Πολιτική

11/02/2014 - 19:58

up date Ενεργοποίηση κυρώσεων - Ανεκτέλεστα δρομολόγια των πλοίων «Ταξιάρχης» και «Θεόφιλος»


>

Ανακοίνωση  NEL Lines

Ανεκτέλεστα δρομολόγια Ε/Γ-Ο/Γ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, Ε/Γ-Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
Λόγω μη έγκαιρης καταβολής των μισθωμάτων, από εκτελεσθέντα δρομολόγια σε γραμμές δημόσιας υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε:
α) Το δρομολόγιο του Ε/Γ-Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ τη Δευτέρα 10/02/14 από Λαύριο – Ψαρά – Άγιο Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα και η επιστροφή του Τρίτη 11/02/14, δεν εκτελέστηκε. Το πλοίο θα αναχωρήσει την Τετάρτη 12/02/14 από Λαύριο 20:00' για το τακτικό του δρομολόγιο.
β) Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΘΕΟΦΙΛΟΣ τη Δευτέρα 10/02/14 από Καβάλα – Λήμνο – Μυτιλήνη – Χίο – Βαθύ – Καρλόβασι – Φούρνοι – Εύδηλο – Πειραιά και η επιστροφή του την Τετάρτη 12/02/14 από Πειραιά – Εύδηλο – Άγιο Κήρυκο – Φούρνοι – Καρλόβασι – Βαθύ – Χίο – Μυτιλήνη – Λήμνο – Θεσσαλονίκη, για τον ίδιο λόγο δεν θα εκτελεστούν.
Το πλοίο θα αναχωρήσει τη Παρασκευή 14/02/14 από Καβάλα 23:59' για Λήμνο - Μυτιλήνη – Χίο – Βαθύ.
Η εταιρεία ζητά την κατανόηση των επιβατών που επρόκειτο να ταξιδέψουν με τα ανωτέρω δρομολόγια και ελπίζει ότι δεν θα παρουσιαστούν ξανά τέτοια φαινόμενα δυσλειτουργίας των εμπλεκομένων φορέων.


                                                                  

Αντιδράσεις Δημάρχων

    ΠΡΟΣ:   κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη   Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου


                                                                                 
    κ. Υπουργέ

Ο εμπαιγμός των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου συνεχίζεται χωρίς προσχήματα με περισσό θράσος και κατά παράβαση κάθε νομιμότητας. Η ανοχή μας έχει πλέον εξαντληθεί.
Οφείλετε να λάβετε άμεσα μέτρα για την διασφάλιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας όπως ο Νόμος και οι συμβάσεις ορίζουν. Επιβάλλεται σήμερα, τώρα, να δρομολογηθεί πλοίο που θα καλύψει τα ανεκτέλεστα δρομολόγια της ΝΕΛ γιατί οι νησιώτες περιμένουν στα λιμάνια χωρίς να νοιάζεται κανείς.
Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ζητήσει συνάντηση μαζί σας η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα προκειμένου να παρθούνε οριστικές αποφάσεις για την υπεσχημένη αναδιάταξη του ακτοπλοϊκών συνδέσεων του Βορείου Αιγαίου.  

    

                        Με εκτίμηση
 
    Ο Δήμαρχος Λήμνου                                                             Ο Δήμαρχος Σάμου


 Αντώνης Χατζηδιαμαντής                                                            Στυλιανός Θάνος




Ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου                                                Ο Δήμαρχος Ικαρίας


       Χαράλαμπος Μακρής                                                    Χριστόδουλος Σταυρινάδης



Ο Δήμαρχος Φούρνων


  Ιωάννης Μαρούσης  
 


ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ασυδοσία χωρίς τέλος! Ως πότε οι ιδιώτες ακτοπλόοι θα αυθαιρετούν σε βάρος των νησιών. Υπάρχει  τέλος σ’ αυτόν τον κατήφορο;

Ανεκτέλεστα παρέμειναν τα χθεσινά δρομολόγια των πλοίων «Ταξιάρχης» και «Θεόφιλος». Σύμφωνα με το πρόγραμμα χθες 10.2.2014 το πλοίο «Θεόφιλος» θα εκτελούσε στις 2 το μεσημέρι το δρομολόγιο Καβάλα - Λήμνος, ενώ το «Ταξιάρχης» θα εκτελούσε το δρομολόγιο Λαύριο - Λήμνος στις 8 το βράδυ. Και τα δύο πλοία ανήκουν στη ΝΕΛ. Η αιτία των ανεκτέλεστων δρομολογίων είναι για ακόμα μια φορά η αδυναμία της εταιρείας να ανεφοδιάσει τα πλοία με καύσιμα.

Μας φαίνεται αδιανόητο λίγες μόνο ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην Αθήνα (που επιτέλους πρέπει να πάψει να συνεδριάζει χωρίς επί της ουσίας αποτελέσματα) με τόση προκλητικότητα να μπορεί η ΝΕΛ να δηλώνει αδυναμία εκτέλεσης των δρομολογίων και κανείς αρμόδιος να μην νοιάζεται να παρέμβει.

