Πολιτική

25/10/2011 - 11:55

Διαμαρτυρία "Οικολογικού Ανέμου" για τις εκλογές στην ΕΝ.Π.Ε.

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.). Όπως αναμενόταν, με το Π.Δ. 74/22-8-2011 σύμφωνα με τον οποίο έγιναν οι εκλογές του Διοικητικού Συμβουλίου, τη μερίδα του λέοντος έλαβαν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας κάτι που σε πανελλαδικό επίπεδο είναι απόλυτα αναντίστοιχο με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Σε μία βεβιασμένη διαδικασία της λογικής του να τελειώνει η συνέλευση όσο πιο γρήγορα γίνεται, η μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στο χαιρετισμό του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη, των άλλων κυβερνητικών στελεχών και των εκπροσώπων των κομμάτων. Με το τέλος αυτού του τελετουργικού μέρους, η αίθουσα άδειασε και έγιναν «πηγαδάκια»  για τη διαμόρφωση ψηφοδελτίων και «άγρα ψήφων». Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ξεμπροστιάστηκε η αγαστή συμφωνία των κομμάτων του δικομματισμού με την «αναλογική» εκλογή υποψηφίων τους σε αυτό. Στις πρόσφατες αντίστοιχες ψηφοφορίες των μελών του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα καθώς το ΔΣ ήταν απολύτως μονοκομματικό με τον πλήρη έλεγχο του από το ΠΑΣΟΚ.

Οι οικολογικοί συνδυασμοί στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση κατήγγειλαν τη διαδικασία και συγκρότησαν το ψηφοδέλτιο «Οικολογία-Αυτοδιοίκηση» έχοντας σαφείς, άμεσες και αποτελεσματικές προτάσεις για το β’ βαθμό αυτοδιοίκησης. Λόγω του πολιτικού κλίματος όμως  δεν ήταν δυνατό με βάση τον αριθμό των ψήφων που διέθετε αυτόνομα να εκλεγεί στο Δ.Σ.

Ο Ηλίας Γιαννίρης επικεφαλής του συνδυασμού  Οικολογικός άνεμος έκανε την εξής δήλωση: "Είχαμε καταγγείλει στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι για την εκπροσώπηση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στην ΕΝΠΕ το ΠΔ όριζε 9 εκπροσώπους από την πλειοψηφία του κ. Γιακαλή (90%) και 1 από την αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Βογιατζή (10%). Γιαυτό δεν συμμετείχαμε σε αυτή την εκλογική παρωδία για εκπροσώπους της Περιφέρειας μας  στο κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο των Περιφερειών, την ΕΝΠΕ. Εμείς ζητάμε απλή αναλογική παντού. Οι ισχυρές κυβερνήσεις των πλειοψηφικών καλπονοθευτικών εκλογικών νόμων έφεραν τη διαφθορά, το δικομματισμό και τη χρεοκοπία της χώρας. Εκτίμησή μας είναι ότι, τώρα που χρειάζεται η μέγιστη επιστράτευση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, η "ισχυρή" εκπροσώπηση του δικομματισμού στα όργανα της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) θα συντηρήσουν τη διαφθορά και θα επιταχύνουν τη χρεοκοπία της χώρας. Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου του Βορείου Αιγαίου φέρει μεγάλη ευθύνη γιατί δεν υιοθέτησε την πρότασή μας (μαζί με τη παράταξη "Πολίτες κόντρα στον καιρό") για αναβολή των εκλογών και αλλαγή του ΠΔ του υπουργείου για τις εκλογές στην ΕΝΠΕ και στην ΚΕΔΕ."

Μοιράσου το άρθρο!