Πολιτική

11/02/2012 - 00:21

up date 13 Βουλευτές λένε "όχι" -Δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο Σπύρος Γαληνός (;)

yle="text-align:justify;">up date 11/02/2012 ώρα  21:00

στη συνεδρίαση της ΚΟ που είναι σε εξέλιξη και ασκείται κριτική για την αλλαγή στάσης της ΝΔ, έχουν εκδηλωθεί τα πρώτα «αντάρτικα» με τους βουλευτές:
Χρήστο Ζώη (Λάρισας)
Κώστα Μαρκόπουλο (Εύβοιας),
Μαργαρίτη Τζίμα (Δράμας)
Δημήτρη Σταμάτη (Αιτωλοακαρνανίας)
Γ. Βαγιωνά (Χαλκιδικής)
Π. Μελά (Α' Πειραιά)
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Σερρών)
Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο (Εβρου)
Κώστα Παπασιώζο (Άρτας)
Σπύρο Γαληνό (Λέσβου)
Ζήση Τζηκαλάγια (Καστοριάς)
Γιώργο Βλάχο (Περιφέρεια Αττικής)
Μιχάλη Παπαδόπουλο (Κοζάνης)
...να δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν το μνημόνιο, ενώ ανοικτό αφήνουν το τί θα ψηφίσουν οι κ.κ. Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Μουσουρούλης και Μανώλης Κεφαλογιάννης .

up date 11/02/2012  ώρα 18:00

Αυξάνονται και πληθύνονται οι «γαλάζιοι» βουλευτές που εναντιώνονται στην κομματική γραμμή Σαμαρά, αναφορικά με την αυριανή ψηφοφορία στην Βουλή για το νέο δανειακό πακέτο. Στους Ζώη, Τζίμα και Σταμάτη, την τελευταία ώρα προστέθηκαν και οι Κώστας Μαρκόπουλος –όπως από νωρίς σήμερα έγραψε το Newpost.gr- Γιώργος Βαγιωνάς, Παναγιώτης Μελάς. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Σπύρος Γαληνός, Κώστας Παπασιώζος, Ζήσης Τσικαλάγιας.

Στο επιτελείο Σαμαρά ανέμεναν διαρροές –ήδη από προχθές το Newpost.gr επεσήμαινε ότι στην άτυπη καταμέτρηση που είχε γίνει, ο αριθμός των πιθανών διαφωνούντων εκτιμάτο σε μονοψήφιο- προβληματίζονται ωστόσο αρκετά από τα ονόματα που εξέφρασαν ανοιχτά και κάθετα τη διαφωνία τους προς τη στρατηγική της Συγγρού.

Έντονο σκεπτικισμό προκαλούν στο επιτελείο της Συγγρού οι κ.κ. Ζώης και Μαρκόπουλος. Ο πρώτος διότι έχει δεδομένο εντός της Κ.Ο. το προφίλ του σοβαρού και συγκροτημένου βουλευτή, με αποτέλεσμα η στάση του να συμπαρασύρει και άλλους. Ωστόσο, από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά συνυπολογίζουν και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο τομέαρχης Εσωτερικών της ΝΔ είναι θέσεις ταυτόσημες με αυτές του Π. Καμμένου. Γεγονός που του οδηγούσε στην σκέψη ότι ο Χρήστος Ζώης τελικώς θα αντιτίθετο.

Προβληματισμό όμως προκαλεί αι η στάση του εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος μάλιστα ήταν –αν όχι ο πρώτος και μόνος στην έναρξη- από τους λίγους πρώτους που στάθηκαν φανατικά στο πλευρό του Α. Σαμαρά κατά της διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας για τη διαδοχή στην ΝΔ. Εκπληξη προκάλεσε και η σκληρότητα της ομιλίας του κ. Μαρκόπουλου εντός της Κ.Ο. η οποία είχε ως κορωνίδα την αποστροφή του προς τον κ. Σαμαρά: «Υιοθετήσατε την ατζέντα του υπουργού του 8%».

Αντίθετοι κατά πληροφορίες –χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί απολύτως πρόκειται περί καταψήφισης επί της αρχής- εμφανίστηκαν στις ομιλίες του και οι Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Βαγιωνάς και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος οι οποίοι ανεβάζουν τον αριθμό των «ανταρτών» στους επτά.

Εξάλλου, με αφορμή τη επισήμανση Σαμαρά ότι θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ όσοι πολιτευτές εμφανιστούν ως «τσάμπα μάγκες» διακηρύσσοντας την αντίθεσή τους στο Μνημόνιο, ο Γ. Μανώλης με δήλωσή του πέρασε σε σκληρή αντεπίθεση λέγοντας: Εγώ, δήλωση του Ν.105 ότι δεν είμαι αντιμνημονιακός δεν υπογράφω. Ο Σαμαράς βάζει φράκτη στην ΝΔ και βγάζει εκτός κόμματος τους αντιμνημονιακούς».

Κατά πληροφορίες, στους αμφιταλαντευόμενους, πέραν των Κ. Τζαβάρα και Θ. Λεονταρίδη, προστέθηκαν οι Μαρία Κόλλια, Γ. Βλάχος και Αλ. Κοντός. Δεν αποκλείεται πάντως, η στάση των κ.κ. Θ. Λεονταρίδη και Μαρίας Κόλλια, βουλευτές Σερρών και οι δύο, να συμπαρασύρει και τον τρίτο βουλευτή Σερρών της ΝΔ κ. Δ. Καρυπίδη.

