Πολιτική

23/02/2016 - 18:29

Αποστομωτική απάντηση Δημάρχου στο δημοσίευμα της «Bild» με τίτλο: «Λέσβος,το νησί των νεκρών προσφύγων»

Σχετικά με άρθρο της Γερμανικής εφημερίδας «Bild», με τίτλο: «Λέσβος, το νησί των νεκρών προσφύγων», θα θέλαμε νε επισημάνουμε τα εξής:

Σε κάθε μαύρη εικόνα που παρουσιάζει η εφημερίδα «Bild», έχουμε να αντιπαραθέσουμε δεκάδες χιλιάδες εικόνες ελπίδας, ανθρωπιάς και ζωής.

Σε αντίθεση με όσα το δημοσίευμα αναφέρει, περί «ζοφερής κατάστασης», καθώς και τις προσεκτικά σκηνοθετημένες εικόνες που προβάλλονται στο βίντεο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, η Λέσβος είναι το νησί που σώζει ζωές, που προσφέρει απλόχερα αγάπη, συμπαράσταση και ανθρωπιά, ενώ παράλληλα παραμένει ένας τόπος πανέμορφος, φιλόξενος και πάνω απ’ όλα ασφαλής, για κάθε επισκέπτη.  

Προσκαλούμε τους συντάκτες του παραπάνω άρθρου, να επισκεφθούν ξανά τη Λέσβο, όπου θα τους ξεναγήσουμε στον καθορισμένο χώρο αποθήκευσης σωσιβίων, που τον παρουσίασαν ως ένα ατελείωτο βουνό από σκουπίδια, στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και στους άλλους οργανωμένους χώρους πρώτης υποδοχής, καθώς και σε μια περιπολία σκάφους του λιμενικού, του οποίου τα πληρώματα καθημερινά σώζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

            Η Λέσβος διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με υποδειγματικό τρόπο μεγάλες προσφυγικές ροές και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Παράλληλα, παραμένει ένας ιδανικός τουριστικός προορισμός, με πλούσιες φυσικές ομορφιές και αποδεδειγμένα φιλόξενους κατοίκους. Αδιάψευστοι μάρτυρες, οι εκατοντάδες Γερμανοί εθελοντές που βρίσκονται στο νησί μας και βιώνουν όσα περιγράψαμε παραπάνω.  

 

ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

          


Regarding the article of the German newspaper “Bild” entitled “Lesvos, the island of the dead refugees” we would like to note the following:

For every black image that the newspaper presents, we have an antithesis of hundreds of thousands images of hope, humanism and more important life.

In contrast to what the article reports about a “gloomy situation” and the meticulously edited images that are featured in the video uploaded to the site of the newspaper, Lesvos is the island that saves lives and generously gives love and compassion, while it remains a beautiful, hospitable and above all secure place for every visitor.

We invite the authors of this article to visit Lesvos again so that we can guide them through the designated life vest storage site that they featured as a pile of rubbish, to the accommodation centre of Kara Tepe and the other organized first reception centers and of course to a Hellenic coastguard patrol boat, the crew of which save thousand lives every day.

Lesvos administered in an exemplary way this large refugee influx and it is an example to follow. In the meantime, it is an ideal tourist destination, with unparalleled natural beauty and proven hospitable people. Indisputable proof for the above, is the hundreds German volunteers that are on the island experiencing what we previously described.

 

up date Ανακοίνωση και από το Δίκτυο Κοινοτήτων:

Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, εκφράζει την απογοήτευση και τον προβληματισμό της για τα δημοσιεύματα της Γερμανικής Εφημερίδας BILD σε βάρος του Νησιού και των κατοίκων του.

