Skip to main content
|

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου... για τη μνήμη των προσφύγων - 102η επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Δήμος Δυτικής Λέσβου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σαββάτο και την Κυριακή 21 και 22 Σεπτεμβρίου, οι οργανωμένες από το Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Ένωση Μικρασιατών του Δήμου Δυτικής Λέσβου εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην 102η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τη μνήμη των προγόνων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Καλλονή και τα άλλα χωριά του Δήμου.

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σαββάτο 21 Σεπτεμβρίου με εσπερινό στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στον προσφυγικό οικισμό της Αρίσβης.

Ακολούθησε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, ημερίδα με θέμα «1922. Τα πριν και τα μετά μιας παλιγγενεσίας».

Την εκδήλωση που συγκέντρωσε πολύ κόσμο χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ζαχαρώ Ιωακείμ και η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών του Δήμου Δυτικής Λέσβου Μένη Ατσικμπάση. Την ημερίδα παρακολούθησε και χαιρέτισε επίσης ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος.

 «Γιατί ο Σεπτέμβριος του 1922 και τα όσα ακολούθησαν δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Αλλά συναποτελούν μια πραγματική τομή για την Ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση την Ελληνική ιστορία. Αφού επέφεραν πέραν των άλλων μια ανανέωση στις δομές των τοπικών κοινωνιών και τον πολιτισμό τους», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο κ. Βέρρος τονίζοντας την ανάγκη «να διδασκόμαστε από τα αποτελέσματα του διχασμού που είχε σαν αποτέλεσμα τη Μικρασιατική καταστροφή».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κ. Ιωακείμ στο χαιρετισμό της ανακοίνωσε πως ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σχεδιάζει και διεκδικεί: «Την καταγραφή και την ανάδειξη των Μικρασιατικών ενθυμημάτων. Την δημιουργία μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Δήμο. Τη δημιουργία μνημείου Μικρασιατικού Ελληνισμού».

δ

Στην ημερίδα ανέπτυξαν με επιτυχία τα παρακάτω θέματα, οι:

Στρατής Χαραλάμπους, Αντιστράτηγος σε αποστρατεία, ιστορικός: «Μικρασιατική Εκστρατεία. Τα βήματα προς την καταστροφή»

Στρατής Μπαλάσκας, Δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος Ωρολογάς – Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος Καλαφάτης. Από τη Μικρασιατική Άμυνα στην Καταστροφή. Από τη σύγκρουση στην Αγιοποίηση». 

Αφροδίτη Πελτέκη, Υποψήφια διδάκτορας τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Η κληρονομημένη Μικρασιατική ταυτότητα της προσφυγικής Λεσβιακής υπαίθρου».

Προήδρευσε η Δέσποινα Ανδρέου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης..

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στη μνήμη «των Αγίων ενδόξων και μεγάλων Εθνομαρτύρων Ιεραρχών και των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή», στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Καλλονή. Για το νόημα της μίλησε εκ μέρους της Ένωσης Μικρασιατών ο π. Χριστόφορος Ταράνης.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους διοργανωτές, το βουλευτή Λέσβου Παναγιώτη Παρασκευαίδη, εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και άλλων κοινωνικών φορέων στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία της Καλλονής. 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία