασίλη Κοντάρα

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(Ε.Λ.Μ.Ε.) ΛΗΜΝΟΥ & ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
(Κτίριο ΓΕ.Λ. Μύρινας)                                                        Ημερομηνία: 27/1/2011
Λ. Δημοκρατίας 16
Τ.Κ. 81400
Προς: Δ/ντή Δ.Ε. Ν. Λέσβου κο Βασίλειο Κοντάρα
Κοιν. Σχολικές μονάδες ν. Λήμνου
Γραφείο Δ.Ε. Λήμνου
Γραφείο Ε.Ε. Ν. Λέσβου
Γραφείο Φυσικής Αγωγής
Θέμα: Επιστολή σχετικά με το έγγραφό σας «Ενημέρωση για τη μισθοδοσία των
εκπαιδευτικών της Δ/σής μας».
Κε Διευθυντά,
Με το υπ’ αρ. πρωτ. 150/21-1-2011 έγγραφό σας, πιστεύουμε ότι επικεντρώνεστε σε τρία κυρίως ζητήματα:
1. Ότι και οι συνάδελφου Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου ήταν ενήμεροι από τον Νοέμβριο του 2010 για τις κρατήσεις και δεν εξέφρασαν καμία αντίδραση.
2. Ότι κάποιοι «αυθαίρετα ανέλαβαν την εργολαβία της προστασίας των συναδέλφων, όχι όμως και την ευθύνη των ισχυρισμών τους».
3. Στο θέμα των κρατήσεων.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να απαντήσουμε, κοινοποιώντας ταυτόχρονα προς τα σχολεία και τα Γραφεία στα οποία αποστείλατε την επιστολή σας.
1. Οι συνάδελφου Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου ήταν ενήμεροι από τον Νοέμβριο του
2010 για τις κρατήσεις και δεν εξέφρασαν καμία αντίδραση.
Στην παρ. 4 αναφέρετε: «Το Νοέμβριο ενημερώσαμε προφορικά (…για τις κρατήσεις) τόσο τους Διευθυντές των σχολείων όσο και τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου, χωρίς στη συνέχεια να έχουμε έκφραση καμιάς αντίδρασης ή άλλης πρότασης. Δεν έγινε επομένως τίποτε εν κρυπτώ».
1α. Από το Νοέμβριο έως τις 21 Δεκεμβρίου:
Δεν γνωρίζουμε τι έχει ειπωθεί με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου και ούτε μας αφορά, όμως μας αφορά τι έγινε (ή καλύτερα τι δεν έγινε) στη Λήμνο και στον Αγ. Ευστράτιο.
Συστηματική ενημέρωση των συναδέλφων, μέσω των Διευθυντών των σχολείων στα δύο νησιά, για ένα θέμα όπως αυτό που αφορά την προσωπική έγκριση του καθενός για κρατήσεις από τον μισθό του δεν έγινε. Και αυτό, σίγουρα δεν είναι ευθύνη των Διευθυντών.
Έως την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου (και όχι από τον Νοέμβριο όπως γράφετε), ελάχιστοι έως κανένας καθηγητές σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο δεν γνώριζαν για τις κρατήσεις.
Όχι λοιπόν από το Νοέμβριο αλλά από το τέλος Δεκεμβρίου, δύο μόλις ημέρες πριν κλείσουν τα σχολεία.
Ακόμη, σας υπενθυμίζουμε ότι κατά την επίσκεψή σας στη Λήμνο στις 20 Δεκεμβρίου σε κανένα σχολείο δεν ανακοινώσατε το γεγονός και ακόμη, στη συνάντηση που είχατε με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λήμνου επίσης δεν αναφέρατε στα μέλη του ΔΣ τίποτε σχετικό.
Μετά τα παραπάνω, παρακαλούμε για τα σχόλιά σας
*Στη Λήμνο και τον Αγ. Ευστράτιο, «τίποτε δεν έγινε εν κρυπτώ»;
*Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους η Διεύθυνση Δ. Ε. διαχειρίστηκε την ενημέρωση τόσο των συναδέλφων Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου όσο και του συνδικαλιστικού τους οργάνου για το υπό συζήτηση θέμα;
1β. Από τις 21 Δεκεμβρίου έως σήμερα:
Όπως ήδη αναφέραμε, η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, όπως και όλοι (ή σχεδόν όλοι) οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για τις προβλεπόμενες κρατήσεις για την έκδοση των μισθοδοτικών καταστάσεων το μεσημέρι της Τρίτης 21/12/2010 και μάλιστα ηλεκτρονικά. Την αμέσως επόμενη ημέρα (Τετάρτη 22/12) έγινε προφορική διαμαρτυρία από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ στον προϊστάμενο του Γραφείου Δ.Ε. ν. Λήμνου.