Σημειώνεται πάντως ότι παραμένει άγνωστο ακόμη το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας, καθώς από το επιτελείο Σαμαρά πιθανολογείται η διαφοροποίηση της στάσης κάποιων βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ του «όχι», στους οποίους πάντως μάλλον δεν περιλαμβάνονται οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Ζώης.

αρχική ανάρτηση  11/02/2012 ώρα 13:21

Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας :

«Αυτονόητα  υπάρχει κομματική πειθαρχία. Παράταξη είμαστε. Σας ζητώ να αναλογιστείτε τι θα πάθει η χώρα εάν αποδυναμωθεί η ΝΔ. Τσάμπα επαναστάτες και τσάμπα μάγκες δεν θέλω για υποψηφίους» είπε απευθυνόμενος προς αυτούς που σκοπεύουν να καταψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση. «Κάντε το καθήκον σας, σας έχω εμπιστοσύνη» κατέληξε ο κ. Σαμαράς..

"Η ΝΔ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, για όση αξία έχουν, δεν είναι μόνο το πρώτο κόμμα είναι το μόνο κόμμα εξουσίας με διψήφια μάλιστα διαφορά. Είμαστε η μόνη συντεταγμένη δύναμη στο χάος. Το ΠΑΣΟΚ διαλύεται. Δεν το λέω εγώ αλλά το κραυγάζουν οι ίδοι  κάθε μέρα. Αυτοί που επέβαλαν το μνημόνιο. Αυτοί που κοροϊδευαν τις απόψεις μας τώρα έγιναν ζούγκλα. Το ΛΑΟΣ φεύγει από την κυβέρνηση και δεν ψηφίζει τα μέτρα. Δεν θα το σχολιάσω", είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Βρισκόμαστε ως χώρα μπροστά σε έναν τεράστιο κίνδυνο, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Απειλείται η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η υπόστασή μας, είπε.

Όλοι οι ιστοί μιας ζωντανής οικονομίας, η αγορά, η κατανάλωση, η εμπιστοσύνη, η οικονομία έχουν όλα καταρρεύσει και μαζί και οι προσδοκίες για το αύριο, είπε ο κ. Σαμαράς και χαρακτήρισε καταστροιφική τη συνταγή του μνημονίου.

«Επιμένουμε ότι η συνταγή του μνημονίου ηταν καταστροφικό λάθος. Δεν αλλάζουμε αυτές τις θέσεις μας», τόνισε. «Οι επιλογές μας δικαιώθηκαν, οι θέσεις μας παραμένουν, αλλά οφείλουμε να αποτρέψουμε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο για να πάμε παραπέρα.»

Ανακοίνωσε επίσης ότι η ΝΔ θα ζητήσει άμεση διάλυση της βουλής και εκλογές μετά τη συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων. Προειδοποίησε εξάλλου πως ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εκραγεί η κοινωνία αν δεν γίνουν εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την οποία, όπως είπε, είχε προειδοποιήσει πολλές φορές για τις καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου, αλλά και στην Ευρώπη. Πρόκειται πλέον για μια Ευρώπη της τιμωρίας και όχι Ευρώπη της αλληλεγγύης, ανέφερε.

Πληρώνουμε ακόμα την καταστροφική ιδέα του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, είπε μεταξύ άλλων.

Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνει ο Σπύρος Γαληνός. Θυμίζουμε την δήλωση του πριν μερικές ημέρες:

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκρίνω με την ψήφο μου την παράδοση και την κατοχή της χώρας μου στους δανειστές. Χανόμαστε στα πολλά μικρά ναι, ενώ ήρθε η ώρα για το μεγάλο όχι” δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός.

Ο κ. Γαληνός απαντώντας σε ερώτημα για ενδεχόμενη χρεοκοπία απάντησε πως «οφείλουμε να μην υποκύψουμε σε έναν τέτοιο εκβιασμό», γι’ αυτό και κάλεσε τους συναδέλφους του Βουλευτές να ψηφίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους και πέρα από κάθε κομματική εντολή. «Δυστυχώς», συνέχισε, «μία από τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ ήταν και η τακτική πολλών βουλευτών να υποκύπτουν και να μην ψηφίζουν κατά συνείδηση. Προσωπικά δε θα υποκύψω και είμαι έτοιμος να υποστώ τις όποιες συνέπειες. Καλώ σ αυτές τις δύσκολες ώρες όλους τους συμπολίτες μας να είναι μονιασμένοι και αλληλέγγυοι, ώστε να μην υπάρξει διχασμός, πράγμα που τόσο θέλουν οι δανειστές μας»συμπλήρωσε ο Βουλευτής Λέσβου.

Θα επιμείνει ο Σπύρος Γαληνός στη θέση του  και επομένως  ΔΕΝ θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές ;

ή 

Θα κάνει "κωλοτούμπα" για να εξασφαλίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας;

Την απάντηση θα την ξέρουμε την Κυριακή. 

Μοιράσου το άρθρο!