Πολιτική

04/02/2020 - 15:19

Δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο λέει η Κυβέρνηση

Πριν από λίγο ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ενημερώθηκε ότι η Κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα να κηρυχθούν τα νησιά Λέσβος - Χίος - Σάμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεταναστευτικού. 

¨Μόλις τώρα  ενημερώθηκα, οτι η Κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα μας. Λυπάμαι! (Αθήνα 04.02.2020)." αναφέρει σε ανάρτηση του ο Περιφερειάρχης.

Πριν γίνει γνωστή η απόφαση της Κυβέρνησης ο Περιφερειάρχης είχε αναφέρει: 

"Στη Λέσβο, Χίο και Σάμο επικρατούν ασυνήθιστες, κρίσιμες , δύσκολες συνθήκες. Έχουν δημιουργηθεί ανάγκες έκτακτες και πιεστικές. Η κατάσταση ειναι πολυ περίπλοκη και , εσχάτως, πολυ επικίνδυνη. Ζητήσαμε χθες απο την Κυβέρνηση ,την μόνη αρμόδια , να κηρύξει τις νήσους αυτες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να παρασχεθεί η απαιτούμενη πολύπλευρη βοήθεια"

Όλα καλά λοιπόν προς το παρόν πηγαίνουν στα 3 νησιά... σύμφωνα με την Κυβέρνηση!

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σχετικά με το αίτημα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι μετά από συζητήσεις που έγιναν με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, το αίτημα θα αναθεωρηθεί. «Είμαστε εδώ να το ξανασυζητήσουμε αν χρειαστεί», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι υπάρχει σε γενικές γραμμές συναντίληψη μεταξύ της κυβέρνησης και του περιφερειάρχη και των δημάρχων Βορείου Αιγαίου, ωστόσο βασικό σημείο διαφοράς παραμένει ότι δεν επιθυμούν νέες υποδομές φιλοξενίας και ζητούν να κλείσουν οι υπάρχουσες, κάτι που για την κυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστικό. 
«Υπάρχει μεγάλος πολύ αριθμός ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου εξαιτίας των αυξημένων ροών… Προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, όχι μόνο με τις μεταφορές στην ενδοχώρα, αλλά και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου για να πηγαίνουν δυτικά όσοι παίρνουν άσυλο, και οι άλλοι ανατολικά, δηλαδή να επιστρέφουν στην Τουρκία» ,εξήγησε. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», πρόσθεσε.
 

Μοιράσου το άρθρο!