Πολιτική

22/02/2011 - 00:39

Αποκάλυψη: Ξεπουλάνε το γεωθερμικό πεδίο της Λέσβου στη ΔΕΗ

22/02/2011 ώρα 17:20

Με  βάση το ΦΕΚ Β248/2011  και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τους τοπικούς φορείς  το γεωθερμικό πεδίο της Λέσβου παραχωρείται στη ΔΕΗ !!!

Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία του ΦΕΚ

 

Έγκριση μεταβίβασης του δικαιώματος αναζήτησης έρευνας και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στη νήσο Λέσβο από τη Δ.Ε.Η Α.Ε στη «Δ.Ε.ΗΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.»

Έγκριση μεταβίβασης του δικαιώματος αναζήτησηςέρευνας και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στη νήσο Λέσβο από τη Δ.Ε.Η Α.Ε στη «Δ.Ε.ΗΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» .Με την αριθ. Δ9/Δ/Φ163/1465/208/25.01.2011 απόφασητου Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξειςτων άρθρων 74, 76, 143 και 144 του ν.δ 210/73 «ΠερίΜεταλλευτικού Κώδικος», (ΦΕΚ 277/Α), όπως τροποποι−ήθηκε με τον Ν. 274/1976 (ΦΕΚ 50/Α) και των άρθρων 3παρ. 2, 5 παρ. 4, 7 και 13 παρ. 1 του ν. 3175/2003 «Αξιο−ποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, τηλεθέρμανση καιάλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 207/Α), όπως τροποποιήθηκε μετο άρθρο 37 παρ. 11 του ν. 3734/2009 (ΦΕΚ 8/Α):

Η μισθώτρια υποχρεούται μέχρι τέλους Νοεμβρίου κάθε έτους να υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Ενέρ−γειας και Κλιματικής Αλλαγής του Υ.Π.Ε.Κ.Α λεπτομερήπρογράμματα ερευνητικών εργασιών για το επόμενο ημερολογιακό έτος μαζί με τα σχετικά χρονοδιαγράμ−ματα, τις τεχνικές εκθέσεις και τον οικονομικό προϋ−πολογισμό των εργασιών.Μέσα σε τρεις (3) μήνες από την υποβολή του ετήσιουερευνητικού προγράμματος ο Υπουργός ΠεριβάλλοντοςΕνέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δικαιούται να επι−φέρει τροποποιήσεις οι οποίες, τελούν υπό την αίρεσητης αποδοχής της μισθώτριας και μετά δε την αποδο−χή τους καθίστανται υποχρεωτικές για τη μισθώτρια.Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας χωρίςαπάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας καιΚλιματικής Αλλαγής το πρόγραμμα που υποβλήθηκεθεωρείται εγκεκριμένο και παρέχεται το δικαίωμα καιη υποχρέωση στη Δ.Ε.Η. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. να το εκτελέσει κανονικά.

Η μη υποβολή των στοιχείων και εκθέσεων καθώς καιη μη εκτέλεση ή η ελλιπής υλοποίηση του εγκεκριμένουπρογράμματος επιφέρει την, κατόπιν αποφάσεως τουΥπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλ−λαγής, κατάπτωση ποσοστού από την εγγύηση καλήςεκτελέσεως (κατά τα οριζόμενα στο οικείο άρθρο τηςσύμβασης) ίσου προς 20% αυτής. Σε περίπτωση υποτρο−πής μπορεί, με απόφαση του Υπουργού ΠεριβάλλοντοςΕνέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να κηρυχθεί η μισθώτρια έκπτωτη και το σύνολο της ως άνω εγγυήσεωςνα καταπέσει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου . Οι ερευνητικές εργασίες είναι δυνατό να εκτελούνταικαι σε χώρους λειτουργούντων λατομείων και μεταλλείων τηρουμένων των σχετικών διατάξεων με τρόπο ώστενα μην παρεμποδίζεται η λειτουργία τους. Σε αντίθετηπερίπτωση έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στην παρ. 2του αρθ. 1 του ν. 3175/03 («Αξιοποίηση του γεωθερμικούδυναμικού, τηλεθέρμανση και άλλες διατάξεις»).Σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών που μπορεί ναεπηρεάσουν ιαματικές πηγές ή τη διαχείριση γειτονικώνγεωθερμικών πεδίων που έχουν εκμισθωθεί σε τρίτουςκαι σε τυχόν ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν έχουνεφαρμογή τα οριζόμενα στην παρ. 3 του αρθ. 1 και τηνπαρ. 3 του αρθ. 13 του ν.3175/03.Οι ετήσιες εκθέσεις για τις ερευνητικές εργασίες θαυποβάλλονται από τη μισθώτρια το αργότερο τον Απρί−λιο κάθε έτους και θα συνοδεύονται από συνοπτικήέκθεση – απολογισμό των εργασιών που εκτελέστηκαντην προηγούμενη ερευνητική περίοδοΣτις προαναφερόμενες ετήσιες εκθέσεις θα περιγρά−φονται και οι χώροι στους οποίους, σύμφωνα με τασυμπεράσματα των μέχρι τότε ερευνών, δεν υπάρχειγεωθερμικό ενδιαφέρον για τη μισθώτρια.

