Πολιτική

05/02/2013 - 05:55

«Άθλιες συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης»

 «Άθλιες συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης»

Ερώτηση της βουλευτού Β' Πειραιά Μαρίας Γιαννακάκη, σχετικά με τις άθλιες συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

«Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην Μυτιλήνη»

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Λέσβος αποτελεί μια από τις κυριότερες εισόδους προσφύγων – μεταναστών, στην χώρα μας, με τους αριθμούς εισόδων να εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τη συγκυρία.

Υπολογίζεται ότι πριν 4 χρόνια ο αριθμός τους είχε φτάσει στους 14.000 ανά έτος, ενώ στη συνεχεία υπήρξε μία περίοδος ύφεσης, ως συνέπεια της στροφής του ρεύματος εισόδου προς τον Έβρο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε νέα στροφή προς τη Λέσβο, λόγω των αποτρεπτικών μέτρων που ελήφθησαν στην περιοχή του Έβρου.

Ο κρατικός μηχανισμός παρουσιάζεται ανέτοιμος να αντιμετωπίσει το κύμα παράτυπων μεταναστών που περνούν το Αιγαίο προς τη Λέσβο. Η κράτηση των μεταναστών στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης της περιοχής παρουσιάζει τεράστια προβλήματα, καθώς ο χώρος των κρατητηρίων, όντας μικρός, αποδεικνύεται ανεπαρκής στο να φιλοξενήσει τις δεκάδες ανθρώπων που καταφθάνουν στο νησί.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, δεκάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, διανυκτερεύουν στην προκυμαία και στα πάρκα της πόλης. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, οργανώσεις και μεμονωμένοι πολίτες της Μυτιλήνης δημιούργησαν τη συλλογικότητα «Το Χωριό του Όλοι Μαζί», όπου κατόπιν συνεννοήσεως με τον Δήμο, αξιοποίησαν τον αχρησιμοποίητο χώρο των κατασκηνώσεων ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης. Μέσω εθελοντικής εργασίας και προσφοράς υλικών αγαθών, ο χώρος φιλοξενεί μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών. Η ευαισθησία που επέδειξε η κοινωνία της Μυτιλήνης, με αυτήν την πρωτοβουλία της, δυνητικά λειτουργεί σαν πρότυπο οργάνωσης, ξεπερνώντας ξενοφοβικά σύνδρομα.

Παρόλα αυτά, η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει τον συνολικό αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στην Λέσβο, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, που καθιστούν το πέρασμα ευκολότερο. Οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να μεριμνήσουν για την δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στη Μυτιλήνη βάσει των Ευρωπαϊκών προτύπων και αντίστοιχων των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Συμπεριλαμβάνεται στις προθέσεις του η δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στην Μυτιλήνη, βασισμένου στις αρχές προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και θεμελιωμένης στον πλήρη σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του;
  2. Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, για την εύρυθμη λειτουργία του;
  3. Προτίθεται να προβεί στην συνεργασία με τις ήδη απασχολούμενες τοπικές οργανώσεις, τουλάχιστον στο ερευνητικό πεδίο, για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας τους;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Γιαννακάκη

 

(φώτο αρχείου)

Μοιράσου το άρθρο!