Πολιτική

16/10/2013 - 14:31

Απάντηση Περιφέρειας στο Θ. Βαλσαμίδη για τη λιμνοδεξαμενή Μήθυμνας

Με αφορμή την ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Θ. Βαλσαμίδη για το Υδρευτικό έργο από τον ταμιευτήρα (λιμνοδεξαμενή) Μήθυμνας, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σημειώνει τα παρακάτω:

 1.- Μετά τη λήψη των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, για την κατάρτιση προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου, δόθηκε εντολή στη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου να προβεί στην Επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης η οποία και  ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

2.- Επειδή στη λειτουργία του έργου εμπλέκονται πλέον δύο Φορείς, δηλαδή ο Δήμος Λέσβου και η ΔΕΥΑΛ η απαιτούμενη χρηματοοικονομική μελέτη έπρεπε να συνταχθεί εξ αρχής. Απευθυνθήκαμε στους εν λόγω Φορείς οι οποίοι και συνεργάσθηκαν για την εκπόνησή της και εντός των προσεχών ημερών οριστικοποιούνται τα στοιχεία της.

3.- Παράλληλα έγινε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη ακινήτου στο οποίο προβλέπεται η κατασκευή του αντλιοστασίου για την Περιοχή Πέτρας, με στόχο την απ ευθείας εξαγορά προκειμένου να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Για την περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τις σχετικές νομικές διατάξεις  «Η τιμή αγοράς της εδαφικής έκτασης προσδιορίζεται από ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή ή από επίσημο φορέα που να βεβαιώνουν ότι η τιμή αγοράς δεν υπερβαίνει την εμπορική αξία της εδαφικής έκτασης και την αντικειμενική αξία για τις περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού». Ήδη υπάρχει προφορική συναίνεση του ιδιοκτήτη την οποία αναμένουμε και εγγράφως προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες και να  υπογραφεί το σχετικό προσύμφωνο μεταξύ του ιδιοκτήτη και του Δήμου  Λέσβου (Φορέας Λειτουργίας). Το προσύμφωνο θα  υλοποιηθεί αμέσως μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ οπότε και θα καταστεί δυνατή και η καταβολή του τιμήματος.

4.- Τις προσεχείς ημέρες και με βάση τα προαναφερθέντα, ολοκληρώνεται η συμπλήρωση του Φακέλου που θα υποβληθεί με σχετική αίτηση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

5.- Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι πρόκειται για μια δύσκολη περίπτωση αφού απαιτεί τη συνεργασία τριών φορέων. Και δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός της ελλιπέστατης στελέχωσης της Τεχνικής μας Υπηρεσίας και τον όγκο των έργων που υλοποιούνται. Επί πλέον οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για την παραλαβή των αφανών εργασιών από τριμελείς επιτροπές εξαναγκάζει το σύνολο σχεδόν του προσωπικού σε συνεχή απασχόληση με τα εν εξελίξει έργα. Παρ όλα αυτά καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια με αποτέλεσμα η διαδικασία ένταξης του έργου είναι πλέον στη τελική φάση.

 

Μοιράσου το άρθρο!