Πολιτική

15/03/2016 - 14:45

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντίθετη στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι θεωρεί ότι ενισχύουν την διαπραγματευτική της θέση έναντι των δανειστών. Θεωρεί όμως επίσης πως όλοι οι αγώνες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα όρια της σημερινής πραγματικότητας και τα όποια  αιτήματα να λύνονται με συνεχή και καλόπιστο διάλογο.

 
Σ αυτό το συνεχή διάλογο κάλεσε τους αγρότες πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός.  
 
Με την ίδια λογική η κυβέρνηση πρότεινε μέτρα για τους αγρότες που σε συνδυασμό με το ασφαλιστικό και το φορολογικό να μην επιβαρύνουν  το 90% των μικρομεσαίων αγροτών μας. 
 
Συγκεκριμένα. Πρότεινε περίοδο σταδιακής προσαρμογής πέντε ετών στον ΟΓΑ, ασφαλιστικές εισφορές ύψους 16% αντί για 20% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφορολόγητο για τους μικρομεσαίους αγρότες για πρώτη φορά, απαλλαγή από φορολόγηση όλων των επιδοτήσεων εκτός από την βασική ενίσχυση, πληρωμή με εργόσημο της αγροτικής εργασίας που θα θεωρείται δαπάνη και θα εκπίπτει από τα έσοδα. Στα παραπάνω μέτρα υπάρχει ταξική μεροληψία υπέρ των μικρομεσαίων παραγωγών αφού αυτοί επιβαρύνονται από καθόλου έως ελάχιστα.
 
Αντιθέτως εντελώς αταξικό είναι το μαξιμαλιστικό αίτημα της ομοσπονδίας σας  για αφορολόγητα  καθαρά έσοδα στους αγρότες ύψους 40.000 ευρώ, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο το 1,09% των αγροτών δηλώνει έσοδα πάνω από 30.000 ευρώ που είναι και το υψηλότερο της κλίμακας των αγροτικών εισοδημάτων. Το να βάζουμε τόσο ψηλά τον πήχη ώστε να περνάν όλοι από κάτω για να ευνοούνται όσοι μπορούν να συνεισφέρουν μη απαλλάσσοντας έτσι από δυσβάσταχτα βάρη τους μικρομεσαίους  συμπολίτες μας δεν είναι ούτε υπεύθυνη πολιτική ούτε  ταξική. Και κυρίως δεν είναι πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών.
 
Επιμένουμε στην άποψη ότι οι αγρότες της Λέσβου έπρεπε να εκπροσωπηθούν στη σύσκεψη του Μαξίμου γιατί τα νησιά μας έχουν ιδιαιτερότητες που δεν τις γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των μπλόκων της ηπειρωτικής χώρας.
 
Έτσι ζητήματα, που  και εσείς οι ίδιοι βάζετε σωστά με την ανακοίνωσή σας, όπως η πληρωμή της προκαταβολής της εξισωτικής αλλά και των βιοκαλλιεργητών, δεν συζητήθηκαν στο μέγαρο Μαξίμου. Επίσης δεν συζητήθηκαν η σύνδεση της ΚΑΠ με την νησιωτικότητα, οι χαμηλές τιμές του λαδιού, η αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού με στόχο να ανοίξει η καραντίνα, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, οι πληρωμές του ΕΛΓΑ, το αδιόρθωτο μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ που εμποδίζει την γρήγορη και σωστή πληρωμή των επιδοτήσεων. Αντιθέτως συζητήθηκαν ζητήματα όπως η σύνταξη μητρώου αγροτών που ευνοεί τους  μεγάλους αγρότες της ηπειρωτικής χώρας και όχι τους μικρομεσαίους αγρότες των νησιών μας, που είναι αναγκασμένοι, λόγω του μικρού τους κλήρου, να κάνουν κι άλλες δουλειές για να ζήσουν, ενώ όπως φάνηκε ευνοήθηκαν και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που παίρνουν οι βαμβακοπαραγωγοί, αλλά όχι οι ελαιοπαραγωγοί. Πολύ δε φοβόμαστε ότι η απουσία σας από τον διάλογο αυτό θα έχει και ως συνέπεια η  αναθεωρημένη ΚΑΠ το 2017 να βρει χαμένους για άλλη μια φορά τους αγρότες της Λέσβου.
 
Βέβαια αν η Ομοσπονδία σας θέλει να εκπροσωπείται από αγρότες όπως ο Σιδηρόπουλος, ο Αραμπατζής ή  ο Βαγγέλης ο Μπούτας είναι δικό σας θέμα. Στην περίπτωση αυτή όμως οι Λέσβιοι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν τα αποτελέσματα αυτής της εκπροσώπησης μέσα από ένα δημόσιο απολογισμό.
 
Αυτά τα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες αλλά και θέματα της γενικότερης πολιτικής ο Βουλευτής μας και τα στελέχη του Σύριζα έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να τα συζητούν με τον κόσμο της περιφέρειας. Γι αυτό και οι επισκέψεις τους στα χωριά θα είναι συχνές και αδιάλειπτες. Ο Βουλευτής μας με τις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, θέλησε να αναδείξει  και το σημαντικό ζήτημα της υποβάθμισης των συλλογικών οργανώσεων του αγροτικού κόσμου της Λέσβου τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της απαξίωσης των αρχών του συνεταιρίζεσθαι και της συλλογικής δράσης με την ευθύνη των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων και του αγροτοπατερισμού.
 
Κοινός τόπος όλων των αγροτών πρέπει να αποτελέσει σήμερα η συγκρότηση υγιών συλλογικοτήτων από πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και ομάδας παραγωγών. Σ αυτή την κοινή προσπάθεια  φανταζόμαστε πως δεν είναι αντίθετη η Ομοσπονδία σας. 
 
Στα πλαίσια λοιπόν ενός καλόπιστου διαλόγου καλούμε την Ομοσπονδία σας να ενημερώσει και να συζητήσει με τον Βουλευτή μας, όπως και με όλους τους Βουλευτές του νησιού, τα ζητήματα που την απασχολούν.
 
Τέλος σας πληροφορούμε ότι είναι ανακριβής η  αναφορά της ανακοίνωσής σας ότι ο Βουλευτής μας, κατά την  επίσκεψή του  σε χωριό,  εμποδίστηκε να μιλήσει  και δεν κατανοούμε γιατί αυτός θα πρέπει να είναι λόγος που πρέπει να τον επικαλούνται  και να επιχαίρονται γι αυτόν τα στελέχη της Ομοσπονδίας σας. Παρόμοιες πρακτικές που προσιδιάζουν με τακτικές στελεχών της Χρυσής Αυγής αποδοκιμάστηκαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις από το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Ή μήπως όχι;
 
                                  Από Αγροτικό Γραφείο Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!