Εν γένει οι μελέτες και εκθέσεις που θα υποβάλλονταιαπό τη μισθώτρια στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και γενικότερα στουςαρμόδιους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου πρέπει νασυντάσσονται από τους επιστήμονες που προβλέπονταιαπό τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.Το Δημόσιο μπορεί να διαθέσει σύμφωνα με τα προ−βλεπόμενα από το ν.3175/03 το Γεωθερμικό ΔυναμικόΧαμηλής θερμοκρασίας με την προϋπόθεση ότι κατάτην κρίση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας καιΚλιματικής Αλλαγής, η εκμετάλλευσή του δεν θα επηρεάσει την απόδοση του Γεωθερμικού δυναμικού υψηλήςθερμοκρασίας και με τον όρο ότι οι φορείς διαχείρισης του δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας οφείλουννα αποζημιώσουν τη Δ.Ε.Η. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. για ταερευνητικά έργα που έχει εκτελέσει βάσει των οποίωνέχει εντοπιστεί το εν λόγω δυναμικό.Έρευνα εξάλλου σε χώρους που περιλαμβάνονται στιςδιατάξεις του ν. 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλεςδιατάξεις» απαγορεύεται αν δεν εφαρμοστούν οι προ−βλεπόμενες διαδικασίες.

Απαγορεύεται, τέλος, επί ποινή εκπτώσεως στη μι−σθώτρια οποιαδήποτε δικαιοπραξία σχετιζόμενη με τομίσθιο αν δεν εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες διαδι−κασίες κατά τα αρθ. 24−32 του ν.1892/90 «Δικαιοπραξίεςστις παραμεθόριες Περιοχές».3. Το άρθρο 4 αντικαθίσταται ως εξής:«Η μισθώτρια Δ.Ε.Η. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. οφείλει ναεκμεταλλεύεται το Γεωθερμικό Δυναμικό Υψηλής θερμο−κρασίας του εκμισθούμενου χώρου κατά τους κανόνεςτης σύγχρονης επιστήμης και της τεχνικής και τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές νομοθετικές και κανονιστικέςδιατάξεις και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα γιατη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των υπ’αυτήςαπασχολουμένων, των διαβατών, των περιοίκων καθώςκαι την προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμότης ρύπανσης στο ελάχιστο και τη λήψη μέτρων απο−κατάστασής του.Ειδικότερα η μισθώτρια θα προχωρεί στην αδιάκοπηέρευνα μελέτη και αξιολόγηση των αποτελεσμάτωντων ερευνών και οφείλει μέχρι το Δεκέμβριο του 2013να έχει εγκαταστήσει την μονάδα 8MW στην περιοχήτης Στύψης, να έχει ολοκληρώσει και υποβάλει το αντίστοιχο τελικό πρόγραμμα εκμετάλλευσης για ολόκληροτον εκμισθωμένο σ’αυτήν χώρο.