Την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες ακτοπλόοι μπορούν ασύδοτοι να αποκλείουν την πρόσβαση στα νησιά,  δήμαρχοι που υπερασπίζονται το δικαίωμα των δημοτών τους για ελεύθερη πρόσβαση στους αυτοκινητοδρόμους συλλαμβάνονται και κρατούνται στην ασφάλεια.

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είναι πολλαπλά έκθετος. Όταν πρέπει να εφαρμόσει το νόμο για τους εφοπλιστές είναι εξαιρετικά ράθυμος και προκλητικά ελαστικός.

Ως πότε θα τους ανεχόμαστε άραγε;


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΛΕΣΒΟΥ

 

Η …. ακίνητη ΝΕΛ  και το δημοσιονομικό πλεόνασμα

Η ανακοίνωση της ΝΕΛ ότι δεν θα εκτελέσει το σύνολο των άγονων δρομολογίων γιατί δεν μπορεί να αγοράσει καύσιμα δεν αποτελεί πλέον είδηση αφού οι μονομερείς ακυρώσεις δρομολογίων αποτελούν μέρος κακόγουστου σίριαλ που παίζεται εδώ και χρόνια κάθε εβδομάδα με υποχρεωτικούς θεατές τους κατοίκους των νησιών.

Η ανακοίνωση ότι ακυρώθηκαν για μια ακόμη φορά τα δρομολόγια της ΝΕΛ στο Β.Αιγαίο  με αποτέλεσμα Αη Στράτης και Λήμνος να μένουν πάλι χωρίς συγκοινωνία και το Β.Αιγαίο αποκομμένο από τη Β.Ελλάδα δεν προβληματίζει τη κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα αφού συμβάλει στη δημιουργία του …….. πλεονάσματος μέσω της περικοπής των μισθωμάτων των ανεκτέλεστων δρομολογίων.

Αλλωστε η ΝΔ με την κα Βούλτεψη από τη θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου παρεμβαίνοντας στην επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα προβλήματα των νησιών που συζητήθηκε πριν ένα μήνα στη Βουλή δήλωσε ότι «επισκέφθηκε τα νησιά το καλοκαίρι και δεν είδε προβλήματα», ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ.Βαρβιτσιώτης προκάλεσε την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα της ακτοπλοϊας. Τόση αμετροέπεια.

Οι κακόγουστες παραστάσεις τόσο στη Βουλή όσο και στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών πρέπει να πάρουν επιτέλους ένα τέλος και οι αρμόδιοι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να αναλάβουν τις ευθύνες τους απαλλάσσοντας των καθηκόντων της την ΝΕΛ αλλά και όποια άλλη εταιρεία δεν τηρεί τις συμβάσεις επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ρήτρες. 

Ταυτόχρονα επιβάλλεται να επανεξεταστούν το ακτοπλοϊκό δίκτυο και το νομοθετικό πλαίσιο της ακτοπλοίας αξιοποιώντας τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λισσαβόνας για τις Υπηρεσίες Δημοσίου Συμφέροντος, ενώ θα πρέπει να προβλεφθούν χρηματοδοτήσεις στο νέο ΕΣΠΑ.

Η χωρική συνοχή μαζί με την οικονομική και κοινωνική συνοχή αποτελούν πυλώνες της Ευρώπης που θέλουμε.


up date Ενεργοποίηση προβλεπόμενων κυρώσεων για τη μη εκτέλεση  προγραμματισμένων δρομολογίων από τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (NELLINES)

 

Αναφορικά με τη μη εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων σε γραμμές δημόσιας υπηρεσίας από τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (NELLINES), το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου επισημαίνει τα εξής:

Α) Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ολοκλήρωσαν με αμεσότητα τις διαδικασίες καταβολής των μισθωμάτων στην εν λόγω εταιρεία, παραπέμποντας, μάλιστα, έγκαιρα τα σχετικά εντάλματα στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Β) Οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές Λαυρίου και Καβάλας, λειτουργώντας σύμφωνα με το νόμο, προβαίνουν σε όλες τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, σε τέτοιες περιπτώσεις.

Γ) Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, τόσο η Διεύθυνση Θαλασσίων Μεταφορών όσο και η Υπηρεσία Θαλασσίων Μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έχουν ήδη αποστείλει επιστολή στην πλοιοκτήτρια εταιρεία  με την οποία και την καλούν να συμμορφωθεί άμεσα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα προβούν σε όλες τις νόμιμες κυρώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις των  συμβάσεων.

Δ) Η απρόσκοπτη διασύνδεση μεταξύ των νησιών και η εδαφική συνοχή της χώρας αποτελεί για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα που θα διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο.

Μοιράσου το άρθρο!