Πολιτική

09/09/2019 - 17:04

"Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος για τις προσφυγικές ροές στα νησιά μας"

Ανακοίνωση από την Δημοτική Παράταξη "ΜεΠΥΞΙΔΑ τον Πολίτη" σχετικά με την σύσκεψη για το Προσφυγικό

Η πρόσφατη, κλειστή -με προφανή την προσπάθεια να αποκλείσει  «μη αρεστές» απόψεις- σύσκεψη που  συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Κ.  Μουτζούρης, με την συμμετοχή των δημάρχων,  δεν είχε στόχο την συμβολή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος στα νησιά, αλλά το «χάιδεμα των αυτιών» των πολιτών και την απόσειση των ευθυνών τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων. 

Χαρακτηριστικό είναι το σημείο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, που μιλά για την «άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ», αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει την «απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας»!   Δηλαδή, «μακριά από μας» και απουσία οποιασδήποτε  συγκεκριμένης πρότασης. Η αποθέωση της υποκρισίας!

Ο Περιφερειάρχης αλλά και οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν στην σύσκεψη και υπογράφουν την ανακοίνωση, οι οποίοι επικρότησαν και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, φαίνεται να αγνοούν ότι:

α) Το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση (μέσω τρίτης χώρας) επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα από την οποία διέφυγαν, χωρίς εξέταση των αιτημάτων τους. Πολύ περισσότερο απαγορεύεται η αποτροπή τους όταν φτάνουν στα θαλάσσια σύνορα.

β) Οι συλλογικές απελάσεις επίσης απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο. Η προστασία από συλλογική απέλαση ισχύει για κάθε άνθρωπο, περιλαμβανομένων των παράτυπων μεταναστών.

γ) Οι εξαγγελίες για την κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης της αίτησης για χορήγηση ασύλου ή αλλιώς  η κατάργηση της προσφυγή κατά απόρριψης, που αποτελούν βασικό στοιχείο των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, τις οποίες αποδέχτηκαν οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης, έρχονται, πάλι, σε αντίθεση με την  ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Οποιαδήποτε άλλη μορφή αντιμετώπισης των ανθρώπων αυτών συνιστά παρανομία και θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους υπεύθυνους όσο και για τη χώρα .

Όπως ομολογείται από όλες τις πλευρές βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Μια κατάσταση που, όμως, υποχρεώνει όλους μας και προπάντων τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, να πάρουν υπεύθυνη και ρεαλιστική θέση, μακριά από μεγαλοστομίες και λαϊκισμούς. 

Κατά την γνώμη μας, η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος, για την συνεχή άρση των πιέσεων που δέχονται τα νησιά μας, από τις προσφυγικές ροές είναι:

Η εκπόνηση σχεδίων, από την κεντρική κυβέρνηση για τη συνέχιση της δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να αποσυμφορούνται τα νησιά, αλλά και να βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες διαβίωσης όσων μεταναστών παραμένουν σε αυτά.

Ειδικότερα το θέμα της αποσυμφόρησης, μπορεί να λειτουργήσει εφόσον συνεχίζονται και οι διαδικασίες απόδοσης της ευαλωτότητας σ’ αυτούς που το δικαιούνται, αλλά και με τις επαναπροωθήσεις, εφόσον βεβαίως τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, μέσα στα ΚΥΤ, έχει να κάνει και με την συνεχή ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας σε αυτά, όπου απουσιάζουν παντελώς προληπτικοί έλεγχοι, ιατρική καταγραφή και χορήγηση της Κάρτας Υγείας, καταγραφή ευάλωτων ατόμων και οικογενειών. Ειδικά στο ΚΥΤ Μόριας με πάνω από 6000 νεοεισερχόμενους τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο στοιχειώδη άμεσα και απαραίτητα μέτρα είναι:

α)  Η στελέχωση και λειτουργία του Ιατρείου του ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον στα επίπεδα 2017- 2018,αφού σήμερα δύο μόνο γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον τα επείγοντα περιστατικά.

β) Άμεσες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και προσωπικού ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει ολοκληρωθεί και αφορά τόσο το Ιατρείο εντός του ΚΥΤ όσο και το Κ.Υ. Μυτιλήνης αλλά και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. 

Εχουμε την άποψη, ότι δεν πρέπει να απαξιώνεται η συνεισφορά των διαφόρων οργανώσεων, στην αντιμετώπιση του προβλήματος , όπως ακριβώς κάνει ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι. Αυτές στην μεγάλη τους πλειοψηφεί επιτελούν  σημαντικό έργο, στο σύνολο τους είναι εδώ και χρόνια καταγεγραμμένες, λειτουργούν νόμιμα και όσες δραστηριοποιούνται μέσα στις Δομές  δέχονται καθημερινά τον έλεγχο των Ελληνικών Αρχών. 

Οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές λοιπόν, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην υποστηρίζουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν, μόνο και μόνο για να κρύψουν από τους ψηφοφόρους τους το πόσο ανυπόστατες ήταν οι προεκλογικές τους εξαγγελίες. Πράγμα που σύντομα θα γίνει πασιφανές.  

Αντίθετα, μαζί με τα συνεχή μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών μας, είναι καθήκον της περιφέρειας και των δημοτικών αρχών, η συνεχής διεκδίκηση από την κεντρική κυβέρνηση και μέτρων υποστήριξης και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.

Η υλοποίηση όσων από τις θετικές εξαγγελίες της προηγούμενης αφορούν τα νησιά μας, και δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, αλλά και νέες διεκδικήσεις, προς όφελος των κατοίκων των νησιών, είναι ένα πεδίο, στο οποίο, τόσο η περιφέρεια όσο και οι δήμοι, θα πρέπει να προετοιμάσουν συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις! 

 

Μοιράσου το άρθρο!