Ακόμη, στις 14/1/2011 κατατέθηκε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ επιστολή προς τη Δ/νση Δ.Ε. Ν. Λέσβου με τρία βασικά θέματα, το ένα εκ των οποίων ήταν οι κρατήσεις στη μισθοδοσία. Τόσο στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα όσο και μετά τις 14/1, σε συνεχείς επαφές μας με το Γραφείο Δ.Ε. ν. Λήμνου θέταμε συνεχώς το θέμα αυτό.
Με άλλα λόγια, από τις 21/12/2011 έως και σήμερα είσαστε συνεχώς δέκτης της διαμαρτυρίας των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών της ν. Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου.
Πως αυτό συνάδει με αυτό το οποίο γράφετε στην παρ. 4 «….χωρίς στη συνέχεια να έχουμε έκφραση καμιάς αντίδρασης ή άλλης πρότασης»;
Και ακόμη, από τις 14 Ιανουαρίου που τέθηκε και γραπτά το θέμα των κρατήσεων από το ΔΣ της ΕΛΜΕ, γιατί δεν έχει δοθεί έγγραφη απάντηση;
Ή μήπως η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου, μέρος του ίδιου νομού και δικαιοδοσίας σας, δεν λαμβάνεται υπόψη;
2. Ποιοι είναι επιτέλους αυτοί που παραπληροφορούν και που ανέλαβαν εργολαβικά την προστασία των συναδέλφων, όχι όμως και την ευθύνη των ισχυρισμών τους;
Στην εισαγωγή σας ακριβώς γράφετε: «… να μην επιτρέψουμε στους ήδη απογοητευμένους εκπαιδευτικούς της ακριτικής περιοχής να παραδοθούν στη παραπληροφόρηση όποιων αυθαίρετα ανέλαβαν την εργολαβία της προστασίας των, χωρίς πουθενά να αναλαμβάνουν την ευθύνη των ισχυρισμών τους με την υπογραφή τους».
Εξίσου κακό με την μη ανάληψη ευθύνης που αναφέρετε, θεωρούμε ότι είναι επίσης και η αόριστη και απρόσωπη αναφορά σε κάποιους «που ανέλαβαν την εργολαβία της προστασίας κλπ. κλπ» των εκπαιδευτικών.
Και επειδή,
  • όπως αναφέρετε, δεν είχατε καμία έκφραση αντίδρασης
  • άρα μόνη αντίδραση (που γνωρίζετε) ήταν από το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου
δικαιούμαστε να απορρίψουμε το σχόλιο ως απαράδεκτο, σχόλιο που θίγει ζητήματα νομιμότητας.
Εκτός και αν ο Νόμος περί Σωματείων και το Άρθρο 23 του Συντάγματος περί συνδικαλιστικών ελευθεριών έχουν καταργηθεί στο Ν. Λέσβου.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, επίσημα, επώνυμα, υπεύθυνα και επανειλημμένα εξέφρασε την αντίθεσή του στο μέτρο της κράτησης και δεν επιτρέπει σε κανέναν, τόσο σαν συνδικαλιστικό όργανο όσο και σαν πρόσωπα που το απαρτίζουν τέτοιους χαρακτηρισμούς.
3. Επί της ουσίας για την κράτηση:
3α.Καταρχήν, και σαν θέση, σε μια εποχή όπου γίνεται συστηματική προσπάθεια από μεριάς των κυβερνήσεων, κατάλυσης και διάλυσης κάθε χαρακτηριστικού του κοινωνικού κράτους, οι όποιες δυσκολίες για παροχή δημοσίων υπηρεσιών χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για το πέρασμά τους στον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνοντας με το κόστος της δαπάνης τους ίδιους τους εργαζόμενους. Άρα, σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί σε τέτοια μέτρα.
3β.Καλόπιστα να αποδεχθούμε ότι (παρ. 6.): «… η επιβάρυνση είναι προσωρινή, διάρκειας δύο ή τριών μηνών».
Δεσμεύεστε; .
Γιατί στη συνέχεια αναφέρετε «… με την προϋπόθεση πως θα δοθεί σύντομα λύση από τους διοικητικά προϊστάμενούς μου».
Εμείς τουλάχιστον και σύμφωνα με το ιστορικό της τελευταίας χρονικής περιόδου καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στις πολιτικές των υψηλά ιστάμενων διοικητικών προϊσταμένων μας.
3γ. Τι απομένει λοιπόν;
Τίποτε περισσότερο από τα γραφόμενά σας στη παρ. 7: «Ευθύνη της Διοίκησης είναι να αντιμετωπίζει εξ ολοκλήρου το θέμα της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων και δεν θα πρέπει ο μισθοδοτούμενος να καταβάλλει ούτε 1,4 ούτε 1,7 ούτε 0,1 €».
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                                  ΚΟΡΟΜΠΙΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 

Μοιράσου το άρθρο!