Πολιτική

17/10/2011 - 12:02

ΑΣΠΑ: Κάλεσμα σε απεργία στις 19 και 20 Οκτωβρίου

Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών Αιγαίου (ΑΣΠΑ)

Κάλεσμα σε απεργία στις 19 και 20 Οκτωβρίου

Η πολιτική της κυβέρνησης γίνεται μέρα με μέρα πιο επιθετική. Επιχειρεί να επιβάλλει ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Μετά τις εξοντωτικές μειώσεις των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο τομέα, τις περικοπές επιδομάτων, την επιβολή έκτακτων εισφορών και χαρατσιών σε όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και σε συνταξιούχους και άνεργους, φέρνει στη Βουλή το «πολυνομοσχέδιο» που θα εξαθλιώσει μισθολογικά όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση μέσα από την «εφεδρεία», θα περικόψει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, θα καταργήσει εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να οδηγήσει σε πτώχευση όλους τους εργαζόμενους και να εκχωρήσει το δημόσιο πλούτο προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, όπως υπαγορεύουν τα επιτελεία του, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο το δημόσιο πανεπιστήμιο δέχεται ολομέτωπη επίθεση: - Οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων έχουν περικοπεί στο 50%. - Εκατοντάδες συμβασιούχοι διδάσκοντες απολύθηκαν, ειδικά στα περιφερειακά. - Όσοι συμβασιούχοι διδάσκοντες δεν απολύθηκαν καλούνται να δουλέψουν με 9μηνες συμβάσεις. - Οι μισθοί των πανεπιστημιακών και όλων των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια συνεχώς μειώνονται. - Σχεδιάζεται η επέκταση της «εφεδρείας» στα πανεπιστήμια. Όλα τα παραπάνω οδηγούν τα πανεπιστήμια σε αδυναμία λειτουργίας και σε υποβάθμιση των σπουδών και ακυρώνουν κάθε έννοια εργασιακής και ακαδημαϊκής αξιοπρέπειας.

Την ίδια στιγμή προχωράνε οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου νόμου και η κυβέρνηση επιμένει στην πλήρη κατάλυση του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου. Κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που εκχωρεί στην Υπουργό το «δικαίωμα» να καθορίσει τη διαδικασία εκλογής του συμβουλίου. Μετά από τους εκβιασμούς και τις απειλές για αναστολή της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, ακολουθούν οι αυταρχικές δηλώσεις της κυβέρνησης για συγχώνευση των πανεπιστημίων που δεν συμμορφώνονται.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση το πανεπιστημιακό κίνημα πρέπει να στηριχτεί στην αγωνιστική δράση και απόφαση των ίδιων των συλλόγων, των ίδιων των συναδέλφων. Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ όχι μόνο εξασφαλίζει ένα ισχυρό στήριγμα στην κυβερνητική πολιτική, αλλά παίρνοντας η ίδια την πρωτοβουλία να «συζητήσει» με την κυβέρνηση το ειδικό μισθολόγιο απειλεί να ανοίξει η ίδια τη διαδικασία για την περαιτέρω μείωση του μισθού μας. Γι' αυτό το λόγο και είναι παραπάνω από ελπιδοφόρος ο αγωνιστικός συντονισμός με τους άλλους συλλόγους ΔΕΠ στον οποίο συμμετέχει και ο σύλλογός μας, καθώς ανοίγει το δρόμο για να βρει έκφραση η πραγματική αγωνιστική διάθεση του ίδιου του κλάδου, των χιλιάδων πανεπιστημιακών που ζουν από το μισθό τους, ούτε προσκολλώνται στους φορείς της πολιτικής εξουσίας, ούτε αναζητούν ιδιωτικές «χορηγείες».

Απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους συνολικά, και στο δημόσιο πανεπιστήμιο συμμετέχουμε στις απεργίες στις 19 και 20 Οκτώβρη που έχουν καλέσει οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε την εξαθλίωση στην οποία μας οδηγούν κυβέρνηση και Τρόικα. Ο μόνος δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι ο δρόμος του αγώνα μαζί με τους φοιτητές μας για τη μη εφαρμογή του νόμου και την κατάργησή του και με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων τη στηρίζουν.

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην 48ωρη απεργία 19 και 20 Οκτωβρίου!

Μοιράσου το άρθρο!