Όλο αυτό το διάστημα όλοι μας βιώνουμε το δράμα χιλιάδων ανθρώπων, που φτάνουν στις ακτές μας εξαντλημένοι, λεηλατημένοι με κάθε τρόπο, αβοήθητοι. Αβοήθητοι από μια Ευρώπη που ανέχεται τον πόλεμο που τους ξεριζώνει, από μια Ευρώπη που δεν μπορεί στοιχειωδώς να διαχειριστεί ακόμα και το θέμα της μεταφοράς τους από την Τουρκία. Στον αιώνα μας άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρησιμοποιούν αποκλειστικά για τη διέλευση του Αιγαίου, φουσκωτές βάρκες αμφιβόλου ποιότητας, με τα γνωστά αποτελέσματα των πνιγμών και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Στον αντίποδα χώρες της Ευρώπης κλείνονται σε κλουβιά από συρματοπλέγματα για να «προστατευθούν», να ξορκίσουν το κακό, γίνονται οι ίδιες χώρες «νεκρών» ανθρώπων.

Εμείς εδώ στη Λέσβο καλούμε κάθε ελεύθερο στη ψυχή άνθρωπο, να μας επισκεφθεί, για να δει από κοντά πώς διαχειριζόμαστε το πρόβλημα με τις όποιες δυνάμεις έχουμε. Να δει το χαμόγελο των ανθρώπων που έρχονται στα παράλια μας, να δει τις προσπάθειες μας στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου και Νησιωτικού περιβάλλοντος, να δει τα πρόσωπα των ντόπιων που μέρα – νύχτα προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις, όπου και όσο ο καθένας μπορεί.

Και το κυριότερο μέσα σε αυτή την ένταση να διαπιστώσει ότι η Λέσβος εξακολουθεί να είναι φιλόξενος και ασφαλής τουριστικός προορισμός, που σέβεται στο ακέραιο και τον τελευταίο της επισκέπτη.

Προτρέπουμε λοιπόν το Γερμανικό, αλλά και στο σύνολο του, τον Ευρωπαϊκό Τύπο, να στηρίξει μέσω της προβολής τη χώρα μας και τα Νησιά μας, που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία κρατούν ψηλά τα ιδεώδη του σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας.

 

                                                                                                                                   Προκόπης Σινάνης

                                                                                                       Συντονιστής Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου

 

Τι αναφέρει το απαράδεκτο δημοσίευμα:

 

Επιτόπια έρευνα στη Λέσβο έκαναν δύο ρεπόρτερ της γερμανικής εφημερίδας «Bild» Επιτόπια έρευνα στη Λέσβο έκαναν δύο ρεπόρτερ της γερμανικής εφημερίδας «Bild», η οποία έχει τίτλο στο επίμαχο ρεπορτάζ της, «Λέσβος, το νησί των νεκρών προσφύγων». Οι δημοσιογράφοι της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Γερμανίας αναφέρονται στην θλιβερή αλήθεια.

«Οι σκηνές που απεικονίζονται στο τρισδιάστατο βίντεο αντανακλούν την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο: σωσίβια πεταμένα στις ακτές του νησιού αλλά και πρόχειροι τάφοι ων προσφύγων που έχασαν την ζωή τους στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από την φρίκη του πολέμου στην πατρίδα τους και να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην ευρωπαϊκή " γης της επαγγελίας"».

«Λίγοι στο νησί ξέρουν ότι υπάρχει αυτό το νεκροταφείο», γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Αυτή είναι η θλιβερή αλήθεια. Στα κανονικά νεκροταφεία του νησιού δεν υπάρχει χώρος για να γίνει η ταφή των προσφύγων που πνίγηκαν. Για εβδομάδες, πολλές σοροί είχαν μείνει σε ψυγεία καθώς δεν μπορούσε να γίνει η ταφή τους», προσθέτει. «Η Λέσβος ήταν κάποτε γνωστή ως ο παράδεισος των διακοπών. Για τους πρόσφυγες έγινε ένας τόπος ελπίδας. Τώρα όμως, έγινε το νησί των νεκρών προσφύγων. Από τον Ιανουάριο, περίπου 400 παιδιά έχουν χάσει την την ζωή τους στη Μεσόγειο», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Μοιράσου το άρθρο!