Πολιτική

07/05/2011 - 18:44

Από τη Δευτέρα η κάρτα νέων

Ως «μάννα εξ ουρανού» έρχεται από τη Δευτέρα η δωρεάν διάθεση σε όλη την Ελλάδα, 10.000 τεμαχίων της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (πρώην Euro 26 Student) από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Απευθύνεται σε ηλικίες από 13 έως 30 ετών και ήδη, χθες, περισσότερες από 1.000 αιτήσεις είχαν υποβληθεί στην ιστοσελίδα www.europeanyouthcard.gr και μέσω τηλεφώνου στη ΓΓΝΓ από τις 8.30 π.μ. έως τις 4 μ.μ., μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της διάθεσής τους από την υπουργό Εργασίας, κ. Λούκα Κατσέλη. Παράλληλα, αρκετοί ενδιαφερόμενοι είχαν ήδη μεταβεί στα γραφεία της ΓΓΝΓ για να κάνουν αίτηση και να παραλάβουν επιτόπου την κάρτα, ενώ διαρκώς μακραίνει η λίστα των επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους άνεργους νέους (κατόχους κάρτας ΟΑΕΔ), ενώ όταν εξαντληθούν οι 10.000 κάρτες που θα διατεθούν δωρεάν, οι ενδιαφερόμενοι θα καταβάλουν για να την αποκτήσουν, 10 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων ισχύει για έναν χρόνο, ανανεώνεται ετησίως με την καταβολή 10 ευρώ και προσφέρει εκπτώσεις από 10% έως 40% σε μια σειρά προσφερόμενων υπηρεσιών, εντός Ελλάδας και σε άλλα 37 κράτη της Ευρώπης.

Οι υπηρεσίες χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: α) πολιτισμός και ψυχαγωγία, όπου συμπεριλαμβάνονται αλυσίδες κινηματογράφων με 1 ευρώ έκπτωση στο εισιτήριο από Δευτέρα έως Παρασκευή, 29 θέατρα με εισιτήρια από 13 ευρώ (4 σκηνές του Εθνικού, ΚΘΒΕ, Εθνική Λυρική Σκηνή, Από Μηχανής Θέατρο, Τρένο στο Ρουφ, κ.ά.), 21 μουσεία σε όλη την Ελλάδα (Μπενάκη, το Εθνικό και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το αντίστοιχο της Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κ.ά.), β) μόρφωση και εκπαίδευση, όπου προσφέρονται μαθήματα σε ωδεία (Εθνικό και άλλα), δραματικές σχολές, σεμινάρια σε 15, μέχρι στιγμής, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης με έκπτωση από 15% έως 30%, σχολές ξένων γλωσσών, γ) υγεία και ομορφιά (22 κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής), δ) αθλητισμός (γυμναστήρια), ε) φαγητό και ποτό (μπαρ, καφετέριες, 31 εστιατόρια), στ) τουρισμός (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις, τουριστικά γραφεία), ζ) υπηρεσίες τηλεφωνίας, Ιντερνετ, επισκευών και καθαρισμού, η) εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα (βιβλιοπωλεία, δισκοπωλεία, καταστήματα οπτικών, καταστήματα Η/Υ και ηλεκτρονικών ειδών, αθλητικού εξοπλισμού, ειδών καλλυντικών), θ) μεταφορές (ενοικιάσεις αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων).

Πληροφορίες για την κάρτα μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι και στο Facebook (πληκτρολογώντας στην αναζήτηση European Youth Card) και το Twitter (twitter.com/#!/institute 4youth), αλλά και στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα www.european youthcard.org

Τρόποι απόκτησης Ταυτότητα και μία φωτογραφία χρειάζονται οι νέοι που θέλουν να αποκτήσουν με τους εξής τρόπους την European Youth Card: είτε συμπληρώνοντας την online αίτηση, είτε από τα γραφεία της ΓΓΝΓ και του Ινστιτούτου Νεολαίας (τέρμα οδού Αχαρνών 417 - ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος, τρόλεϊ 6, λεωφορεία Β9, Γ9 - τηλ. 2102599422 και 444) ή από ειδικά σημεία στους σταθμούς του μετρό Αγ. Αντώνιος (γραμμή 2, 12.00-18.00) και Κεραμεικός (γραμμή 3, 16.00-22.00), από 9 - 15/5. «Η κάρτα διατίθεται στην Ελλάδα από το 2006, ωστόσο φέτος επανενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα» εξηγεί η κ. Μαρκέλλα Πελοποννησίου, επιστημονική συνεργάτις της ΓΓΝΓ και υπεύθυνη της κάρτας νέων, η οποία προσθέτει ότι η πλειονότητα των ήδη κατόχων είναι μεταξύ 24 και 30 ετών. πηγή: ΚΑθΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το άρθρο!