Πολιτική

24/09/2014 - 12:17

Αποκέντρωση!

style="text-align: justify;"> 
Απευθείας παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου που δεν προβλέπονται στον Καλλικράτη.
Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους αντιδημάρχους, θα λαμβάνουν αποφάσεις με την ευχέρεια που τους δίνουν πλέον οι παρεχόμενες αρμοδιότητες και θα τις εκτελούν δίχως την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
 
 
Σε ήρεμο κλίμα κύλησε η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου μετά τις δημαιρεσίες, με το δήμαρχο να δείχνει προς τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, διάθεση συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που πλήττουν το δήμο μας. 
Μετά τη συζήτηση ορισμένων εκτός ημερήσιας διάταξης επειγόντων θεμάτων, ο δήμαρχος τόνισε ότι στο μέλλον θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρχουν ή να τίθενται ελάχιστα θέματα εκτός ημερήσιας. 
Το πρώτο θέμα του Συμβουλίου, αφορούσε στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου προς τα Τοπικά Συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου. 
 
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ 
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων, πως από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, κάνει πράξη όσων υποσχέθηκε προεκλογικά περί αποκέντρωσης των εξουσιών και παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους προέδρους. 
«Ήδη με την πρώτη απόφασή μου την 1η Σεπτεμβρίου, παραχώρησα σειρά αρμοδιοτήτων στους προέδρους που δεν προβλέπονται στον Καλλικράτη, ενώ τώρα παραχωρούνται αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου απευθείας στα Τοπικά Συμβούλια, που μπορούν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους αντιδημάρχους, να εκτελούν αποφάσεις που θα λαμβάνουν χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου». Παράλληλα, ο Σπ. Γαληνός ανακοίνωσε ότι θα απλουστευτούν οι διαδικασίες χορήγησης της πάγιας προκαταβολής και ότι σε κάθε χωριό θα οριστεί αρμόδιος υπάλληλος που θ ασχολείται σχετικά, ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.
 
ΧΩΡΙΣ ΠΟΡΟΥΣ;
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να μάθουν αν θα δοθούν και οι ανάλογοι πόροι στα Δημοτικά Συμβούλια εκτός από τις αρμοδιότητες, ενώ οι πρόεδροι αναφέρθηκαν στα προβλήματα με την είσπραξη της πάγιας προκαταβολής, καθώς και με τα ζητήματα καθημερινότητας. 
Στις τοποθετήσεις τους, οι πρόεδροι του Πλωμαρίου, του Περάματος και των Λουτρών, ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία και αρμοδιότητες στα του οίκου τους, καθώς και καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας όπως η αποκομιδή απορριμμάτων, τα προβλήματα ύδρευσης, η διαχείριση των κοιμητηρίων κ.α. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Πάνου Πίτσιου, προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, ο οποίος ζήτησε διευκρινήσεις για τις αρμοδιότητες και για το πώς οι αποφάσεις μπορούν να γίνουν πράξη. 
 
ΝΑΙ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ 
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στρ. Κυρατζής, ανέφερε ότι οι αρμοδιότητες αυτές που δίνονται σήμερα στα Τοπικά Συμβούλια είναι εκείνες που αναφέρει ρητά ο Καλλικράτης, δεν δόθηκαν, όμως, ποτέ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Όπως είπε, ψηφίζει υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, αν και τηρεί αρκετές επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το σύστημα και αν οι πρόεδροι θα έχουν πραγματικές εξουσίες ή απλά θα είναι γνωμοδοτικός ο χαρακτήρας τους. Τόνισε δε, ότι θα έπρεπε να ανοίξουν και πάλι, έστω για λίγες ώρες την εβδομάδα, τα γραφεία των κοινοτήτων, όπου ο κόσμος να μπορεί ν απευθύνεται. 
 
ΚΑΛΟ ΒΗΜΑ 
Ως ένα καλό πρώτο βήμα, χαρακτήρισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ο επικεφαλής της παράταξης «Άλλος Δρόμος» Στρ. Γεωργούλας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ψηφίζει υπέρ, αν και επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, για να υπάρξει ανάλογη συνέχεια. 
Υπέρ της πρότασης ψήφισε και ο Νίκος Κουρτζής, προσθέτοντας ότι θα πρέπει στον προϋπολογισμό να υπάρξει και η ανάλογη πρόβλεψη των χρημάτων που θα χρησιμοποιήσουν οι πρόεδροι.
 
ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ 
Κενές περιεχομένου, αφού δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη πόρων, γεγονός που θα επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση στα χωριά, χαρακτήρισε τις αρμοδιότητες που δίνονται, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Τσιριγώτη, επαναλαμβάνοντας ότι η παράταξή της είναι κάθετα αντίθετη στον Καλλικράτη, ο οποίος μόνο κακό έχει προκαλέσει στην Αυτοδιοίκηση από τη μέρα που εφαρμόστηκε. 
 
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!