Πολιτική

26/07/2013 - 18:23

Δέσμευση για αλλαγές και συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών ζητάει ο Δ. Βουνάτσος

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, την παρακάτω επιστολή.
 
 
 
                 Προς:
 
      Τον Αξιότιμο Κύριο  Μιχελάκη Γιάννη  Υπουργό Εσωτερικών
 
                                                                                                                         
 
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
 
Η από 17-7-2013 δήλωσή σας στην πρωϊνή εκπομπή της τηλεόρασης του MEGA CHANNEL ότι <<στην Λέσβο θα μπορούσαν να γίνουν τουλάχιστον τρείς Δήμοι>> και ότι στην <<ίδια κατηγορία ανήκουν η Ρόδος και η Κέρκυρα>> και τέλος ότι <<χρειάζεται να μαζευτούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ << και να τις κάνουμε>>, δημιούργησε αισθήματα λυτρωτικής ανακούφισης τόσο σε μένα προσωπικά, ο οποίος αγωνίζομαι URBI ET ORBI,  τα δυόμιση τούτα χρόνια για το αυτονόητο, αλλά και  στην Δημοτική Αρχή, και το Δημοτικό μας Συμβούλιο όσο και στους συναδέλφους μας Προέδρους και μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας,  καθώς και στο σύνολο των συνδημοτών μας. Επειδή διατυπώνεται, δια των ως άνω δηλώσεών σας,    επανεπιβεβαίωση της Κυβερνητικής θέσης, η  οποία είχε το πρώτον εξαγγελθεί δι΄ επισήμων δηλώσεων του συμπατριώτη  μας τότε αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και νύν Υπουργού Δικαιοσύνης, Αξιότιμου Κύριου Αθανασίου Χαράλαμπου, προς τα Τοπικά ΜΜΕ,από της αναλήψεως των τότε καθηκόντων του, ή θέληση δηλαδή της Κυβέρνησης να προχωρήσει, επί τέλους, στην αναγκαιοτάτη , αυτή νομοθετική τροποποίηση. Η οποία, σε ότι αφορά την Λέσβο, αποτελεί καθολικό,  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ σημασίας, ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ αίτημα όλων των κατοίκων του νησιού μας, των Βουλευτών και των κομμάτων πέραν των αυτοδιοικητικών αρχόντων, κατά τα προεκτεθέντα , αίτια και πηγή της κακοδαιμονίας μας!
 
 
  Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
 
    Στην υπ΄αρίθμ πρωτ. 51548/28-6-2013  συγχαρητήρια κατ΄αρχήν επιστολή μου προς εσάς επί τη αναλήψει των Υπουργικών σας καθηκόντων, διεκτραγώδησα την πραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Καλλικρατικός  Δήμος  Λέσβου, ο προελθών εκ της συνενώσεως, των δεκατριών Καποδιστριακών πρώην Δήμων του Νησιού μας,  από άποψη Διοικητική- Λειτουργική και Οικονομική, ο μεγαλύτερος εκτατικά  Δήμος της Ελληνικής επικράτειας, πέραν των νεωτέρων έως και προσφάτων δυσμενεστάτων ρυθμίσεων, διαθεσιμότητας, Παρατηρητηρίου κ.λ.π. κ.λ.π. δυνάμει των οποίων, περιήλθαμε σε κατάσταση μεταξύ δυσδιοικήτου και αδιοικήτου.  Ώστε   παρέλκει η επανάληψη των αιτιολογιών μου, για το <<σπάσιμο>>, του ενός και μόνου σημερινού Δήμου –τέρατος  σε τρείς έως πέντε Δήμους,  αίτημα στρατηγικής σημασίας για μας, επαναλαμβάνω στην εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας και στη λειτουργία αυτού κάθ’ εαυτού του Αυτοδιοικητικού μας θεσμού. Και σας ζητούσα, τέλος, στην ως άνω εισήγησή μου, να με δεχθείτε σε ακρόαση, ώστε να σας εκθέσω και προφορικά την όντως άθλια κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.
 
Δυστυχώς, όμως, Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, μέχρι σήμερα καμία απάντησή σας δεν έχω λάβει, επί του προαναφερόμενου αιτήματός μου, το οποίο αναγκάζομαι να επαναφέρω, πιεστικά, ενόψει και των δραματικών εξελίξεων στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, των τελευταίων ημερών. Και τούτο, επιπροσθέτως, διότι, ναι μεν η Κυβέρνηση δια της Δημοσίας ως άνω τοποθετήσεως σας, επαναδηλώνει τη θέλησή της να αναδιατάξει  τον αυτοδιοικητικό  χάρτη στη Λέσβο (αλλά και στη Ρόδο και την Κέρκυρα όπου παρουσιάζονται παρόμοια προβλήματα με μας) όμως, επιβάλλεται η άμεση νομοθετική ρύθμιση    προς επίλυσιν του κολοσσιαίου για μας τούτου προβλήματος, επί τη βάσει μάλιστα της αρχής της νησιωτικότητας, δηλαδή της  διακρίσεως των νησιών από τη στεργιανή Ελλάδα, που μας διαφοροποιεί απολύτως, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα της χώρας μας άλλωστε, ως γνωστόν.
 
