Πολιτική

17/05/2019 - 16:08

"Αυτή" λοιπόν θα οργανώσει το Δήμο Δυτικής Λέσβου!

Η πρόταση του Στρατή Ζαφείρη και του συνδυασμού του παρουσιάζει αν μη τι άλλο εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ίσως είναι η πρώτη φορά που από υποψήφιο Δήμαρχο στο νησί μας ακούγονται προτάσεις και πρωτοποριακές και ρεαλιστικές.

Τις βασικές οργανωτικές κατευθύνσεις, τις οποίες προτείνει να έχει ο νέος Δήμος Δυτικής Λέσβου, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Στρατής Ζαφείρης, υπογραμμίζοντας καταρχάς την ανάγκη, οι υπηρεσίες να δομηθούν εξαρχής βάσει των προτεραιοτήτων και των στόχων του δήμου. Μόνο έτσι, όπως επισήμανε ο κ. Ζαφείρης, θα μπορούν, και να ανταποκριθούν συνολικά στις αυξημένες απαιτήσεις ενός νέου αυτοδιοικητικού οργανισμού, και να συμβάλλουν με το έργο τους ουσιαστικά στην πρόοδο και ανάπτυξη της περιοχής. 

 

AMKE

Σύμφωνα με την Πρόταση Οργάνωσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου, που δημοσιοποίησε ο κ. Ζαφείρης, βασικό «εργαλείο» του Δήμου, θα είναι η Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπική, μία Δημοτική Επιχείρηση που θα υποστηρίξει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και γενικότερα τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Δήμου. 


Η Δημοτική αυτή Επιχείρηση, πέρα από τον κύριο ρόλο της στην γεωργία και την κτηνοτροφία, θα συμβάλλει στην υποβοήθηση και άλλων δράσεων, ενδεικτικά όπως στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πηγών Πολιχνίτου, Αργένου, Στύψης και Μολύβου, στην αξιοποίηση του κόλπου Καλλονής και στη προστασία του από την υπεραλίευση, στην αξιοποίηση του Ηφαιστείου του Λεπετύμνου, στην αξιοποίηση του υγροβιότοπου των αλυκών, στη συνεργασία με τις Αλυκές Α.Ε. και στην εκπροσώπηση του Δήμου μας στο Δ.Σ. της εταιρείας, όπως παλιότερα. 


Σε επίπεδο υπηρεσιών του Δήμου, θα οργανωθεί μια καλά στελεχωμένη Διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης με επιμέρους τμήματα (όπως Αδειοδότησης επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων, Τμήμα αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης, Τμήμα ανάπτυξης τουριστικής δραστηριότητας, κ.ά.), ενώ βαρύτητα θα δοθεί και στη Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και στις υπηρεσίες που άπτονται της εξυπηρέτησης του πολίτη. 


Όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει ο κ. Ζαφείρης και επανέλαβε σήμερα, στόχος του είναι ο δήμος να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, προσφέροντας το σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχουν οι σύγχρονοι ΟΤΑ στους δημότες τους. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου θα λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πληρωμές να γίνονται σε εύλογο διάστημα (όχι πάνω από ένα μήνα). 


«Για μας – τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος - η συνήθης έκφραση που υπάρχει τώρα, πήγαινε στα δικαστήρια για να πάρεις τα λεφτά σου, θα σταματήσει. Ο πολίτης που προσέφερε νόμιμες υπηρεσίες στο δήμο θα πληρώνεται στην ώρα του κι όχι σε ένα με δυο χρόνια. Έτσι θα εξασφαλίζονται και φτηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες για το Δήμο».


Ομοίως ο κ. Ζαφείρης έδωσε έμφαση στη συγκρότηση μιας αυτόνομης Τεχνικής Υπηρεσίας που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μελέτης και κατασκευής σημαντικών και αναγκαίων έργων στη περιοχή, με πρώτη προτεραιότητα την Αγροτική Οδοποιία, αλλά και την ολοκλήρωση ή επίσπευση όλων των έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και καθυστερούν. Τέλος ειδική μνεία έγινε για τις υπηρεσίες περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας, όπως και για τον τομέα Υγείας – Κοινωνικής Πρόνοιας, όπου μεταξύ άλλων θα συγκροτηθεί μέσα από τις υπηρεσίες του Δήμου ένα δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 


Την εμπειρία τους για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο νέος Δήμος, κατέθεσαν δύο υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Στέφανος Αποστόλου, Αντιδήμαρχος Δήμου Λέσβου και ο Τάσος Ιπποκράτους, Πρόεδρος Παρακοίλων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, η συνολική πρόταση, η επιχειρηματολογία και το όραμα του Στρατή Ζαφείρη, για το πώς θα στηθεί και θα διοικηθεί ο νέος Δήμος, ήταν απ’ τους κυρίαρχους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να συμμετέχουν στο συνδυασμό «Συνεργασία ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ».
 

Μοιράσου το άρθρο!