Πολιτική

09/06/2013 - 20:23

Δευτέρα 10 Ιουνίου έρχεται ο Στυλιανίδης για σύσκεψη - Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Ά

λλη μία - ίσως και η χιλιοστή - «σύσκεψη» που γίνεται με κύριο θέμα τις δασικές πυρκαγιές πραγματοποιείται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τη συμμετοχή του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου. Μία σύσκεψη που επιβεβαιώνει την πρακτική του "αν δεν θες να δουλέψεις, κάνεις συσκέψεις"...

Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και η τρικομματική κυβέρνηση, καλό θα ήταν να μας πουν ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί ώστε να υπερβούν τα πραγματικά προβλήματα σχετικά με τη δασοπυρόσβεση, αφού την ίδια στιγμή που αυτοί «συσκέπτονται»:

1.   Το αγροτικό και δασικό δίκτυο του νησιού είναι κατεστραμμένο, τόσο μετά από τις χειμερινές βροχοπτώσεις όσο και εξαιτίας της αδυναμίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβεί στη συντήρησή του. Κατά συνέπεια, οι όποιες συσκέψεις είναι ασκήσεις επί χάρτου και φυσικά χωρίς αντικείμενο, αν το αγροτικό και δασικό δίκτυο είναι απροσπέλαστο.

2.   Το προσωπικό των Π.Υ. εκτός από κακοπληρωμένο είναι και ελάχιστο αδυνατώντας να καλύψει τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες και με κακοσυντηρημένο εξοπλισμό.

3.   Τα από αέρος μέσα, τα προβλήματα του στόλου πυρόσβεσης και οι ελλείψεις ακόμη και σε προσωπικό λόγω περικοπών σε κομβικής σημασίας κονδύλια καθιστούν τη φετινή αντιπυρική περίοδο εξαιρετικά δύσκολη κατά κοινή παραδοχή. Την «προστασία» της Περιφέρειας έχουν αναλάβει τα γερασμένα και μικρής χωρητικότητας PZL αεροσκάφη με τις δεκάδες βλάβες και προβλήματα συντήρησης και αυτό κατά κοινή παραδοχή.

Η αδράνεια και η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας στο θέμα των πυρκαγιών αναδεικνύεται και από τον περσινό απολογισμό, ο οποίος επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι η αντιπυρική θωράκιση και ο όποιος σχεδιασμός είναι κενό γράμμα, καθώς πάσχουν κυρίως στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών πριν αυτές επεκταθούν και γίνουν ανεξέλεγκτες.

Η παραπάνω πραγματικότητα σε συνδυασμό με την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επέβαλε φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης με αποτέλεσμα να αυξηθεί η λαθροϋλοτομία από οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ξυλείας, καθώς και τις προβλέψεις των ειδικών που κάνουν λόγο για μια από τις θερμότερες θερινές περιόδους των τελευταίων ετών με κύριο χαρακτηριστικό τους παρατεταμένους καύσωνες, εντείνουν την ανησυχία και τον προβληματισμό όλων, ως προς τα αποτελέσματα που θα έχει το φαινόμενο αυτό κατά τη λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Επίσης, οι πιστώσεις για την πυροπροστασία από τον κρατικό προϋπολογισμό (που για το 2013 είναι μειωμένες σε σύγκριση με αντίστοιχες προηγούμενων ετών) σε συνδυασμό με την οικονομική εξαθλίωσή του πυροσβεστικού σώματος από το πετσόκομμα των αποδοχών τους, την υπολειτουργία των υπηρεσιών του, την αποσάθρωση των υποδομών και των εγκαταστάσεών του, καθώς και την πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στον μηχανισμούς αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών της χώρας.

Τα ανωτέρω επιβάλλουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των δασικών εκτάσεων.

Ο κ. Στυλιανίδης καλό θα είναι στη σύσκεψη αντί για το σύνηθες και γνωστό ρεσιτάλ ανευθυνότητας να απαντήσει:

1.   Αν έχουν ξεκινήσει να αξιοποιούνται τα κονδύλια ΣΑΤΑ/ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από τους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ποιες εργασίες θα γίνουν με αυτά. Θα γίνουν εργασίες συντήρησης αντιπυρικών υποδομών (δρόμοι, υδατοδεξαμενές, αντιπυρικές ζώνες);

2.   Ποιος είναι ο σχεδιασμός και τα μέτρα πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης των πυρκαγιών πριν αυτές επεκταθούν και γίνουν ανεξέλεγκτες;

3.   Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό που παρατηρούνται στο Πυροσβεστικό Σώμα, για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε εναέρια μέσα;

4.   Πότε σκοπεύουν να απορροφήσουν τα κονδύλια οι δήμοι για την δασοπροστασία και ποιος ο ελεγκτικός μηχανισμός για την κατανομή και αξιοποίησή τους;

 Ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, με στόχο την πρόληψη και την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών με πρώτη τη δασική υπηρεσία, που θα συμβάλει στην πρόληψη και την άμεση σύνταξη και οριστικοποίηση των δασικών χαρτών.

 

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Μοιράσου το άρθρο!