 
 Η αιτούμενη όμως, ως εξετέθη προηγουμένως, ΑΜΕΣΗ νομοθέτηση, προϋποθέτει και δημόσια διαβούλευση με τους εκπροσώπους των τοπικών θεσμών και φορέων, πάσης κατηγορίας,  διαδικασία επίπονη και απαιτούσα χρόνον, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αφενός, μολονότι το αποτέλεσμά της , προδικάζεται μετά βεβαιότητος, ότι θα αποδώσει το 99 %της θελήσεως των συνδημοτών μας, ‘’στο σπάσιμο’’ του ενός και μόνο Δήμου και στην δημιουργία 3-5 Δήμων (5 είχε προτείνει και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΙΤΑ, σύμβουλος επιστημονικός της τότε ΚΕΔΚΕ, επικείμενης κατά Ιανουάριο 2010 της ψηφίσεως του «Καλλικράτη», πρόταση η οποία δυστυχέστατα, ΔΕΝ είχε υιοθετηθεί ποσώς, από τον τότε Υπουργό κ. Ραγκούση.
 
Αφ’ ετέρου όμως, η επιβαλλόμενη ως άνω νέα νομοθετική ρύθμιση, θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων μια νέα ανώμαλη κατάσταση στην αναδιοργάνωση των μελλόντων να δημιουργηθούν, νέων Δήμων, (μεταφορά αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, υπαλληλικού προσωπικού, πάσης φύσεως οχημάτων, περιουσιακών στοιχείων, κ.τ.λ.), η οποία αυτή αναστάτωση, πρέπει να προληφθεί εγκαιρότατα, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις μέλλουσες να προκύψουν τριβές, και να αποβεί αμέσως  λειτουργικό το νέο σύστημα αυτοδιοικητικής  πλουραλιστικής χωροταξίας στο νησί μας. Τέλος, η εγκαιρότητα της προετοιμασίας, επιβάλλεται αδηρήτως, από τις προεκλογικές ανάγκες των δημοτικών συνδυασμών που θα είναι υποψήφιοι στις Δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ως ευνόητον επίσης.
 
Επομένως, Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, πρέπει, διά της πληρότητος της εγκαίρου κατά τα άνω, προετοιμασίας, να προληφθούν και να αποφευχθούν οι  φρικτές ασυναρτησίες, της πασίγνωστης πλέον υφιστάμενης Καλλικρατικής «ρύθμισης», οι οποίες τόσα δεινά επισώρευσαν σε εμάς τουλάχιστον, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που μας οδήγησαν στην σημερινή ανυπόφορη κατάσταση. Επι προσθέτως δε, δεν πρέπει να <<παραχωθεί >> αυτή η σωτήρια για μας, νομοθετική ρύθμιση, μέσα στις άλλες ρυθμίσεις-τροποποιήσεις διατάξεων του <<Καλλικράτη>>, στις οποίες προτίθεσθε να προβείτε, κατά την ως άνω τηλεοπτική εξαγγελία σας, οι οποίες μετά βεβαιότητος θα απαιτήσουν πολύ χρόνο, εκτός και αν συμβεί θαύμα!
 
Τέλος, Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, επισημαίνω, ότι η βεβαιότητα της επικείμενης καταργήσεως του ενός και μόνο κακο-Δήμου στο νησί μας, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες δηλώσεις σας, οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα, ότι, η εξαγγελία εκ μέρους μου της πραγματοποίησης σχετικού Δημοψηφίσματος περί της καταργήσεως του ενός και μόνο υφισταμένου Δήμου, το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, όπως ήδη απεφασίσθη από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου μας, περί του οποίου σας εκθέτω στην προαναφερόμενη προς εσάς επιστολή μου, λεπτομερέστερα, καθίσταται πλέον, άνευ αντικειμένου.
 
Επαναφέροντας βεβαίως και την ανάγκη επίλυσης των λοιπών καίριων αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παλαιών και νέων, τα οποία και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου έχουμε υποστηρίξει κατά καιρούς, με τις τοποθετήσεις μας στα συνέδρια της ΚΕΔΕ, και έχουν υιοθετηθεί στις σχετικές αποφάσεις και τα ψηφίσματα αλλά και οι ΠΕΔ της επικράτειας μας  και δεδομένης της έκρυθμου καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί πλέον, επ’ εσχάτων στον Αυτοδιοικητικό χώρο, και διαδηλώνοντας την πλήρη ριζική αντίθεσή μου προς τις ρυθμίσεις του προσφάτως ψηφισθέντος <<πολυνομοσχεδίου> τις αφορούσες την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού ,και αναμένοντας αγωνιωδώς πρόσκλησή σας με συγκεκριμένη ημεροχρονολογία  για να σπεύσω προς συνάντησή σας, για την συγκεκριμενοποίηση του περιεχομένου της αναμενόμενης  ως άνω νομοθετικής ρύθμισης περί της  κατάργησης  του ενός και μόνο Δήμου στην Λέσβο,  και τη δημιουργία 3-5 νέων Δήμων(και για την ταυτότητα του λόγου και στους Δήμους της Ρόδου και της Κέρκυρας),
 
 Διατελώ με τιμή,
 
 Ο Δήμαρχος Λέσβου
 
 
Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος

Μοιράσου το άρθρο!