Από το Δεκέμβριο του 2013 η μισθώτρια οφείλει να θέσει σε λειτουργία την παραπάνω μονάδα των 8 MW καινα εκμεταλλεύεται το απαιτούμενο για τη λειτουργίατης γεωθερμικό δυναμικό. Ομοίως οφείλει να υλοποιήσειτο προαναφερόμενο τελικό πρόγραμμα εκμετάλλευσηςτου πεδίου και να θέσει εντός των προβλεπομένων απόαυτό ορίων τις αντίστοιχες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Ουδεμία απόκλιση από το ανωτέρω πρόγραμμαείναι επιτρεπτή, επί ποινή εκπτώσεως, χωρίς προηγούμενη έγκριση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αδικαιολόγητη αργίαπέραν του έτους για οποιαδήποτε από τις εγκατεστημένες μονάδες δυνατόν να επιφέρει την έκπτωση απότα μισθωτικά δικαιώματα είτε από μέρος είτε από τοσύνολο του πεδίου ύστερα από απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η Δ.Ε.Η. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. έχει την υποχρέωση κατάτην εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού του πεδίου να τηρεί την κείμενη νομοθεσία για εκμετάλλευσηγεωθερμικού δυναμικού, για ηλεκτροπαραγωγή και γιατην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και όλες τιςεγκριθείσες μελέτες και προγράμματα και την παρού−σα σύμβαση. Η μισθώτρια υποχρεούται, πριν από κάθεεπέμβαση στο μίσθιο είτε κατά το ερευνητικό στάδιοείτε κατά το στάδιο εκμεταλλεύσεως, να εφοδιασθείμε τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία γιατην άσκηση της σχετικής δραστηριότητας διοικητικέςάδειες και εγκρίσεις, όπως την έγκριση περιβαλλοντικώνόρων ή την έγκριση επεμβάσεως σε δάσος ή δασικήέκταση ή την έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού. Το Δημόσιο δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που απορριφθείσχετικό αίτημα της μισθώτριας, καθώς και για τους τυ−χόν περιορισμούς ή/και απαγορεύσεις που ενδεχομένωςθα τεθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και ΚλιματικήςΑλλαγής διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης τοδικαίωμα ελέγχου, κατά την κρίση του, της αναπτυσσό−μενης στο μίσθιο δραστηριότητας της μισθώτριας».4. το άρθρο 6 αντικαθίσταται ως εξής:«Από το έτος 2010 η Δ.Ε.Η. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. οφείλει ετήσιο μίσθωμα προς το Δημόσιο για την εκμετάλλευση του Γεωθερμικού Πεδίου ίσο με το 1% του κόστουςπρομήθειας του φυσικού αερίου που θα απαιτείτο για τηλειτουργία της μονάδας με τη συμβατική παραδοχή ότιαπαιτούνται 174 Nm3 φυσικού αερίου για την παραγωγή1 MWh ηλεκτρικής ενέργειας.Για όσο χρόνο η μονάδα των 8 MW δεν έχει ενταχθείστο ηλεκτρικό δίκτυο, για τη βεβαίωση μισθωμάτωνπου αφορούν την παρούσα μίσθωση θα θεωρείται ότικατά το χρονικό διάστημα που αναφέρεται η σχετικήβεβαίωση, η μονάδα λειτούργησε επί 24ώρου βάσεωςκαι στο 50% της δυναμικότητάς της.Σε περίπτωση κατασκευής και άλλων μονάδων παραγωγής θα ισχύει ο ίδιος τρόπος υπολογισμού μισθώματος.

