Πολιτική

19/11/2013 - 15:11

Απάντηση Περιφέρειας για το δρόμο Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου: πρώτα τα βασικά ...

Μ

ε αφορμή ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Θεόδωρου Βαλσαμίδη, αναφορικά με την ολοκλήρωση της μελέτης βελτίωσης του δρόμου Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σημειώνει:

Η εν λόγω μελέτη, εντάχθηκε στη ΣΑΕΜΠ 088/3 στα πλαίσια ωρίμανσης έργων για ένταξη στο ΓΠΣ περιόδου 2000-2006.

Η ανάθεση της μελέτης έγινε με διαδικασίες του Ν. 716/77, με προεκτιμώμενη αμοιβή 600.000 ευρώ. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι για την ολοκλήρωση της μελέτης, απαιτείται συνολικό ποσόν 950.000 ευρώ, δηλαδή πρόσθετη δαπάνη 350.000 ευρώ πέραν του εγκεκριμένου ποσού. Ως γνωστόν το αρμόδιο Υπουργείο, κατά πάγια τακτική, δεν εγκρίνει αυξήσεις προϋπολογισμών μελετών που ανατέθηκαν με το Ν. 716/77.

Είναι σαφές ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία δεν είναι εφικτή η εξασφάλιση του πρόσθετου ποσού από τους πόρους της Περιφέρειας, οι οποίοι και μετά βίας καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας της.

Όμως το οικονομικό θέμα αλλά και οι περιβαλλοντικές εμπλοκές λόγω της διέλευσης της οδού από προστατευόμενη περιοχή, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε περαιτέρω ταλαιπωρία τους κινούμενους προς Μεγαλοχώρι μέσω της Αγιάσου. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε μία προσπάθεια εξασφάλισης βασικών κυκλοφοριακών αναγκών των κατοίκων της περιοχής, κινήθηκε προς την κατεύθυνση της συντήρησης και μικρής κατά περίπτωση βελτίωσης των γεωμετρικών στοιχείων του δρόμου. Η εν λόγω προσπάθεια, απέδωσε την έγκριση της χρηματοδότησης των βασικών εργασιών αποκατάστασης της βατότητας, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ.

Η κατάσταση αυτή σαφώς και δεν αποκλείει την ολοκλήρωση της μελέτης σε χρόνο που θα επιλυθούν τα περιβαλλοντικά αλλά πρωτίστως και τα οικονομικά προβλήματα.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να καταδικάσουμε τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες σε διαρκή ταλαιπωρία.

Μοιράσου το άρθρο!