Τα μισθώματα υπολογίζονται και βεβαιώνονται στηναρμόδια ΔΟΥ εφ’ άπαξ κατ’ έτος εντός μηνός με στοιχείαπου οφείλει να υποβάλει η Δ.Ε.Η. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.μέχρι το Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου αυτού πουοφείλονται τα μισθώματα. Σε περίπτωση μη έγκαιρηςυποβολής στοιχείων για τη βεβαίωση επιβάλλεται μεαπόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας καιΚλιματικής Αλλαγής. πρόστιμο ποσού ίσου με το 20%της εγγυητικής επιστολής. Τα μισθώματα θα καταβάλ−λονται από τη μισθώτρια εφάπαξ εντός ενός (1) μηνόςαπό της βεβαιώσεώς του στο Δημόσιο Ταμείο. Εντός τηςαυτής προθεσμίας θα υποβάλλεται από τη μισθώτριαστο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και ΚλιματικήςΑλλαγής το οικείο τριπλότυπο εισπράξεως.Η καθυστέρηση πληρωμής των οφειλομένων στο Ελ−ληνικό Δημόσιο μισθωμάτων πέραν των τριών (3) μη−νών από τη βεβαίωση τους επιφέρει την έκπτωση τηςμισθώτριας από τα μισθωτικά της δικαίωμα και τηνκατάπτωση της σχετικής εγγυήσεως καλής εκτελέσεωςυπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.Τη μισθώτρια βαρύνουν, επίσης, οι προβλεπόμενεςαποζημιώσεις από την κείμενη εργατική και ασφαλιστικήνομοθεσία, οι εισφορές υπέρ του Ι.Κ.Α. ή άλλων ασφα−λιστικών οργανισμών και γενικά η μισθώτρια ευθύνε−ται για κάθε είδους οφειλές προς οιονδήποτε τρίτο, οιοποίες αφορούν όλο το προσωπικό που απασχολείταιστο μίσθιο και που απορρέουν από την σχετική σχέσηεργασίας αυτού και τη μισθώτριας, καθώς και από οι−αδήποτε άλλη αιτία».5. το άρθρο 8 αντικαθίσταται ως εξής:«Η μισθώτρια αναλαμβάνει την υποχρέωση να προφυλάσσει με δικές της δαπάνες τον χώρο του μισθίου καιτις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης που έχουν δημιουρ−γηθεί ή θα δημιουργηθούν στο μέλλον στο χώρο τουμισθίου, καθ’ όλη τη διάρκεια της μισθώσεως, ασκώνταςκάθε εκ του νόμου προβλεπόμενο δικαστικό μέσο και ναειδοποιεί συγχρόνως, χωρίς καθυστέρηση, τον Υπουρ−γό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγήςγια κάθε εκ μέρους τρίτου προσβολή των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου επί του γεωθερμικού πεδίου,άλλως δύναται να κηρύσσεται έκπτωτη η μισθώτρια μεαπόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας καιΚλιματικής Αλλαγής.Η μισθώτρια ευθύνεται επίσης έναντι του Δημοσίουγια κάθε θετική ή αποθετική ζημία, επιφυλασσομένωντων ποινικών ευθυνών της έναντι του Δημοσίου.Το Δημόσιο δεν ευθύνεται για την εν γένει κατάστα−ση και τα όρια του μισθίου, καθώς και για ενδεχόμενηολική ή μερική εκνίκηση του μισθίου, καθώς και γιατην περίπτωση που τρίτος διαταράξει ή αποβάλει τημισθώτρια από την κατοχή ή τη χρήση του μισθίου καιτις εγκαταστάσεις αυτού.Στη σύμβαση που θα ακολουθήσει την παρούσα, τασυμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι, σε περίπτωση εκνι−κήσεως, το Ελληνικό Δημόσιο ευθύνεται έναντι αυτώνπου το εξενίκησαν μόνον για το μίσθωμα που αναλογείσε αυτούς και εισπράχθηκε από τον εκμισθωτή, η δεμισθώτρια θα ευθύνεται για κάθε τυχόν επιπλέον αξίω−ση εκείνων που εξενίκησαν το μίσθιο από το ΕλληνικόΔημόσιο και η μισθώτρια αποδέχεται ότι οφείλει ναικανοποιήσει τις επιπλέον αξιώσεις αυτές των εκνικη−σάντων για απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν κατά τηδιάρκεια της παρούσας μισθώσεως».6.

Το άρθρο 9 αντικαθίσταται ως εξής:«Η μισθώτρια δεν δικαιούται να εκχωρήσει και ναμεταβιβάσει με οποιονδήποτε τρόπο, τύπο και μορφήτα δικαιώματά της που απορρέουν από τη σύμβασηαυτή προς οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρό−σωπο, παρά μόνον κατόπιν προηγούμενης εγκρίσεωςτου Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και ΚλιματικήςΑλλαγής, ο οποίος δικαιούται να παράσχει την έγκρισήτου αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και13 παρ. 1 του ν. 3175/2003 «Αξιοποίηση του γεωθερμικούδυναμικού, τηλεθέρμανση και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ207/Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 παρ. 11του ν. 3734/2009 (ΦΕΚ 8/Α).Εντός ενός (1) μηνός από της ως άνω εγκρίσεως, οεκδοχεύς των δικαιωμάτων της μισθώτριας υποχρεού−ται να αντικαταστήσει τις κατατεθειμένες εγγυήσειςμε νέες στο όνομά του. Στην περίπτωση, που ο εκ−δοχεύς των δικαιωμάτων της μισθώτριας δεν προβείεμπροθέσμως στην αντικατάσταση των εγγυήσεων, θαπαρακρατούνται οι εγγυήσεις της μισθώτριας, η οποίαδεν δικαιούται να τις αποσύρει πριν από την αντικα−τάστασή τους.Υπομίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και διαχεί−ρισης επί του γεωθερμικού πεδίου προς οιονδήποτετρίτο αποκλείεται.Προκειμένου η μισθώτρια να συστήσει για τον σκο−πό εκμεταλλεύσεως του μισθίου οιανδήποτε εταιρεία(ανώνυμη, ετερόρρυθμη κ.λ.π.) απαιτείται προηγουμένωςέγκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας καιΚλιματικής Αλλαγής»

Μοιράσου το άρθρο!